Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > MİT kanunu 'ticari sır' endişesi yarattı

MİT kanunu 'ticari sır' endişesi yarattı
 

Önceki gün Meclise sunulan yeni MİT yasa teklifi, ekonomiye yönelik içerdiği maddelerle iş dünyasında ticari sır endişesi yarattı.

Bankaların veri tabanlarını MİT'e açılmasıyla birlikte müşteri gizliliği kavramının ortadan kalkacak olması özellikle Türkiye'de yatırımı olan işadamlarını tedirgin ediyor. İş dünyasının tedirgin olduğunu, herkesin bu yasayı tartıştığını ifade eden ihracatçı bir işadamı "Türkiye'deki hesaplar incelenecekse işadamı da parasını Lüksemburg'a taşır" diyor.

Bugüne kadar Ekonomi Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na kadar birçok kuruma hesap vermek zorunda olduklarını hatırlatan işadamı şimdi bir de MİT ile daha sık muhatap kalmak zorunda olunabileceğinden yakınıyor. Bunun kayıt dışına davet olduğunu söylüyor.

 

İş dünyası temsilcilerinin tek korkusu bilgilerinin ve ticari sırlarının MİT ile paylaşılacak olması değil. Bu bilgilerin doğru yorumlanıp yorumlanmayacağı konusu da patronlarda endişe yaratıyor. MİT'te bu konuda uzman olup olmadığı konusunda kaygı duyan işadamı "17 Aralık operasyonu sonrası sızan MİT belgeleri de şirketlere ait ticari sırların sır olarak tutulamaması konusundaki korkularımı artırıyor" dedi.

MİT'in izlemesi ihracatçı, özellikle bavul ticareti yapanlar açısından da sıkıntılı olarak yorumlanıyor. Mal satışında bazen ödeme vadesinin 1 yıl sonra olduğunu vurgulayan bir işadamı "Bu tür bir izlemeden bu işleri bilmeyen, teknik olmayan biri bunu gördüğünde, paranın hesaba girdiğini gördüğünde bunu uluslararası suça sokabilir. Kara para aklandığını sanabilir. Anlatmak kolay olmaz ya da açıklayana kadar zanlı pozisyonunda kalırız" diye konuştu.

Peki yeni tasarı yasalaşırsa ne getirecek? Radikal Gazetesi'ne bugün yazdığı yazıda konuyu detaylı bir şekilde ele alan ekonomist Uğur Gürses The Wall Street Journal Türkiye'ye yasanın yabancı yatırımcıyı da tedirgin edeceğini ifade etti. Gürses "Kamu kurumları, bankalar bu yasa ile birlikte bilgi ve belgelerini, ellerindeki tüm kayıtları MİT'e vermek zorunda kalacak. Hatta MİT bu kurumların veritabanına online olarak ulaşabilir hale gelecek" dedi.

Çarşı ise yasaya tepkili ve detayları bilmemekten yakınıyor. Zincir bir kitapevinin sorumlusu "Biz kimsenin kredi kartı alışverişinde hangi kitabı aldığının kaydını tutmuyoruz. Sadece sadakat kartımızı kullananların kaydını tutuyorduk. Eğer bu kanun yasalaşırsa, artık onu da tutmayız" diye konuştu.

ŞİRKETİ YÖNETİCİLERİ MİT TOPLANTISINA ÇAĞRILABİLECEK

MİT Kanun Tasarısında ekonomiyi ilgilendiren maddeler ise şöyle:

• Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu toplantılarına görüş ve bilgilerine ihtiyaç duyulan kişiler ile özel veya kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri de çağrılabilecek. Madde her türlü kurum ve kuruluşun yöneticilerinin Başbakanın yönetiminde toplanacak kurula davetinin önünü açıyor.

• MİT kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankacılık kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge veri ve kayıt alabilecek. Tüm özel ve kamu kuruluşları bu maddeden etkileniyor. Bilgilerin gizliliği bahanesiyle bilgi saklanamıyor.

• MİT bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden, belge, veri ve kayıtları alabilecek, iletişimin alt yapısından yararlanabilecek

• MİT bu kurumlarla irtibat kurabilecek. Bu kapsamda talepte bulunulanlar kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstererek talebin yerine getirilmesinden kaçamayacaklar

• İstihbarı faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliği değiştirilebilecek. Kimliğin gizlenmesi için tüzel kişilik kurulabilecek.

• MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilecek

 

wsj.com, 21.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.