Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İşte yasak haritası

İşte yasak haritası
 

FACEBOOK ve YouTube’un kapatılmasının gündeme gelmesiyle Türkiye’nin ‘kırmızı çizgi’ olarak belirtilen ülkeler arasına katılması gündeme geldi.

Kuzey Kore, Çin, İran ve Mısır başta olmak üzere birçok ülkede Facebook ve YouTube gibi sosyal ağlara erişilemiyor. Buna ek olarak birçok ülkede hükümetlerin geliştirdikleri filtreler, kullanıcıların internet trafiklerini adım adım kontrol ediyor.

TÜRKMENİSTAN

2009 yılında neden belirtilmeden erişime kapatılan YouTube’a halen erişim sağlanamıyor.

SURİYE

İsrail’in Suriye’deki sosyal ağlara sızmasından endişe eden Esad rejimi, 2007 yılında Facebook’u 2011’de ise YouTube’u kapattı. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011’de bu yasağı kaldırdı. Ülkedeki engellenmiş internet sayısı ise 400 bini geçiyor.

PAKİSTAN

Facebook’a erişim 2010 yılında Hz. Muhammed’le ilgili karikatürler nedeniyle engellendi. Yasak iki hafta sonra kaldırıldı. YouTube’a girilebiliyor.

TAYLAND

2006 yılında Tayland genelinde Youtube’a yasak geldi. Kaldırılması istenen videoların yayından çıkarılmasıyla erişime açılan YouTube daha sonra da defalarca yasaklandı.

İRAN

İran’da Facebook 2009 seçimlerinden sonra yasaklandı. Ancak hükümetten yapılacak açıklamaya göre Facebook’un açılabileceği belirtildi. YouTube ise 2006, 2009 ve 2012 yıllarında kapatıldı, ancak şu an erişim sağlanabiliyor.

KÜBA

Küba’da sadece siyasetçiler, gazeteciler ve tıp öğrencileri yasal olarak evlerinden internete girebiliyor. Geri kalanların ise yasal internet kafeler dışında seçeneği yok.

BREZİLYA

2007 yılında YouTube’a yasak getiren Brezilya, aynı yıl içinde erişimi tekrar sağladı.

TUNUS

2 Kasım 2007’de yasak kararı alındı ve siteye girenler HTTP 404 hata mesajıyla karşılaştı. 2011 yılında yasak kaldırıldı.

LİBYA

2010 yılında Libya’da yaşanan iç savaş döneminde tamamen yasaklandı. Bir yıl sonra erişim tekrar sağlandı.

ERMENİSTAN

2008 seçimleri nedeniyle bir aylık erişim yasağına uğrayan YouTube, kısa süreli yasağın ardından yeniden erişime açıldı.

MISIR

Ülkede, 3 yıl önce Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler sırasında rejim, Facebook ve Twitter dahil bazı sosyal medya sitelerine erişimi engelledi. Yasak birkaç gün sürdü.

KUZEY KORE

Ülkedeki toplam nüfusun sadece yüzde 4’ü internete bağlanabiliyor. Ülke’deki kullanıcılar henüz Facebook ve YouTube ile tanışmadı.

ÇİN

Facebook’a erişim Temmuz 2009’daki Urumçi olaylarının ardından engellendi. Yasak teknik olarak Eylül 2013’te kaldırıldı.

BANGLADEŞ

Hz. Muhammed ve Bangladeş liderlerinin resmedildiği bir karikatür nedeniyle Facebook, Mayıs 2010’da bir haftalığına kapatıldı. Ülkedeki kullanıcılar sosyal ağlara şu anda bağlanabiliyor.

 

34 milyon Türk Facebook kullanıcısı

19 milyon Türk YouTube kullanıcısı

FACEBOOK ve YouTube’un kapatılmasının gündeme gelmesi, işin ekonomik boyutlarını da akıllara getiriyor. Bu sitelerin kapatılması Türkiye’de hızla giderek hızla büyüyen sosyal ağlardaki reklam sektörüne önemli bir darbe inderecek. Sosyal ağlardaki reklam pazarından en fazla payı alan şirketlerden biri Facebook olarak biliniyor. 1.3 milyar aylık aktif üyesi olan Facebook’un 2013 yılının sonunda 7.8 milyar dolar gelir elde etti. Başka bir deyişle Facebook’ta bulunan aboneler sayesinde şirket, kişi başı ortalama 6 dolar reklam geliri elde ediyor. Türkiye’de ise Facebook’un toplamda 34 milyon Facebook abonesi olduğu hesaba katılacak olursa şirketin yaklaşık 204 milyon dolar gelirinin sadece Türkiye’den elde ettiği ortaya çıkıyor.

1 MİLYAR ÜYESİ VAR

YouTube ise son reklam modeliyle Türkiye’den önemli para kazanmaya geçen yıl başlamıştı. Yerli şirketlere reklam modelini kullanıma açan şirket, şu anda online videoların başında reklamlar yayınlıyor. Şirketten paylaşılan bilgilere göre YouTube’un dünyada aylık 1 milyar aktif kullanıcısı bulunuyor. Türkiye’de ise bu rakam 19 milyon civarında. YouTube, yerli online video paylaşanlara İş Ortaklığı Programı ile para kazandırıyor. Örneğin 1 milyon kez izlenen bir YouTube videosunu yükleyen bir kişi 1500 lira kazanabiliyor.

 

Hürriyet, 08.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.