Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Paranın patronu artık kadınlar

Paranın patronu artık kadınlar
 
 
Janet Yellen, 8 sene başkanlık yapan Ben Bernanke'den bayrağı devralarak Fed tarihinin ilk kadın başkanı oldu.

 AA muhabirlerinin 100'ün üzerinde ülkenin merkez bankası başkanlarına dair yaptığı araştırmaya göre, Yellen, küresel ekonomideki en önemli kadın aktörlerden biri haline geldi. 1977 yılında ABD Merkez Bankası'nda (Fed) ekonomist olarak göreve başlayan Yellen, 2004 yılında San Francisco Fed Başkanlığına, 4 Ekim 2010 yılında da Başkan Yardımcılığı'na atandı.

 Bugün ise ABD saatiyle Fed koltuğuna Yellen'ın geçecek olmasıyla 17 ülkenin merkez bankası başkanlığı koltuğuna kadın yönetici oturmuş oldu. Hali hazırda Rusya, İsrail, Güney Afrika, Malezya, Belarus, Botsvana, Bahamalar, Honduras, Kırgızistan, Samoa, Demokratik Sao Tome ve Principe Cumhuriyeti, Sırbistan, Seyşeller, El Salvador, Aruba ve Lesoto'da da paranın patronu kadınlar.

 Türkiye tarihinde ise Merkez Bankası başkanlık koltuğuna henüz kadın bir başkan oturmazken, banka bünyesindeki "Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar" ile "İstatistik" birimi başkanlıklarını kadınlar yürütüyor.

  - Yellen, Fed'in tarihinde ilk kadın başkan olacak

  Bankanın 100 yıllık tarihinde ilk kadın başkan ünvanını alan Yellen'in dışında geçen yıl İsrail'de Merkez Bankası'nın başına bir kadın başkan getirilmişti.

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından Merkez Bankası başkanlığına atanan Karnit Flug da İsrail Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna geçen ilk kadın başkan oldu.

 Dünyada, kadın merkez bankası başkanlarının çoğu gelişmekte olan ekonomilerde bulunuyor. Yellen ve Flug dışında, diğer ülkelerin kadın merkez bankası başkanları ise şöyle:

 Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı Gill Marcus, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Belarus Merkez Bankası Başkanı Nadezhda Ermakova, Kırgızistan Merkez Bankası Başkanı Zina Asankojoeva ve Sırbistan Merkez Bankası Başkanı ise 2010 Ağustos ayında göreve getirilen Jorgovanka Tabakovic.

 Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Akhtar Aziz, Botsvana Merkez Bankası Başkanı Linah Mohohlo, Bahama Merkez Bankası Başkanı Wendy Craigg, Honduras Merkez Bankası Başkanı María Elena Mondragon de Villar, Samoa Merkez Bankası'nın başında ise kariyerine Merkez Bankası'nda ekonomist olarak başlayan Atalina Ainuu Enari bulunuyor.

 Lesoto Merkez Bankası Başkanı Rets'elisitsoe Adelaide Matlanyane, Seyşeller Merkez Bankası Başkanı Caroline Abel, Demokratik Sao Tome Principe Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Maria do Carmo Silveira, El Salvador Merkez Bankası Başkanı Martha Evelyn Rivera ve Aruba Merkez Bankası Başkanlığını ise Jeanette R. Semeleer yürütüyor.

  - Türkiye'de durum ne?

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 82 yıllık tarihinde başkanlık koltuğuna bir kadın oturmazken, 2011 yılında TCMB başkanlığına Erdem Başçı atandı.

 Bankanın Banka Meclis Üyeleri, Denetleme Kurulu Üyeleri, Başkan Yardımcıları ve başkan dahil 7 kişilik Para Politikası Kurulu üyeleri içerisinde de şu anda kadın bulunmuyor.

 Ancak bankanın Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Birim Başkanı Dr. Çiğdem Koğar ile İstatistik Birim Başkanı Gülbin Şahinbeyoğlu olmak üzere birim başkanlıklarında sadece 2 kadın bulunuyor.

 Yasaya göre, Başkan, Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıllık bir dönem için atanıyor ve bu sürenin sonunda yeniden atanabiliyor. Başkan'ın yüksek öğrenim görmüş, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması şart olurken, 22. TCMB Başkanı'nın kadın olup olmayacağı ise merak konusu...

Milliyet, 01.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.