Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Yolsuzluk soruşturması tüketici güveninden 8 puan götürdü

Yolsuzluk soruşturması tüketici güveninden 8 puan götürdü
[image] AA

Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayında 69.2 ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki aya göre yüzde 4,3 düşen tüketici güveni, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bu yana 8.3 puan geriledi. Yolsuzluk operasyonu ile artan siyasi risk ve piyasalarda yarattığı oynaklık tüketici güveninde düşüşte en etkili unsur olarak gösteriliyor.

"Operasyonun finansal piyasalara yansıması tüketici açısından durumu görünür hale getiriyor" diyen Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Dolar kuru tüketici güvenini barometresidir. Dolardaki yükseliş sonrası bu düşüşü görmek normal" değerlendirmesini yaptı. 17 Aralık operasyonun başlamasından bu yana TL dolar karşısında yüzde 10 değer yitirdi. Bu süreçte piyasalardaki çalkantıyı önlemeye çalışan Merkez Bankası politika faizini 5,5 puan artırarak yüzde 10'a çıkardı.

Ekonomistler, tüketici güven endeksindeki düşüşün büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini kaydediyor. Demir, reel sektörün yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerinin de olumsuza dönmeye başladığını hatırlatarak büyüme üzerinde negatif etkilerin arttığını belirtiyor.

Standart Bank Ekonomisti Tim Ash ise politik gerginliğin, yükselen kur ve faizlerin artık reel ekonomi üzerindeki etkilerinin daha görünür bir duruma geldiğini belirtti. "İç talep zayıflayacak" diyen Ash, "Bu cari açığın daha ılımlı bir seviyeye gelerek ekonominin yeniden dengelenmesine yardımcı olacak. Soru bu yavaşlamanın ne kadar olacağı. Yıllık büyüme yüzde 2-3 hatta daha altında kalabilir" diye konuştu.

Orta Vadeli Program'da yılsonu için yüzde 4 büyüme hedefleniyor.

Tüketici güveninin alt kalemlerinde en yüksek aylık düşüş yüzde 15,8 ile "tasarruf etme ihtimali"nde görüldü. "Hanenin maddi durum beklentisi" yüzde 4,3, "Genel ekonomik durum beklentisi" yüzde 3,9 düştü. "İşsiz sayısı beklentisi" ise yüzde 2,8 oranında arttı.

Tüketici güveninde geçen yıl Gezi Protestolarının başlaması ile sert düşüşler görülmüştü. Haziran'da 78,5 olan güven endeksi Eylül'de 72,1 seviyesine kadar gerilemişti.

wsj.com.tr, 27.02.2014

Tüketicinin güveni 4 yılın en düşük seviyesinde
Tüketici güven endeksi, artan siyasi endişeler ve büyüme üzerinde TCMB'nin faiz artışı, yüksek politika faizi ve TL'deki değer kaybının yaratmaya başladığı baskının beklentilere yansıması ile Şubat'ta dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4.3 azalarak son dört yılın en düşük değeri olan 69.2'ye geriledi. Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Ocak ayında 72.4 değerini almıştı. Endeks en son 2010 yılının Şubat ayında 70 seviyesinin altına inmişti.

Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, "İç politikadaki risk algısı, yüksek politika faizi, değer kaybeden ve volatilitesi artan döviz kurunun reel ekonomi üzerinde doğrudan etkisinin görülmeye başladığı artık çok daha net ortada" dedi ve ekledi:

"İç talep yavaşlayacak ve bu, ekonomideki yeniden dengelenmeye, cari açığın yıl sonunda daha ılımlı seviyelere gelmesine destek olacak. Şimdi asıl mesele yavaşlamanın hangi hızda olacağıyla ilgili. Bu yıl büyüme yüzde 2-3 aralığında kalacak mı olacak yoksa daha da yavaşlayacak mı ve kritik seçim yılında bu (düşük büyüme) ne gibi bir etki yaratacak" dedi.

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

TÜİK verilerine göre gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre yüzde 15.8 azaldı. Ocak ayında 26.1 olan endeks, Şubat ayında 22 değerine düştü. TÜİK açıklamasında "Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir" görüşüne yer verildi.

Verilere göre hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.7 oranında azalırken Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 3.9 azaldı.

Son dönemde siyasi endişelerin yeniden tetiklenmesine neden olan gelişme Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen bazı ses kayıtlarının bu hafta internette yayınlanması oldu.

İlk kaydın ardından, Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve oğlundan bir iş anlaşması kapsamında belli bir miktarda parayı almamasını söylediği ikinci bir ses kaydı dün akşam You Tube üzerinden yayınlandı.

Reuters Pazartesi akşamı ve dün akşam yayınlanan ses kayıtlarının gerçek olup olmadığını teyit edemedi.

cnnturk.com, 27.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.