Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Suyun başını 5 bakan tuttu

Suyun başını 5 bakan tuttu

Yeni torba kanuna, ÇED raporu nedeniyle inşaatı durdurulan 3. Havaalanı için eklenen madde şaşkınlık yarattı. İnşaat yapılan bölgedeki su kaynağının kamuya yararı olup olmadığına 5 bakandan oluşan kurul karar verecek

Meclis’e bir torba kanun daha gönderildi. Bu torba kanundan da İstanbul’a 3. Havaalanı için yargının verdiği kararı aşmaya yönelik ve kamu özel işbirliği ile yapılan hastanelerde ihale kanununu yok sayacak düzenlemeler yer aldı. Torba kanundan bir de 30 Mart yerel seçimleri öncesi “seçim yatırımı” olarak nitelendirilebilecek bir madde çıktı. Daha önce 2 kez değişen 2B yasası, üçüncü kez değiştirilerek başvuru ve ödeme konusunda süre uzatımına gidildi.

AKP’li Süreyya Sadi Bilgiç ve bazı AKP’li vekiller tarafından Meclis Başkanlığı’na önceki gece yarısı sunulan 11 maddelik kanun teklifinden yine “yargıya by-pass” girişimi çıktı. Birçok farklı kanunda değişiklik öngören torba kanun teklifinin en dikkat çekici düzenlemesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin 3. Havaalanı projesinin ÇED olumlu kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almasına yönelik sorunu ve benzer sorunları aşmaya dönük düzenleme oldu. Yargı kararına rağmen DHMİ proje ile ilgili süreçlerin planlandığı şekilde devam ettiği açıklamasına karşın AKP, torba yasayla da yargı kararını aşabilecek bir yasal değişiklik öngördü.

KAMU YARARINA BAKANLAR KARAR VERECEK

Teklifle, Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’na eklenen düzenleme ile bir kurul oluşturuluyor. Kurul, Kalkınma Bakanı’nın başkanlığında oluşturulacak ve jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit ederek karar verecek. Kurul, Kalkınma Bakanı’nın başkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, diğer yatırımcı kurum ya da kuruluşun bağlı olduğu bakan/bakanlar ve yatırım kararına onay veren kurumun ilgili olduğu bakan olmak üzere asgari beş kişiden oluşacak. Yeni düzenlemeye göre, “Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden petrol doğalgaz işletmeleri, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirlerini engellemesi, faaliyetin yapılamaz hale gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ve yatırımla ilgili karar” kurul tarafından verilecek.

SÖZLEŞMEYE BAKANLIK MÜDAHALESİ

Teklifte yer alan bir başka önemli düzenleme de kamu özel işbirliği ile yapılan şehir hastanelerinin ihale sözleşmeleriyle ilgili. Teklifle Sağlık Bakanlığı’na bu hastanelerin ihale sözleşmelerinde istediği zaman değişiklik yapma yetkisi veriliyor. Gerektiğinde maliyet artışına yol açabilecek yetki çerçevesinde bakanlık, sözleşmelerin tüm maddelerinde değişiklik yapabilecek. Düzenlemenin başka bir boyutu da ucunun açık olması ve bundan sonra yapılacak ihaleleri de kapsaması.

2B’DE SÜRE UZATIMI

Muhalefetin itirazlarına karşın Nisan 2012’de çıkan 2B yasasıyla ilgili bir düzenleme de torba teklifte yer aldı. Daha önce iki kez değişen 2B yasasında 3. kez değişiklik yapılarak süre uzatımına gidildi. Bugüne kadar 2B arazisini satın almak için başvuru yapmamış olanlarla, başvuru yapıp da ödemeyi yapmamış olanlara 3 ay süre verildi.
 

Su İşleri Bakanı neden kurulda yok

Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Baran Bozoğlu tasarıya itiraz etti. Bozoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada söz konusu düzenlemenin 3. Havalimanının ÇED Raporu olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına dair İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal edemeyeceği belirtilerek bu kurulda “su” yönetiminden sorumlu bakanın neden bulunmadığı soruldu. “Teklifte birçok soruya cevap bulunamamaktadır” denilen açıklamanın devamı şöyle:

» Bakanlardan oluşan bu kurulda neden “su” yönetiminden, yer altı sularının korunmasından sorumlu Orman ve Su İşleri Bakanlığının yer alması zorunlu kılınmamıştır?

» Kurul hangi usuller çerçevesinde çalışma yapacaktır?

» Kurul hangi bilimsel-teknik verilerle karar verecektir?

» Kurulun çalışma ve karar süreçlerine dair herhangi bir düzenleme yapılacağına dair bilgi neden yer almamaktadır?

» Bilimsel-teknik çalışmalar yapan, kamu yararı gözeten meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler v.b. neden kurulda yer almamaktadır?

» Siyasi süreçlerde yer alan Bakanların bilimselteknik birikimleri olmamasına rağmen “kamu yararına” hangi yatırımın öncelikli olacağına karar vermesi, siyasi karar değil midir?

» Doğanın yok edilmesi, yaşam alanlarının yok olmasına neden olabilecek projelerde “kimin yararına” kararlar alınacaktır?

» Anayasa’nın 56. Maddesinde tanınan aynı zamanda insan hakkı da olan “sağlıklı çevrede yaşama hakkı”na karşı “kamu yararı”ndan bahsedilebilir mi?

» Kamu yararına karar alma yetkisi tanıyan bir kanun teklifi neden kamuoyunda tartışılmadan alelacele TBMM’de kanunlaştırılmaya çalışılmaktadır?

» Bu düzenlemeye konu hangi projeler yapılmaktadır veya yapılacaktır?

ÇED RAPORUNU ETKİLEMEZ

Söz konusu düzenleme 3. Havalimanının ÇED Raporu olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına dair İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal edemez, by-pass edemez. Mahkeme kararı bu teklifte yapılan düzenleme ile bağlantılı değildir. Ancak, 3. Havalimanı proje alanında gelecek dönemde proje kapsamında yapılması planlanan faaliyetlerde ortaya çıkabilecek doğal kaynakların geniş yetkiler verilen bu kurul tarafından yok sayılabilmesinin önü açılmıştır.”
 

CHP’li Hamzaçebi: Düzenleme kabul edilemez

Torba teklifin 3. Havaalanı projesini ve şehir hastaneleri ihalelerini ilgilendiren düzenlemelerine karşı çıkan ve bunların “kabul edilemez” düzenlemeler olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’a 3. Havaalanı projesi ile yargının verdiği karar aşılmaya çalışılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Mevcut mevzuatta alt yapı yatırımlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemeler var. Bu tür yatırımların çeşitli şartları var. ÇED raporunun olumlu olmadığı yerde bu yasa gücüyle sağlamaya çalışmak çevreye saygısızlıktır.” Hamzaçebi, kamu özel işbirliği ile yapılan hastaneleri ilgilendiren düzenlemeye de “Hükümet, ihale kanununu değiştirme aşkını burada da gösteriyor “ tepki gösterirken 2B’de süre uzatımının seçim yatırımı olduğunu ifade etti.

Taraf, 15.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.