Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Gelişen ülkelerden çıkış sürer mi?

Gelişen ülkelerden çıkış sürer mi?
Ekonomide gündem gelişen piyasalarda yaşanan sermaye çıkışları. Dünyanın önde gelen ekonomistleri bu çıkışa dair öngörülerini sıraladı.

Küresel piyasaların gözü gelişen ülkelerde meydana gelen hızlı sermaye çıkışları ve buna bağlı kur hareketlerine çevrilmiş durumda.

Dünyanın önde gelen ekonomistleri son dönemde gelişen piyasalarda artan çalkantıyı değerlendirdi ve piyasalarla ilgili öngörülerde bulundu.

ROGOFF: GERÇEKLEŞMEYİ BEKLEYEN KAZALAR VAR

Harvard Üniversitesi Profesörü Ken Rogoff, "Gelişen piyasalarda gerçekleşmeyi bekleyen birkaç kaza var. Arjantin enflasyon oranları hakkında yalan söylüyor, Venezuela'da ağır kontroller var. Türkiye'de umarım hiçbir şey olmaz, ama siyasi istikrarsızlık bir risk” dedi. Rogoff, Türkiye'de merkez bankası kararının piyasayı umulduğu kadar etkilememesini siyasi istikrar riskine bağladı.

‘EN BÜYÜK SORUN ÇİN’

Gelişen ülkelerde en büyük sorunun Çin olduğunu ifade eden Rogoff, “Çin'e dair korkular gerçeğe dönüşmezse gelişen ülkelerin tamamında toparlanma görürüz" şeklinde kouştu.

MOBIUS: ÇIKIŞLAR PANİK KAYNAKLI

Templeton Gelişen Ülkeler Fonu kurucusu Mark Mobius, gelişen ülke piyasalarında son haftalarda görülen sert iniş çıkışların yatırımcının mantıksız bir panikle hareket etmesinden kaynaklandığını söyledi.

‘PARA GELİŞEN PİYASALARA DÖNECEK’

Mobius, "Gelişen ülkelerin hâlâ hızla büyüdüğü, borçlarının milli gelirlerine oranının düşük olduğu ve yüksek döviz rezervlerine sahip oldukları göz önünde bulundurulursa, paranın tekrar gelişen piyasalara akış yaşanacağına inanıyoruz" dedi.

Piyasalarda oynaklığa alışık olduklarına dikkat çeken Mobius, son dönemde gelişen ülke piyasalarında yaşanan dalgalanmaların uzun vadeli projeksiyonlarını etkilemediğini söyledi.

ROUBINI: KIRILGANLIK ARTABİLİR

'Kriz Kahini' lakaplı Ekonomist Nouriel Roubini, “Arjantin'de kur krizi ve Çin'de yavaşlama ile Tayland, Ukrayna ve Türkiye'deki gerginlikler bir araya geldiğinde sadece gelişen ülkeler değil, gelişmiş ülkeleri de etkileyebilecek bir kırılganlık doğabilir” dedi.

Roubini, ABD’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada da, “Kırılgan gelişen piyasalar işler yoluna girmeden önce biraz daha kötüleşebilir” dedi.

AVRUPA VE JAPONYA’YI TAVSİYE ETTİ

Roubini'nin yatırımcıya tavsiyesi ABD yerine bu yıl yüzde 15 yükseleceğine inandığı Avrupa borsaları ve yüzde 20 yükseleceğine inandığı Japonya borsası oldu.

GROSS: TÜRKİYE KUR TESTİNDEN KALDI

Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun kurucusu Bill Gross, "Türkiye ve Güney Afrika kur testinden kaldı" dedi.

Görüşlerini PIMCO'nun Twitter hesabı üzerinden paylaşan Gross, yatırımcıya kur testinden kalacak bir sonraki ülkenin hangisi olacağını görmek için beklemek yerine risk azaltmasını önerdi. Gross yatırımcıya getirinin adresi olarak hazine tahvillerini gösterdi.

cnbce.com, 30.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.