Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bozdağ: Gerekçe yazılmaması hak ihlali

Bozdağ: Gerekçe yazılmaması hak ihlali

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre kararların gerekçesinin en geç 15 gün içinde dosyaya konulması gerektiğini belirterek, Ergenekon Davası'nda 6 aydır gerekçeli karar yazılmamasını hak ihlali olarak gördüğünü söyledi.

Kamuoyunda "yeni demokratikleşme paketi" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanununun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediyor.

Yeniden yargılanma tartışmalarının ardından TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinin komisyon toplantısına, Ergenekon Davası'nın sanıkları CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da katıldı.

"Bizi Başbakan'ın dediği örgüt bu hale getirdi" diyen Aygün, "Başbakan’ın güvenmediği yargı bizi mahkum etti. Yurtdışına çıkış yasağımız var. Cumhurbaşkanı geçen hafta yurtdışı gezisine davet etti, gidemedik. Hala mallarıma el konulmuş vaziyette. Neden 6 yıldır bununla ilgili bir şey söylemediniz? Rıza Sarraf'ın malvarlığındaki tedbir kalktı" diye konuştu.

 

Aygün, Başbakan Erdoğan'ın dürüst olmamakla suçladığı Cumhuriyet savcısının karşısında 7 saat ter döktüğünü ifade etmesi üzerine Haberal, "Sen şanslıymışsın ben 22 saat ter döktüm" dedi.

Teklifte yeniden yargılamayla ilgili bir şey olmadığını da kaydeden Aygün, "Bizi yargılayan, bize bu cezayı çektiren, mallarımıza el koyan adamlara gerekçeli karar yazdırmayın. Sayın Bakan lütfen sesinizi gür çıkartın" dedi.

Sinan Aygün, Ergenekon davasında kararın 5 Ağustos 2013'te verildiğini anımsatarak, "6 ay gerekçeli karar yazılmaması suç mu, değil mi?" diye sordu.

BOZDAĞ: GEREKÇE YAZILMAMASI HAK İHLALİ
Adalet Bakanı Bozdağ, mahkemelerin kararı açıklarken, gerekçesini de yazarak açıklaması gerektiğine inandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Ceza Muhakemesi Kanunu 'hükmün gerekçesi tümüyle tutanağa geçirilmemişse en geç 15 gün içinde dava dosyasına konulur' diyor. 6 aydır gerekçeli kararın yazılmamasını hak ihlali olarak görüyorum."

Bozdağ'ın bu sözleri üzerine Haberal, "Bunca zaman kaybı olmuş. Gerekçeli kararı yazmayanlarla ilgili kim işlem yapacak?" sorusunu yöneltti.

Bozdağ ise Hakimler ve Savcılar Kanunu ile HSYK Kanunu'nda bu konuya ilişkin düzenlemeler bulunduğunu belirtti.

İlgili hakimlerin şikayet edilmesi halinde HSYK'nın inceleme ve soruşturma yetkisi olduğunu kaydeden Bozdağ, "Bu noktada benim, Adalet Bakanı olarak yapabileceğim müdahale yoktur. İzmir'deki bir savcıyı, 'canlı yayından soruşturma izlenir mi' diye aradım, neredeyse lince tabi tutuldum" diye konuştu.

Bozdağ, HSYK ile ilgili daha önce dile getirdiği Anayasa değişikliğinin el birliğiyle çıkarılması önerisini de yineledi.

'GÖRÜŞMELER EN GEÇ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TAMAMLANACAK'
Adalet Bakanı ayrıca, HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifinin en geç önümüzdeki hafta tamamlanacağı söyledi.

Meclis Adalet Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, teklifin içinde Anayasa'ya aykırı bir madde olmadığını söyledi. Bozdağ, bazı maddelerinin değiştirileceğini de ifade etti.

Hükümetin HSYK konusunda muhalefe yaptığı Anayasa değişiliği çağrısına da açıklık getiren Bozdağ, ''Seçim öncesinde bunu hayata geçirme imkanı olmayabilir. Ancak 30 Mart'tan sonra uzlaşma olmalı" dedi.

Bozdağ, uzlaşma olmaması halinde bu konudaki tartışmaların devam edeceğini söyledi.

 

ntvmsnbc.com, 12.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.