Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kamu ihaleleri ile ilgili 5 bin şikayet yapıldı

Kamu ihaleleri ile ilgili 5 bin şikayet yapıldı
Kamu alımlarında, Kamu İhale Kurumu (KİK) denetimine tabi olmayan ‘istisnalarda’ artış gözleniyor. 2012 yılında 7 milyar liralık istisna kamu alımı yapılırken, geçen yıl bu rakam 9 milyar lirayı geçti. İstisna alımlarının yüzde 80’inden fazlası KİT’ler ve savunma, güvenlik istihbarat birimlerinin alımlarından oluşuyor.

 

 

Bugüne kadar defalarca değiştirilen Kamu İhale Kanunu’yla ilgili en tartışmalı konuların başında Kamu İhale Kurumu (KİK) denetimine tabi olmayan istisnaların kapsamının genişletilmesi  geliyor. ‘İstisna’ kamu alımlarının değeri geçen yıl yüzde 30 arttı. 2012’de 7 milyar liralık istisna kamu alımı yapılırken, geçen yıl bu rakam 9 milyar lirayı geçti. Kamu İhale Kurumu Başkanı Mahmut Gürses, ‘istisna’ kamu alımlarının yüzde 80’inden fazlasını KİT’ler ve savunma, güvenlik istihbarat birimlerinin yaptığı alımların oluşturduğunu söyledi. Geçen yıl ihalelerle ilgili KİK’e 5 binin üzerinde şikayet yapıldı. Gürses, şikayetlerdeki yükseklik sebebiyle ihalelerin sonuçlandırılmasının uzun zaman aldığını, kamu yararının dikkate alınarak gereksiz şikayetleri önlemek için şikayet bedellerinin iki kat artırılacağını söyledi.

    KİK Başkanı Mahmut Gürses, Kamu Alımları İzleme Raporu 2013 yılı istatistiklerini dün basın toplantısıyla açıkladı. Gürses’in verdiği bilgilere göre geçen yıl 12 bin 960 kamu kurum ve kuruluşu 157 bin ihale gerçekleştirdi. Bunlardan 129 bini için sözleşme imzalandı. Bu ihaleler için devletin kasasından çıkan toplam bedel ise 6,43 milyar lirası doğrudan alımlar olmak üzere toplam 105,5 milyar lira oldu. Bu rakam 2012’de 94 milyar 398 milyon lira idi. İhalelerle ilgili KİK’e 5 bin 93 şikayet başvurusu yapıldı. Kurum, değerlendirmeye aldığı şikayetlerin 3 bin 51’ini reddetti. 1538 şikayet için düzeltici işlem kararı verilirken, 308 ihale ise iptal edildi. İhalelerin yüzde 40’ı mal alımı, yüzde 36’sı hizmet alımı ve yüzde 22’si ise yapım işleriyle ilgili olarak gerçekleştirildi.

    Son yıllarda KİK denetimine tabi olmayan ‘istisna’ kamu alımları sıkça tartışılıyor. İstisna kapsamının genişletilmesine yönelik talep ve çalışmalar suistimale ve haksız rekabete yol açacağı gerekçesiyle tepkilere sebep oluyor. Geçen yıl istisna kapsamında yapılan kamu alımlarında dikkat çekici bir artış gerçekleşti. 2012’de istisna kapsamında 33 bin 440 ihale gerçekleştirilirken, geçen sene bu rakam 31 bin oldu. İhale sayısındaki düşüşe rağmen ödenen parada ciddi artış gözlendi. İstisna dışındaki alımlar için devletin kasasından çıkan para 2012’de 7 milyar 121 milyon lira iken 2013’te 9 milyar 213 milyon liraya yükseldi. İstisna konusu, gazeteciler tarafından KİK Başkanı Mahmut Gürses’e de soruldu. Gürses, istisna kapsamındaki alımların toplam kamu alımları içindeki payının yüzde 10’u bulmadığını söyledi. 2002 yılında kabul edilen Kamu İhale Kanunu’nda toplam 7 istisnanın bulunduğunu belirten Gürses, “Sonradan eklenen istisnaların sayısı ise 15’tir. Geçen yıl istisna kapsamındaki alımların 8 milyar 328 milyon liralık kısmı kanunun ilk yürürlüğe girdiği tarihteki 7 istisna dahilinde gerçekleştirildi. Bu istisnalar içinde de KİT’ler ve savunma, güvenlik ve istihbarat alımları toplam istisna alımlarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.” dedi. Gürses, sonradan eklenen 15 istisna kapsamında geçen yıl 885 milyon liralık alım yapıldığı bilgisini de verdi. Gürses, istisna kapsamının daraltılmasıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

İhale şikayetlerini zorlaştıracak düzenleme Meclis’ten geçti

KİK Başkanı Mahmut Gürses’e göre ihalelerle ilgili 5 bini geçen şikayet sayısı dünya ortalamalarına göre oldukça yüksek. Gürses, bunun sebebinin birçok ülkede eşik değerin altındaki ihalelerin KİK denetimi kapsamında olmamasına bağlıyor: “Türkiye’de 5 bin şikayetin 3 binden fazlası eşik değerin altındaki küçük ihalelerle ilgili. Bunlar kanun kapsamında olmasaydı bu kadar şikayet olmayacaktı. Şikayet olduğunda ihale süreci durmak zorunda. Bu süreç bazen bir yılı aşıyor. Bu durumda kamu menfaati zedeleniyor. Şikayet hakkının kötüye kullanılması sonucu kesintiye uğrayan sürecin hızlandırılması için şikayet başvuru bedelleri iki kat artacak. Şu anda bu maddenin de yer aldığı kanun Parlamento’dan geçti.” Düzenleme hayata geçtiğinde kamu ihaleleriyle ilgili şikayetçi olacaklar 3 bin ile 12 bin lira arasında bedel ödeyecek.

Zaman, 15.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.