Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye ekonomisi hakkında kötümserleri şaşırtan 8 veri

Türkiye ekonomisi hakkında kötümserleri şaşırtan 8 veri

Artan siyasi risk ve piyasalardaki dalgalanma ekonomiye ilişkin beklentileri kötümserleşti. Yükselen enflasyon, tüketici güvenindeki sert düşüş, yavaşlayan krediler ve iç talep bu kötümserliği destekleyen veriler oldu. Ancak reel ekonomiye ilişkin yılın ilk rakamları, gelişmelerin ekonomi üzerindeki hasarının şimdilik kötümserlerin beklediği kadar fazla olmadığını gösteriyor.

Büyüme:

*Piyasalardaki dalgalanmaların ve siyasi riski en çok büyümeyi baskı altına alması bekleniyor. Öncü göstergeler ise henüz durumun çok olumsuz olmadığını ortaya koyuyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat'ta yüzde 7,3 oranında arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında yükseldi.

*Bir diğer önemli büyüme göstergesi olan PMI verilerinde de gelişmeler olumlu. Ekonomik aktiviteyi ölçen PMI verisi Şubat'ta 53,4 seviyesine çıktı. Endeksin 50 seviyesinin üzerinde olması ekonominin genişlediğini gösteriyor. PMI 7 aydır 50 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

*Kapasite kullanım oranlarında büyük düşüş görülmüyor. Aralık'ta yüzde 76 olan mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayinin kapasite kullanım oranı Şubat'ta yüzde 74,4'e indi.

*Reel kesimin güveni artıyor. Aralık'ta 102,1 olan Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak'ta 101,4'e inse de Şubat'ta 104,6'ya çıktı.

İşsizlik:

The Wall Street Journal

*Her ne kadar geriden gelen bir veri olsa da istihdam verileri pozitif geliyor. Aralık'ta işsizlik yüzde 10 oldu. Ancak daha gerçekçi bir ölçüm olduğu kabul edilen mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları düşüyor. Aralık'ta mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,8'den yüzde 9,4'e indi. Tarımdışı işsizlik oranı ise yüzde 12'den yüzde 11,6 seviyesine geriledi. Konuya ilişkin bir rapor yazan Betam, sanayi üretimindeki artışa paralel işsizlik oranlarının gerilediğini, önümüzdeki aylarda ise paralel seyretmesini beklediklerini kaydetti.

Cari açık:

The Wall Street Journal

*Ekonominin "aşil topuğu" olarak görülen cari açık 10 ay aradan sonra Ocak'ta daralmaya başladı. Yıllıklandırılmış cari açık 64 milyar dolar seviyesine indi. Önümüzdeki aylarda cari açıkta düşüşün devam etmesi ve 50 milyar doların altına inmesi bekleniyor. Kredilerde ve dolayısıyla iç talepte görülen yavaşlamanın etkisinin, cari açıktaki düşüşte belirleyici olduğu belirtiliyor.

*İhracat artmaya devam ediyor. Şubat'ta ihracat geçen yıla göre yüzde 4,3 artarak 12,9 milyar dolar oldu. İlk 2 aydaki ihracat artışı ise yüzde 6,5 artışla 24,6 milyar dolara çıktı.

Bütçe:

*Yılın ilk iki ayındaki bütçe rakamları, kamu maliyesi tarafında seçimlere rağmen bir gevşeme olmadığını gösteriyor. Şubat'ta bütçe 1,7 milyar TL fazla veridi. İlk iki aydaki bütçe fazlası 3,6 milyar TL oldu. Bütçe giderleri Şubat'ta yüzde 3,5 oranında gerilerken, bütçe gelirleri yüzde 5,9 oranında arttı. İç talepteki yavaşlamaya karşın vergi gelirleri artmaya devam etti.

wsj.com.tr, 17.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.