Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çin’de tehlike sinyalleri

Çin’de tehlike sinyalleri
Uluslararası sermaye piyasalarına açılma yönünde reform adımları atmaya hazırlanan Çin'de kredi piyasasından tehlike sinyalleri geliyor. Bill Gross ve Warren Buffett ise Çin'i kriz öncesi ABD'ye benzetti.

Yatırımcı Çin’e ekonominin sıkı devlet kontrolünde olması ve yavaşlama beklentileri ile temkinli yaklaşıyor. Fed'den çıkış stratejisi beklentileriyle gelişen ülke varlıklarına gelen satış Çin borsasında yedi ayın en sert düşüşüne neden olurken, yuan da dolar karşısında 1 Kasım 2010'dan bu yana en büyük günlük gerilemeye sahne oldu.

‘YUANDA İŞLEM BANDI GENİŞLEYEBİLİR’

Devlet başkanı Xi Jinping'in faizler ve yuanda serbestiyi artırma politikası çerçevesinde Nomura, merkezin kurda işlem bandını yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarabileceğini tahmin etti.

‘DALGALANMA SINIRLI OLACAK’

Deutsche Bank yuanın yükseleceğine inanarak alınan 500 milyar dolarlık pozisyon olduğunu kaydederek dalgalanmanın sınırlanacağını öngördü.

CDS’LER ALTI AYIN ZİRVESİNDE

Bu arada ülkenin CDS'leri altı ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Beş yıllık AA dereceli şirket tahvillerinin devlet tahvillerine kıyasla faiz farkı ise 2008'den bu yana zirve noktasında.

‘2008 ÖNCESİ ABD’YE BENZİYOR’

PIMCO'nun kurucusu Bill Gross ve Warren Buffett gibi ünlü yatırımcılar Çin'i 2008 öncesi ABD’ye benzetirken, 2007'den bu yana yüzde 60 düşen Çin borsasını 1989 zirvesi sonrası yüzde 80 düşen Japonya borsasıyla karşılaştıranlar "kayıp onyıl" uyarısında bulundu. Societe Generale 2018'e kadar Çin'de büyümenin yüzde 5,5'e kadar ineceğini öngördü.

BORÇLANMA MALİYETLERİ ARTTI

1990'dan bu yana en düşük büyümeyi yüzde 7,5 ile bu yıl kaydetmesi beklenen Çin'de merkez bankasının piyasadan üç haftada 650 milyar yuan çekmesi de borçlanma maliyetlerini artırdı. Nomuraya göre, başbakan Li Keqiang'ın ekonomide kaldıracı azaltma politikası da faizleri yükseltiyor.

‘10 BİNLERCE ŞİRKET İFLAS EDEBİLİR’

Xinhua haber ajansı 200 bin demir çelik şirketinden en az üçte birinin kredi kriziyle iflas edeceği kanısında. Bank of America kredi ürünleri ve gölge bankacılıkta iflaslara dikkat diyor. BNP Paribas, Çin'e yurtdışından sağlanan kredi miktarının ‘carry trade’ de hesaba katıldığında 1 trilyon doları aştığını bildirdi. Bankaların bilançosundaki batık krediler de 2013'ün son çeyreğinde 592 milyar yuanla Eylül 2008'den bu yana en yüksek düzeyde.

cnbce.com, 26.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.