Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Aslan birikmiş maaşını da almış

Aslan birikmiş maaşını da almış
Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın hapishanede kaldığı sürede biriken maaşını aldığı belirtildi. Banka yönetimi, bankayı ziyaret eden Meclis KİT Komisyonu’nun sorularını yanıtlamakta zorlandı

17 Aralık’ta başlayan “Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu”nun adeta simge ismi haline gelen Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın, hapishanede geçirdiği yaklaşık iki aylık dönemin de parasını aldığı belirlendi. Aslan’ın bu dönem için yaklaşık 60 bin liralık ücret tahsil ettiği tespit edildi.
 

TEDBİR KARARI KALKTI

Evinde ayakkabı kutusu içinde 4.5 milyon dolar çıkan Aslan ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. 14 Şubat tarihinde serbest bırakılan Aslan’ın, yönetim kurulu olarak bankadaki görevine dönmesinin ardından hakkındaki tedbir kararını da kaldırttığı ortaya çıktı. Buna göre, Aslan’ın tüm malvarlıkları üzerindeki tedbir kalktı. Ve bu kararın ardından da, iki aydır bankada biriken maaşları serbest bırakıldı. Banka içinde, Aslan’ın iki aylık maaşının yaklaşık 60 bin lira olduğu konuşuluyor.
 

YÖNETİCİLERİ İSE UTANDI

TBMM KİT Komisyonu Alt Komisyonu ise geçtiğimiz günlerde Halk Bankası’na giderek, bankaya jet incelemede bulundu. Banka yönetimi, kutu ve yolsuzluk iddiaları ile ilgili sorulara ise cevap vermekte zorlandı. KİT Komisyonu olarak Halkbank’a gittiklerinde yönetim kurulunun Aslan’ı savunmadığını belirten Turgay Develi, “Zaten orada çok mahçuptular, alttan aldılar cevap vermediler. Görevini yerine getirdiği ahlaklı bir bürokrat olduğu konusunda bir savunma da yapamadılar. Evinde ayakkabı kutusundan para çıkmış orta yerde duruyor. Bu minareyi örtecek bir kılıf yok” açıklamasını yaptı.
 

4.5 MİLYON ÖRTÜLÜ RÜŞVET Mİ?

Tutanakların kendilerine yansımadığını belirten Develi, “4.5 milyon doları nasıl açıkladı bu adam? Bu para nereden gelmiş ve neyin karşılığı? Acaba bankanın yaptığı işlemlerin örtülü rüşveti mi? Yapılmaması gereken işlerin kolaylaştırılması karşılığında alınan bir para mı? Veya annesinden babasından miras mı kalmış. Bu adam bunu nasıl açıkladı da 17 Aralıktaki bu operasyonun fotoğrafı silinmek isteniyor.” dedi.
 

MASAK NEYİN PEŞİNE DÜŞECEK

Develi şöyle devam etti: “Üstelik Bankayı çok kötü yönetmiş. Genel müdür olduktan sonra bir milyon liranın üzerinde kullandırılan kredilerde bankanın kredi riski yüzde 720 artmış. Bir kamu bankasını böyle yöneten genel müdür şimdi yönetim kuruluna getirilip tekrar ödüllendiriliyor.

MASAK bu paranın kaynağını öğrenmeyecekse, peşine düşmeyecekse neyi öğrenecek? Savcılık bu para nedir diye sormayacaksa neyi soracak?”
 

Taraf, 05.03.2014

Kutucu Süleyman muhteşem döndü
Ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar çıkan Halk Bankası eski Genel Müdürü Aslan, bankaya yönetim kurulu üyesi oldu

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun adeta simgesi haline gelen ayakkabı kutusunun mimarı olan Türkiye Halk Bankası’nın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, bankadaki görevine geri döndü. Aslan, yeni dönemde, çalışmalarına banka yönetim kurulu üyesi olarak devam edecek. Bu durum, bankacılık sektöründe de çeşitli esprilere konu oldu.

YENİ MÜDÜR BAŞKA ÜYENİN YERİNE ATANMIŞ

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde, ayakkabı kutusu içinde 4.5 milyon dolar sakladığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme kararı ile elde edilen delillerde, söz konusu paranın karapara transferine aracılık edilmesi nedeniyle alınan rüşvetlerden oluştuğu iddia edilmişti. Aslan ve hükümet üyeleri ise, söz konusu 4.5 milyon doların “imam hatip” yaptırmak için hayırsever işadamlarından toplanan para olduğunu öne sürmüşlerdi. Ayakkabı kutusu içindeki 4.5 milyon doların kaynağına yönelik tartışmalar sürerken mahkeme, Aslan’ı geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde serbest bıraktı. Aslan’ın yerine ise, 7 Şubat tarihinde atama yapıldı. Hükümet, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu, daha önce vefat eden kurul üyesi Ahmet Kahraman’ın yerine kurul üyesi olarak atadı. Ardından da Taşkenlioğlu, bankanın genel müdürü seçildi. Dolayısıyla, yeni genel müdür, Süleyman Aslan’ın değil vefat eden Kahraman’ın yerine atandı. Böylece, Aslan hapishanede yatarken koltuğunu da kaybetmemiş oldu.

TOPLANTILARA DA KATILACAK

Kamu bankalarında, ilk önce yönetim kurulu atanıyor. Yönetim kurulu üyeleri de kendi aralarında bir genel müdür seçiyorlar. Dolayısıyla, yönetim kurulu üyeleri Taşkenlioğlu’nu genel müdür seçtiği için, Aslan’ın genel müdürlüğü gitmiş oldu. Ancak, Aslan aynı bankadaki yönetim kurulu üyeliğini devam ettirecek. Banka kaynakları da, Aslan’ın diğer yönetim kurulu üyeleri gibi özlük haklarını almaya devam edeceğini ve Aslan’ın yönetim kurulu toplantılarına da katılacağını bildirdiler. Aslan, isterse yönetim kurulu üyesi olarak, makam arabası, lojman, makam odası gibi hizmetlerden de yararlanabilecek. Aslan, genel müdür olarak yaklaşık 30 bin lira maaş alıyordu. Yönetim kurulu üyesi olarak maaşı düşecek. Ancak, Aslan’ın tutuklanması ile birlikte bloke edilen iki aylık maaşı ise ödenecek. Öte yandan, geçtiğimiz hafta 4.5 milyon doların Aslan’a iade edildiği öne sürülmüş ancak bu iddia yalanlanmıştı. Banka kaynakları, 4.5 milyon doların halen Aslan’a iade edilmediğini bildirdiler.

Taraf, 04.03.2014 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.