Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Türkiye tasarrufta son sırada

Türkiye tasarrufta son sırada

Dünyada gelişmekte olan ülke ekonomileri arasında tasarruf oranına göre yapılan sıralamada Türkiye sonuncu oldu. Türkiye’nin tasarruf oranı toplam hasılasının yüzde 12,6’sı seviyesinde. Gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 33,5.

 Gelişmekte olan ekonomiler arasında tasarruf oranı en düşük ülke Türkiye oldu. Merkez Bankası’nın hazırladığı rapora göre Türkiye’nin toplam tasarrufları toplam hasılasının yüzde 12,6’sına denk geliyor. Bu oran hem Merkez Bankası’na hem de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) raporlarına göre gelişmekte olan ülkelerin en düşük tasarruf oranı. IMF, tasarruf oranında gelişmekte olan ülkelerin ortalamasını yüzde 33,5 olarak ölçtü. Bu oran Türkiye ortalamasının yaklaşık üç katı. Zaman, 27.02.2014

ALB Menkul Kıymetler piyasa analistlerine göre Türkiye’nin, tasarruf oranında ortalamaların epey altında kalmasında asıl etken 2013 sonunda 70 milyar dolara yaklaşan cari açık. Ekonomistler, yatırımda yapılan her bir malzemede dışa bağımlılığı azaltmadan bu oranı iyileştirmenin mümkün olamayacağını düşünüyor. 2014 ile 2016 arasını kapsayan Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nda da Türkiye’nin tasarruf oranının yüzde 12,6 seviyesinde kalacağı belirtiliyor.

2002 yılında eksi yüzde 4,8 olan kamu tasarruflarının GSYH içindeki payı 2013 yılında yüzde 2,9’a ulaştı. Ancak 2013 yılı için yüzde 9,7 olarak tahmin edilen özel sektör tasarruflarının GSYH’ye oranı yeterli düzeyde değil. Uzmanlara göre bunun sebebi, istihdam oranının ve verimliliğin düşük olması, özel sektörün küresel katma değer zincirinde aşağıda kalması. Yüzde 12,6 olan toplam tasarrufların GSYH’ye oranı ise hem gelişmekte olan ülkelerdeki ortalama yüzde 33,5’e hem de yüzde 19,6 olan yatırımların GSYH’ye oranına göre oldukça düşük.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e göre bu sebeple tasarruf-yatırım dengesinde oluşan açık yapısal bir cari açık sorununa neden oluyor. Şimşek, 2014 bütçesi üzerine gerçekleştirdiği Meclis’teki konuşmasında, “Tasarrufların artması için aktif işgücü politikaları ile istihdamı destekliyoruz. Beşeri sermaye ve altyapıya yaptığımız yatırımlar ile yapısal reformlar sayesinde verimliliği artırıyoruz. Bunların yanı sıra bireysel emeklilik sistemini gözden geçirerek tasarrufların artırılması için yeni bir düzenleme yaptık.” demişti. Ancak IMF’nin raporuna göre bu sene yatırımlar azalacak, istihdam istenilen seviyede gerçekleşemeyecek ve de BES hiçbir zaman yeterli olmayacak.

Merkez Bankası’nın hazırladığı raporda Çin yüzde 51,4’lük tasarruf oranı ile gelişmekte olan ekonomilerin en iyisi konumunda. Kayseri Sanayi Odası’nca geçen yıl yapılan ‘Sanayi gecesi 2013’ etkinliğinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan şunları söylemişti: “Kendi tasarrufunuz yeterli değilse büyümek için, yatırım için elin adamının tasarruflarına muhtaç oluyoruz. Cari açığın finansmanı dediğimiz dışarıdan gelen finansman elin adamının tasarrufu. Sizler de iyi biliyorsunuz ki ‘elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde olmaz’. Bizim bu şekilde, bu trendle ‘böyle gelmiş böyle devam eder’ deme lüksümüz yok. Tasarrufu artırmamız gerekiyor.”


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.