Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Fişleme belgesinde yaşananları aynen yaşadık

Fişleme belgesinde yaşananları aynen yaşadık

Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği mülakatına giren adaylar, fişlendiklerini gazetelerden öğrendi.

Girdiği 3 mülakatta da elendiğini belirten aday, “Belgede ismimin karşısındaki puan, referans ve kırmızı listeye girmeme sebep olan memleketimle ilgili tüm bilgiler bire bir tutuyor. Resmen bittim.” dedi.

Maliye Bakanlığı vergi müfettişliği mülakatına giren adayların renklerle fişlendiği şok belgenin yankıları sürüyor. Belgedeki listede ismi yer alan ve yazılı sınav puanı yüksek olmasına rağmen kırmızı işaretlendiği için elenen bir adaya Zaman ulaştı. 3 mülakatta da elenen aday, iki mülakata daha gireceği için isminin yayımlanmasını istemedi. Beyninden vurulmuşa döndüğünü belirten aday, “İsmimin karşısındaki puan, referans ve memleketimle ilgili bilgiler bire bir tutuyor. Bu ülkenin vatandaşı değil miyim?” diye tepki gösterdi.

Taraf Gazetesi, ‘Memurlara kırmızı, mavi, yeşil fişleme’ manşetini dedikodu diye nitelendiren İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya önceki gün belgeyle cevap vermişti. 2013 yılına ait belgede kırmızı listeye alınan adaylarla ilgili ‘Alevi’, ‘Diyarbakırlı’, ‘ulusalcı’ gibi notların tutulması büyük tepki çekti. Zaman, dün konuyu ‘Memur alımında renkli fişleme ayrımcılık suçudur’ başlığıyla manşetinden duyurdu. Maliye Bakanlığı da dün sabah saatlerinde belgeye cevap vermek yerine haberleri yayımlayan Zaman’ın da dahil olduğu gazetelere yönelik ağır ve mesnetsiz ithamların yer aldığı bir açıklama yayınladı. Taraf’ın haberinin yalan olduğu iddia edildi, ancak Zaman’ın ulaştığı fişleme listesinde ismi kırmızı olarak işaretlendiği için mülakatlardan elenen bir adayın söyledikleri belgenin gerçekliğini daha da güçlendirdi. Gazetedeki listeyi dikkatle incelendiğini ve isminin ‘Kesinlikle Olumsuz’ sınıflandırmasında yer aldığını gören aday, bilgilerin tamamının tuttuğunu söyledi.

Adayın verdiği bilgilere göre mülakat sınavı için ailesinin tanıdıklarından bir referans araştırıldı ve iletişime geçildi. Aday mülakata girdi ancak geçemedi. Yazılı sınavdan oldukça yüksek puan almasına rağmen girdiği 3 mülakattan da geçemeyen aday, kalan son iki mülakat hakkını kullanmayı beklerken Taraf gazetesinde yayımlanan fişleme belgesini görünce şoke oldu. Kendisine referans olması için başvurduğu kişinin ismini de görünce büyük üzüntü yaşadı. Çünkü söz konusu kişinin verdiği bilgilerle adayın ismi kırmızı olarak işaretlenmişti. Olumsuz görülmesinin sebebi olarak açıklama kısmında memleketi gösterilmişti. Mülakatlarda hiçbir soruya doğru cevap veremeyen adayların bile başarılı bulunduğunu vurgulayan ‘Kırmızı Fişli’ aday, neredeyse bütün sorulara doğru cevap vermesine rağmen hiçbir soruya cevap vermemiş muamelesi gördüğünü söyledi. Aday, “Şimdiye kadar defalarca mülakata girdim. Hepsinden elendim. Bunlardan ikisi vergi müfettişliği. Çeşitli uzman yardımcılığı pozisyonları için de başvurdum. Sınav puanım çok iyi. Mülakatlarım da iyi geçiyor. Neredeyse bütün sorulara doğru cevap vermeme rağmen hiçbir soruya doğru cevap veremeyen adamlar kazanıyor, benim her ne hikmetse olmuyor işte!” şeklinde tepkisini dile getirdi. Kırmızı renkle fişlenen memur adayı, uğradığı haksızlığı ise şu sözlerle tarif etti: “Resmen bittim. Sanki bu ülkenin vatandaşı değilmişim gibi düşünüyorum. Öyle siyasi bir olayım da yok. Olsa tamam diyeceğim, hani haklılar kurumlarında öyle birini istemezler. Ama yok yani. Bu kadar emek verip buraya gelmiştim.” Kırmızı fişli aday, kendisini fişleyenlerle ilgili dava açmayı planladığını, ancak avukatıyla konuştuğunu, gireceği mülakatlar olduğu için bu aşamada hukuki yollara başvurmayacağını dile getirdi. Memur adayı, eğer gireceği 2 mülakatta da elenirse hemen dava sürecini başlatacağını ifade etti. Aday “Bu mülakatlardan olumsuz sonuç çıkarsa ne yapacaksınız?” sorusuna, “Vallahi hiç bilmiyorum. Gidip pazara tezgah açarız, yani ne yapalım?” cevabını verdi.

 

18. yüzyılın kölelik düzenine dönüş

Maliye’nin personel alımında adayları fişlemesine tepkiler dün de sürdü. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ahmet Kesik, “Anadolu’da bin yıllardan beri bir arada yaşamış insanlarını böyle kategorize ederek kendine taraftar edinmesi çok sıkıntılı.” ifadelerini kullandı. Daha önce Maliye’de benzer şekilde olaylar yaşandığını vurgulayan Kesik, “Fişleme tehlikelidir. Fişleme insanların diline, dinine, cinsiyetine, mezhebine, ırkına, tercihlerine göre ayırmak gerçekten tehlikelidir. 21. yüzyılın 18. yüzyıldaki köleci düzene geri dönmenin ta kendisidir.” dedi. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayı da değerlendiren Kesik, “Kimsenin bağımsız yazan herkesi aynı kategoriye koyup, paralel demek, yandaş demek doğru bir şey değil.” diye konuştu.

‘Şer cephesi nitelendirmesi demokrasi dışı’

Maliye Bakanlığı’nın ‘renkli fişleme’ ile ilgili açıklamasına gazeteci derneklerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin hedef gösterilmesinin siyasetçilerin davranış biçimi haline geldiğini belirterek, “Bir gazetecinin, görevini yerine getirdiği için şer cephesi olarak nitelendirilmesinin demokrasi dışı bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Devletin kurumları, bir partinin değil devletin kurumu. Devletin kurumunda, adil bir davranış biçimi içerisinde olunmasını beklemek kamu yararınadır. Orada kamu yararına bir davranış biçimi geliştirilmemiş ve ayrımcılık durumu söz konusu ise gazetecinin görevi bunu haberleştirmektir.” dedi. Medya Etik Konseyi Derneği Başkanı Halit Esendir de, belgelerin doğru olup olmadığına dair açıklama yapılması gerekirken gazeteleri suçlamanın yanlış olduğunu ifade etti. Esendir, “Gazetelerin şer cephesi olarak nitelenmesi doğru bir yaklaşım değil. Suçluluk psikolojisi açısından karşı saldırıyı ifade ediyor.” diye konuştu.

Zaman, 22.02.2014

Maliye’nin açıklaması medyaya açık bir tehdittir

Vergi müfettişlik mülakatında adayların fişlendiği haberlerini yayımlayan gazetelere yönelik ağır ithamlarda bulunan Maliye Bakanlığı’na medya derneklerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Medyayı korkutmak, sindirmek demokrasilerle bağdaşan bir yaklaşımdan çok uzaktır.” dedi.

Vergi müfettişliği mülakatında adayların fişlendiğine yönelik haberleri yayımlayan gazetelere Maliye Bakanlığı’nın yaptığı ‘seviyesiz’ açıklamaya medya derneklerinin tepkisi sürüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Maliye Bakanlığı’nın açıklamasını, iktidar partisinin medyada nicedir süren tehditlerinden biri olarak gördüklerini söyledi. Olcayto, “Medyayı korkutmak, sindirmek demokrasilerle bağdaşan bir yaklaşım olmaktan çok uzaktır.” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın bir gün önce belgeye cevap vermek yerine haberleri yayımlayan Zaman’ın da dâhil olduğu gazetelere yönelik ağır ve mesnetsiz ithamların yer aldığı bir açıklama yayımlamıştı. Bakanlık, yaptığı açıklamada Taraf’ın yayımladığı belgeye ‘müsvedde’, haberi yayımlayan gazeteleri de ‘şer cephesi’ olarak nitelemişti. TGC Başkanı Turgay Olcayto, söz konusu açıklamanın bazı gazeteleri hedef göstermesi bakımından ve üslup açısından onaylanacak bir tutum olmadığını belirtti. Olcayto, Bakanlık’ın açıklamasına ilişkin şunları söyledi: “Maliye Bakanlığı’nın açıklama metni hem gazeteleri hedef göstermesi bakımından hem de kullanılan üslup açısından onaylanacak bir tutum değildir. Eğer belli gazetelerde çalışanlar sınavlarda fişlenmiyorsa ve söz konusu gazeteler yalan haber kullanıyorlarsa onlara yönelik hukuki yollara başvurma hakkı her zaman açıktır. Maliye Bakanlığı’nın isim zikrederek gazetecileri yalan haber üretmekle suçlamaları koydukları belgeleri müsvedde olarak tanımlamaları bakanlığın ağırlığıyla bağdaşmıyor. Gazetelere yönelik suçlayıcı ifadeler sarf edilirken tehdit içeren bir üslup kullanılmasını da iktidar partisinin medyada nicedir süren tehditlerinden biri olarak görmek durumundayız. Medyayı korkutmak, sindirmek demokrasilerle bağdaşan bir yaklaşım olmaktan çok uzaktır. Avrupa ülkelerinde bu tür haberlerin ardından medya kuruluşlarına yönelik hakem kuruluşları harekete geçer. Etik kurulların vereceği kararlar önemli olur. Batı’da herhangi bir gazetenin yalan bir haber ürettiğini varsaysak bile habere ilişkin bir bakanlığın bu tür bir metinle ortaya çıkması düşünülemez. Etik kurullar işler, olay yargıya taşınır ve yalan haberi üretenler teşhir edilerek cezalandırılır.” Taraf Gazetesi geçen hafta, ‘Memurlara kırmızı, mavi, yeşil fişleme’ manşetinin ardından belgeleri yayımlamıştı. 2013 yılına ait belgede kırmızı listeye alınan adaylarla ilgili ‘Alevi’, ‘Diyarbakırlı’, ‘ulusalcı’ gibi notların tutulması büyük tepki çekti. Zaman, önceki gün konuyu ‘Memur alımında renkli fişleme ayrımcılık suçudur’ başlığıyla manşetinden duyurdu. Zaman’ın dün ‘Fişleme belgesinde yazılanları yaşadık’ haberiyle ise gazetedeki listeyi dikkatle inceleyen ve isminin ‘kesinlikle olumsuz’ sınıflandırmasında yer aldığını gören aday, bilgilerin tamamının tuttuğunu söyledi. 3 mülakatta da elenen aday, iki mülakata daha gireceği için isminin yayımlanmasını istemedi. Beyninden vurulmuşa döndüğünü belirten aday, “İsmimin karşısındaki puan, referans ve memleketimle ilgili bilgiler bire bir tutuyor. Bu ülkenin vatandaşı değil miyim?” diye tepki gösterdi.

 

Zaman, 22.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.