Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Halkbank’ın arsa yalanı 40 gün sürdü

Halkbank’ın arsa yalanı 40 gün sürdü

Yolsuzluk operasyonuyla gündeme gelen Halkbank’ın, kendisine ait olmayan arsayı da, ünlü işadamı Tivnikli’ye 120 milyon liraya sattığı ortaya çıktı

Körfez sermayesinin Türkiye’ye gelmesinde büyük pay sahibi olan Kuveyt Türk’ün Başkan Yardımcısı ve Eksim Holding’in büyük ortağı Abdullah Tivnikli’nin başı, Türkiye Halk Bankası’ndan aldığı arsa ile dertte. Tivnikli’nin, 120 milyon liraya Halk Bankası’ndan aldığı arsaya, satın almadan 40 gün sonra mahkeme kararı ile el konuldu. Bir anlamda parasını ödediği arsanın tapusunu alamayan Tivnikli, bir buçuk yıldır arsadan yediği golü kurtarmak için çaba sarf ediyor. Tivnikli ile Halk Bankası arasında yaşanan ilginç “arsa krizinin” hikâyesi şöyle:

FİLM GİBİ ARSA OPERASYONU

Türkiye Halk Bankası ile Abdullah Tivnikli’yi karşı karşı getiren ve 120 milyon lira bedelle satın alınan Pendik’teki 5 milyon metrekarelik arsa krizinin hikâyesi, 1990’lı yıllara kadar uzanıyor. Arsanın gerçek sahibi olan Meksan, tartışmalı araziyi Kemal Derinkök adlı şahıstan bir alacağına karşılık 1991 yılında alıyor. Meksan ise geçtiğimiz günlerde iflas ediyor. İflasla birlikte, Halk Bankası başta olmak üzere birçok alacaklı Meksan’ın, menkul ve gayrimenkullerinin peşine düşüyor. Türkiye Halk Bankası da, Meksan’a 1997’de 5 milyon 850 bin dolar kredi kullandırıyor. Bu kredinin 3 milyon doları tahsil ediliyor. Geri kalan 2.8 milyon dolarlık borç kalıyor.

İFLAS MASASI OLUŞTURULDU

Halk Bankası ve diğer alacaklılar, Meksan’ın iflas etmesinin ardından “tartışma konusu olan” arsayı satmak için harekete geçiyor. Birçok kez arsa satışa çıkıyor, ancak bu işlemlerden bir sonuç alınamıyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce ise, arsa pazarlık usulü ile yeniden satışa çıkarılıyor. Pazarlık usulü ile gerçekleşen satışa, Abdullah Tivnikli’nin büyük ortağı olduğu Eksim Holding’e ait Güven Enerji şirketi 120 milyon liralık teklifte bulunuyor. Teklif bir saat masada tutuluyor, yeni teklif gelmeyince arsa Güven Enerji şirketine satılıyor.

ARSA 40 GÜN SONRA GİTTİ

Güven Enerji, 120 milyon lirayı ödüyor. Tüm alacaklılar, Meksan’dan olan alacaklarını arsanın 120 milyon liralık bedelinden tahsil ediyor. Yaklaşık 40 gün sonra ise, Tivnikli’ye mahkemeden bir karar geliyor. Kararda, Demirkök’lerin yani arsanın Meksan’dan önceki sahiplerinin 2004 yılında arsayı geri almak için açtıkları davanın Demirkök’ler lehine sonuçlandığı yer aldı. Kararla birlikte, Tivnikli 120 milyon liraya bedelle satın aldığı arsayı kaybetmiş oldu. Tivnikli, arsayı Halkbank’a geri vermek istedi, ancak banka yönetimi buna onay vermedi. Bunun üzerinde, mahkemenin “iade kararı” temyiz edildi ve mahkeme sonucu beklenmeye başlandı.

SAHTE BELGE İLE KAZANILMIŞ

Öte yandan davanın Yargıtay aşamasında, arsanın iade kararının “sahte belge” ile kazanıldığını ortaya çıkarıyor. Mahkemenin kararı doğrultusunda oluşturulan bilirkişi heyeti arsa ile ilgili tüm belgeleri didik didik inceliyor. Bu esnada, mahkemeye sunulan bazı evrakların “fotomontaj” ile üretildiği belirleniyor. Bu gelişme üzerine, davanın seyri değişiyor. Bu kez de taraflar kavgayı, Ankara’ya taşıyor. Ankara ise, mahkemenin devam etmesi nedeniyle konuya müdahil olmuyor. Dava süreci halen devam ediyor. 120 milyon liralık arsanın gerçek sahibini yargı belirleyecek.
 

MALİYECİLERE “HANGİ GAZETEYİ OKURSUN” SORUSU

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından yaklaşık 20 üst düzey bürokratı görevden alan Maliye Bakanlığı, şimdi de örtülü “fişleme” skandalı ile çalkalanıyor. Maliye Bakanlığı kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), geçtiğimiz yıl alınan 5 bin denetim elamanının eğitimlerine başladı. Bunun için Osman Öztürk’ün başkanlığında bir eğitim koordinatörlüğü kuruldu. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde de birer yardımcı seçildi. Yardımcılar ise, vergi denetim elamanlarına bir yandan eğitirken bir yandan da “yaşam tarzlarına” yönelik sorular yöneltmeye başlandı. Örneğin İstanbul’da eğitime katılan denetim elemanlarına, “Üniversite yıllarında nerede kaldın? Hangi gazete ve kitapları okursun? Ülkenin siyasi durumunu nasıl buluyorsun?” şeklinde sorular yöneltildi. Denetim elemanlarını daha iyi tanımak için yöneltildiği iddia edilen bu tür sorular, Maliye Bakanlığı içinde rahatsızlığa yol açtı. Bakanlık personeli, bu tür soruların yöneltilmesini “örtülü fişleme” olarak nitelendirdi. Örtülü fişleme sonrasında ise, bazı denetim elamanlarının “değişik gerekçelerle” kurumdan uzaklaştırılmasından endişe ediliyor.

SPK’DA “METRO” RAHATSIZLIĞI

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, kamu kurumlarını da etkiledi. Bürokratlar, kararlara imza atarken adeta “kılı kırk” yarıyorlar. Bu kurumların arasında, Gezi Parkı eylemlerinin ardından “faiz lobisi” hakkında inceleme başlatan Sermaye Piyasaları Kurumu (SPK) geliyor. SPK’da, son günlerde “metro rahatsızlığı” yaşanmaya başladı. SPK kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Türkiye’nin önde gelen ulaştırma şirketi Metro Turizm, yılın ilk çeyreğinde halka arza çıkacak. Bu süreçte tüm kararlar kurul üyeleri tarafından alınacak veya onaylanacak. Bu kararlar kurulda şimdiden rahatsızlığa yol açtı. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, kamuoyunda “metro davası” olarak bilinen davada, suç örgütüne yardım etmekten 62 nolu sanık olarak yargılanmıştı. Başkan’ın bu durumunu bilen kurul üyeleri, “Metro Turizm” ile ilgili kurulda alınacak kararların farklı anlaşılmasından endişe ediyor. Bu nedenle, söz konusu şirketle ilgili kararlara Ertaş’ın imza koymaması düşünülüyor.


Taraf, 03.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.