Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Paris’te karapara zirvesi

Paris’te karapara zirvesi

OECD bünyesinde karapara ile mücadele için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu, Paris’te Türkiye’nin durumunu masaya yatırdı. Üye ülkelerin terörizmin finansmanı ve karaparayla mücadele konusundaki eksikliklerinin değerlendirildiği kurulda Türkiye, İran’la karapara ilişkisi iddiaları sebebiyle zorlu bir sınavla karşı karşıya.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve karapara aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu dün Paris’te Türkiye’nin durumunu görüştü. Geçen yıl üyelikten ihraç edilme tehlikesinden son anda kurtulan Türkiye, bu yılki genel kurulda da İran’la karapara ilişkisi iddiaları sebebiyle zor bir toplantı gerçekleştiriyor. Ancak, OECD kaynakları, piyasaların da yakından izlediği genel kurul toplantısının ardından Türkiye’nin kara listeye girme ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirtiyor. Dün öğleden sonra Türkiye’nin görüşülmesinin ardından OECD’deki Türk kaynaklar ‘olumlu’ bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Rusya’nın dönem başkanlığındaki ikinci genel kurulda, Vladimir Nechaev başkanlığında toplanan genel kurul, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üye ülkelerin terörizmin finansmanı ve karapara aklamayla mücadele konusundaki eksikliklerini değerlendirecek. OECD’deki Türk kaynaklar, Türkiye’nin üyelikten ihraç edilmesiyle sonuçlanacak kara listeye girmesinin zayıf bir ihtimal olduğuna vurgu yapıyor. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu yarına kadar çalışmalarını sürdürecek. Türkiye’yle ilgili resmî değerlendirmenin de yarın yayınlanması bekleniyor.

FATF, Kasım 2012’de Türkiye’yi koyu gri listeye almış ve Şubat 2013’e kadar terör örgütlerinin finansmanıyla ilgili talep edilen yasal düzenlemeleri yerine getirmemesi halinde üyelikten ihraç edeceğini açıklamıştı. Türkiye, 7 Şubat 2013’te Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı FATF’nin toplantısından 14 gün önce TBMM’de kabul ederek kara listeye alınmaktan kurtulmuştu. FATF, 2013 Genel Kurulu sonrası açıklanan raporda Türkiye’nin kabul edilen tasarıyı takdirle karşıladıklarına, ancak çok sayıda yasal düzenlemeyle ilgili henüz adım atılmadığına dikkat çekmişti. FATF, bu hafta yapılan genel kurul toplantısına kadar El Kaide’yle bağlantılı terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların hesaplarının dondurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi 1267. ve 1373. maddelerinin onaylanmasını talep etmişti. Türkiye, söz konusu maddeleri Kasım 2013’te onayladı. OECD kaynakları, talep edilen bu yasal değişikliklerin hayata geçirilmesi sebebiyle Türkiye’nin İran ve Kuzey Kore’yle birlikte kara listeye alınması ihtimalini çok zayıf görüyor. Ancak, normal şartlar altında ‘koyu gri’ listeden çıkması beklenen Türkiye’nin son gelişmeler sebebiyle durumunda iyileştirme yapılmasının da sürpriz olacağı kaydediliyor. Türkiye’de İran’a karapara transferi ve Suriye’deki El Kaide unsurlarına finansal yardım iddialarının cuma günü resmî olarak duyurulacak rapora ne şekilde yansıyacağı bilinmiyor.

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından Halkbank üzerinden FATF’in kara listesindeki iki ülkeden biri İran’la ilişkili karapara aklama iddiaları toplantının önemini artırdı. Ayrıca, ABD Hazine Bakanlığı, geçen hafta açıkladığı raporunda Suriye’deki El Kaide unsurlarına Türkiye üzerinden para ve silah yardımı gittiğini iddia etmişti.

Türkiye ‘koyu gri’ listede yer alıyor

FATF’ın sınıflandırmasına göre ülkeler beyaz, gri, koyu gri ve siyah olarak adlandırılıyor. Beyaz liste bu suçlarla tamamen mücadele eden ve tam işbirliği halindeki ülkeleri tanımlarken ortada bulunan gri listede Türkiye, Yemen, Endonezya, Suriye, Etiyopya gibi ülkeler bulunuyor. Kara liste ise İran ve Kuzey Kore gibi ülkeleri kapsıyor ki bu ülkeler hem terör finansmanı sağlamakla hem de açıkça karapara aklamakla itham ediliyor. FATF tarafından eksikleri olduğu belirlenen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Cezayir, Ekvador, Etiyopya, Endonezya, Kenya, Myanmar, Pakistan, Suriye, Tanzanya ve Yemen bulunuyor. Türkiye, eksikleri olduğu halde bu konuda adım atmayan ülkelerin bulunduğu koyu gri listede Yemen ve Suriye ile birlikte 3 ülkeden biri. Rusya’nın dönem başkanlığını yaptığı FATF’ın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 36 üyesi bulunuyor. 1989 yılında G-7 ülkelerinin girişimi ile kurulan FATF, karapara aklamaya karşı yasal, finansal, operasyonel ve uluslararası konularda tedbirler alınması için çalışırken, karapara aklama teknik ve trendlerine karşı tedbirler ve stratejiler geliştirmek gibi hedefler üstlenmiş durumda.

Zaman, 13.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.