Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Katar'da stat işçileri için yeni kriterler

Katar'da stat işçileri için yeni kriterler
2022 'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nın düzenleyicileri, kupa projelerinde çalışan göçmen işçilerin haklarının korunmasına yönelik bir "İşçi Hakları Sözleşmesi" hazırladılar.

Geçen yıl Katar'da sürdürülen inşaat projelerinde yaklaşık 200 Nepalli işçinin öldüğü biliniyor.

Güvensiz çalışma koşulları yüzünden çok sayıda işçinin de yaralandığı ve sakatlandığı düşünülüyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu yasalarda değişiklik yapılmadığı takdirde 2022 yılına kadar 4 bin işçinin ölebileceğini söylüyor.

Katar'a göçmen işçilerin çalışma koşullarını nasıl iyileştirebileceği konusundaki önerilerini dünya futbolunu yöneten FIFA'ya sunması için 12 Şubat tarihine kadar süre verilmişti.

Hazırlanan 50 sayfalık çalışma koşullarına dair sözleşmenin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun öngördüğü kurallara uygun olarak hazırlandığı söyleniyor.

Çalışma koşullarına ek olarak göçmen işçilerin yaşam koşulları çok kötü yerlerde kaldıkları konusunda da şikayetler var.

Katar Dünya Kupası Komisyonu'nun yeni kriterleri
  • Sağlık ve Güvenlik: Dünya standartlarında bir sağlık ve güvenlik kültürünün benimsenmesi ve yaygınlaştırılması
  • İş Akitleri: Komisyonun öngürdüğü iş akti ölçütleri ve ilgili tüm Katar yasalarına uyulması
  • Eşitlik: Bütün işçilere milliyet, etnik köken, cinsiyet ya da din farkı gözetmeksizin eşit ve adil muamele edilmesi
  • Onur: Bütün çalışanların onurunun ülkede bulundukları ve işte çalıştıkları süre boyunca korunup kollanması
  • Yasadışı Uygulamalar: Çocuk çalıştırmak, köle emeği ve insan kaçakçılığı uygulamalarının yasaklanması
  • Çalışma ve Yaşama Koşulları: İşçiler için güvenli ve sağlıklı yaşama ve çalışma koşullarının yaratılması
  • Ücretler: Ücretlerin işçilere zamanında ödenmesi
  • Şikayetler: Komisyonun öngördüğü ya da ilgili Katar yasalarından kaynaklanan haklarını kullanmak isteyen işçileri cezalandırmanın yasaklanması
  • Bilgiye Erişim: Dünya Kupası Komisyonunun öngördüğü ya da ilgili Katar yasalarından kaynaklanan işçi hakları ile ilgili doğru bilgilere gereken dillerde erişimin sağlanması
  • Eğitim: İşçilere işlerini yapabilmeleri için, sağlık ve güvenlik konuları da dahil çeşitli alanlarda eğitim sağlanması
  • Sağlık ve Güvenlik: Dünya standartlarında bir sağlık ve güvenlik kültürünün benimsenmesi ve yaygınlaştırılması
  • İş Akitleri: Komisyonun öngürdüğü iş akti ölçütleri ve ilgili Katar yasalarına uyulması
  • Eşitlik: Bütün işçilere geldikleri yer, milliyet, etnik köken, cinsiyet ya da din farkı ayrımı gözetmeksizin eşit ve adil bir şekilde muamele edilmesi
  • Onur: Bütün çalışanların onurunun ülkede bulundukları ve işte çalıştıkları süre boyunca korunup kollanması
  • Yasadışı Uygulamalar: Çocuk çalıştırmak, köle emeği ve insan kaçakçılığının yasaklanması
  • Çalışma ve Yaşama Koşulları: Güvenli ve sağlıklı yaşama ve çalışma koşullarının yaratılması
  • Ücretler: Ücretlerin zamanında ödenmesi
  • Şikayetler: Komisyonun öngördüğü ya da ilgili Katar yasalarından kaynaklanan haklarını kullanmak isteyen işçilere karşı misilleme uygulamalarının yasaklanması
  • Bilgiye Erişim: Komisyonun öngördüğü ya da ilgili Katar yasalarından kaynaklanan işçi hakları ile ilgili doğru bilgilere gereken dillerde erişimin sağlanması
  • Eğitim: İşçilere işlerini yapabilmeleri için, sağlık ve güvenlik konuları da dahil çeşitli alanlarda eğitim sağlanması

Katar'daki göçmen işçilerin çoğu Güney Asya ülkelerinden geliyor.

Sendikalar ve insan hakları grupları Katar'daki "kefalet sistemi" denilen uygulamayı da eleştiriyorlar. Bu şirketlerin, çalıştırdıkları işçilere kefil olması anlamına geliyor ve bu düzenlemeye göre işçiler serbestçe emeğini sunan kişiler olmaktan çıkıyor, vize, çalışma izni hatta işten ayrılma konularında tamamen şirketin alacağı kararlara bağımlı kişiler haline geliyor.

Çalışma Koşulları Standartları başlığını taşıyan yeni sözleşme, Katar Dünya Kupası Yüksek Komisyonu'nun Dünya Kupası için yapılan stadyum ve alt yapı projelerini üstlenen şirketler ve taşeronlarıyla ilişkilerinde uygulamayı planladıkları önlemlerin ayrıntılarını içeriyor.

Katar Dünya Kupası Yüksek Komisyonu genel sekreteri Hasan el Sawadi, kupanın "mazlumların kanı" üzerine inşa edilemeyeceğini söyledi.

AB gündeminde

Oynadığı klüp ile anlaşmazlığa düşen ama mevcut çalışma kuralları yüzünden ülkeyi terkedemeyen Cezayir asıllı Fransız futbolcu Zahir Belounis Cuma günü Avrupa Parlamentosu'nda yaşadıklarını anlatacak.

FIFA yönetim kurulunun etkili üyelerinden Theo Zwaziger'in de Brüksel'de Katar'ın yeni çalışma düzenlemeleri konusunda son gelişmeleri anlatması bekleniyor.

Geçen Ekim ayında 2022 Dünya Kupası'na Katar'ın ev sahipliği yapacağının anlaşılmasından sonra FIFA başkanı Sepp Blatter, bu ülkedeki göçmen işçilerin hakları meselesine eğilme ve konuyu bizzat Katar Emiri ile konuşma sözü vermişti.

Katar Dünya Kupası Yüksek Komisyonu çalışma koşulları konusunda sunduğu ilkelerin bütün işçilere uygulanmasını sağlayacağını ve bunu sıkı ve etkili bir şekilde gözlemleyeceğini taahhüt ediyor.

Çalışma saatleri

Bu amaçla çalışanların kaygılarını ve şikayetlerini her an bildirebilecekleri bir telefon yardım hattı oluşturulacağı da açıklandı.

İşçi haklarını izleyecek sosyal güvenlik memurları olması ve şikayetlerin gündeme getirilip çözümlenebileceği forumlar oluşturulması da öngörülüyor.

Çalışma saatleri ve izinler de düzenlenen konular arasında. İşçilerin günde 8 haftada 48 saatten fazla çalıştırılamayacağı, haftada en az bir gün ve yılda üç hafta ücretli izin hakları bulunduğu da kurala bağlanıyor.

Kurallar Katar'da Dünya Kupası ile ilgili projelerde çalışacak işçileri kapsıyor.

Katar'ın Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında yapılacak tesis ve altyapı inşaatları için 200 milyar dolar ayırdığı bildiriliyor.

BBCTurkish.com, 11.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.