Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 20 yeni sendika, tek çatı altında birleşiyor

20 yeni sendika, tek çatı altında birleşiyor
Yeni Sendikalar Yasasında yapılan değişikliklerden sonra Türkiye’deki sendika sayısı artmaya başladı. Aksiyon-İş çatısı altında kurulan 20 yeni sendikayla birlikte sayı 134’e yükseldi. Uzmanlar, özellikle sendikaya üyelikte noter şartının kaldırılmasıyla sendikaların etkinliğinin artacağını belirtiyor.

Çalışma hayatı, 20 yeni işçi sendikasıyla tanıştı. Bütün iş kollarında kurulan sendikalar faaliyetlerine başladı. Yeni Sendikalar Yasası ile örgütlenmenin önündeki engeller önemli ölçüde kalkarken, bu durum Türkiye’de sendika sayısının ve sendikalı işçi sayısının artmasını sağlıyor. Çalışma Bakanlığı’nın ocak ayı istatistik verilerine göre sendikalı işçi sayısı 64 bin kişi artarak 1 milyon 96 bine yükseldi. Bununla birlikte sendika sayısı da hızla artmaya başladı. Aksiyon-İş çatısı altında kurulan yeni sendikalarla birlikte sendika sayısı 134’e yükseldi. Uzmanlar, özellikle sendikaya üyelikte noter şartının kaldırılmasıyla çalışma hayatındaki örgütlenmenin hızlanarak artmasını sağlayacağını belirtiyorlar.

 

Yeni kurulan sendikalardan Pak Maden-İş’in genel başkanı Vedat Öztürk, uzun yıllardır çalışma hayatının içerisinde yer aldıklarına dikkat çekerek, yeni yasanın teşvikiyle sendikalaşma kararı aldıklarını söylüyor. Türkiye’de işçi sendikalarının uzun yıllardır kan kaybettiğine dikkat çeken Öztürk, insanı ve emeği temel değer olarak kabul eden, siyasi parti ve ideolojilerden bağımsızlığı ilke edinen bir sendikacılığı benimsediklerini anlatıyor.

Yeni bir sendikacılık anlayışı ile yola çıktıklarını dile getiren Öztürk, “Bizim anlayışımıza göre sendika, işveren ve işçi arasında denge ve uyum sağlayarak hakkaniyet çerçevesinde menfaatlerini birleştirmeyi temel ilke kabul eder. Emek ile sermaye bir bütündür. İşçinin de, işverenin de meslek ahlakına riayet etmesini ve birbirinin hukukunu gözetmesini savunuyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak sendikalar, demokrasi ile temel insan hak ve özgürlüklerini savunmak ve geliştirmek için mücadele vermelidir.” ifadelerini kullanıyor.

Pak Maden-İş Başkanı Öztürk, “Sendikalar yasası, örgütlenmenin önündeki engelleri önemli ölçüde kaldırdı. Türkiye’deki sendikal yaşama destek olmak istiyoruz. Bu alanda yapılması gereken çok iş var. Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için sivil toplum kuruluşları olan sendikaların üye sayılarını ve etkinliklerini hızla artırması gerekiyor.” diye konuştu.

Memurlarda sendikalaşma oranı yüzde 68, işçilerde yüzde 9

Türkiye’de sendikal hayat, işçi sendikaları ve memur sendikaları olmak üzere iki koldan yürüyor. İşçi sendikalarının kuruluşu memurlara göre çok eskiye gitmesine rağmen sendikalaşmada memurlar açık ara önde. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre sendikaya üye olabilecek 2 milyon 134 bin memurdan 1 milyon 468 bini sendika üyesi. Sendikalaşma oranı yüzde 68,77. İşçilerde ise 11 milyon 600 bin çalışandan 1 milyon 96 bini sendikalı. Sendikalaşma oranı yüzde 9,45. Bu tablo, işçilerde örgütlenmenin memurlara kıyasla son derece düşük kaldığını ortaya koyuyor. Pak Maden-İş Başkanı Vedat Öztürk, öncelikli hedeflerinden birinin herhangi bir sendikaya üye olmayan işçilere ulaşmak olduğunu belirtiyor. Yaklaşık 10 milyon 500 bin işçinin hiçbir sendikaya üye olmadığına dikkat çeken Öztürk, bu kişilere yoğunlaşacaklarını dile getiriyor. Mevcut sendikaları rakip olarak değil refik olarak gördüklerinin de altını çizen Öztürk, “Çalışma hayatının önemli sorunlarını ancak elbirliği ile çözebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.

Pak Maden-İş, Pak Ağaç-İş, Pak Eğitim-İş, Pak Toprak-İş, Pak Savunma-İş, Pak Hizmet-İş, Pak Petrol-İş, Pak Tekstil-İş, Pak Medya-İş, Pak Metal-İş, Pak Sağlık-İş, Pak Turizm-İş, Pak Gıda-İş, Pak Finans-İş, Pak İnşaat-İş, Pak Enerji-İş, Pak Taşıma-İş, Pak Deniz-İş, Pak Tarım ve Orman-İş ile Pak İletişim-İş, çalışma hayatının yeni aktörleri oldu.  Bu sendikaların önümüzdeki günlerde Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon-İş) çatısı altında konfederasyon oluşturacağı öğrenildi.

Zaman, 02.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.