Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mehmet Şimşek'ten faiz açıklaması

Mehmet Şimşek'ten faiz açıklaması
 
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Merkez Bankası kararlarına ilişkin ilk açıklama...Şimşek, Merkez Bankası kararları sonucunda yatırımcı kaygılarının önemli ölçüde giderildiğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının faiz artırımı kararı ile ilgili, "Merkez Bankası bu kararı vermişse eminim en doğru karardır. Ben inanıyorum ki yatırımcı kaygıları önemli ölçüde giderilmiştir" dedi.
 
Şimşek, NTV ile CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı. Merkez Bankasının faiz artırımı kararı ile ilgili soru üzerine Şimşek, prensip olarak Merkez Bankası kararları üzerinde yorum yapmak istemediğini, Bankanın bağımsız bir kurum olduğunu ve kredibilitesinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
"Merkez Bankası bu kararı vermişse eminim en doğru karardır" diyen Şimşek, Merkez Bankasının son yıllarda çok ciddi küresel sorunlar olduğu bir ortamda gerçekten durumu iyi götürdüğünü belirtti.
 
Kurumların, özellikle Merkez Bankası gibi bir kurumun kredibilitesinin çok kritik olduğunu kaydeden Şimşek, herkesin Türkiye için en doğrusunu yapmaya çalıştığını ifade etti.
 
İçeriden de dışarıdan da bakıldığında önemli olanın kurumların doğru zamanda doğru kararlar verebilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu çerçevede bakıldığında ben inanıyorum ki yatırımcı kaygıları önemli ölçüde giderilmiştir" diye konuştu.  
 
"Gelişmekte olan ülkelerde ciddi türbülans var"
 
Gelişmekte olan ülkelerde son dönemde ciddi türbülans bulunduğunu belirten Şimşek, gelişmiş ülkelerde özellikle ABD'de ekonominin hızlı toparlandığını, bunun da para musluklarının daha hızlı şekilde kısılması sonucunu doğurabileceğini söyledi.
 
Bu durumun gelişmekte olan ülkelere fon akışını olumsuz olarak etkileyeceğini ifade eden Şimşek, "Geçtiğimiz 10 yılda gelişmekte olan ülkeler gerçekten hızlı büyüme sürecine girdiler. Önümüzdeki 10 yıla ilişkin beklentiler bu kadar olumlu değil. Bütün bunlar fon, sermaye akışına yansıyacak" diye konuştu.
 
Büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler
 
Türkiye'nin, kredibiliteyi devam ettirmemesi halinde büyümenin daha hızlı zayıflayacağını belirten Şimşek, son dönemdeki siyasi operasyonun getirdiği belirsizliğin, liranın değer kaybetmesi gibi bir süreçte büyümeye yönelik risklerinin çok daha büyük olduğunu söyledi. Büyümenin hızlı bir şekilde zayıflaması riskinin yüksek olduğunu dile getiren Şimşek, küresel ekonomik düzen içerisinde doğru kararlar verilirse büyümeye yönelik risklerin sınırlanabileceğini kaydetti. Seçim döneminde olmanın, siyasi operasyonun ve parasal sıkılaştırmanın büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığını ifade eden Şimşek, bu anlamda iç talebin zayıflayacağını kaydetti. Şimşek, buna karşılık dış talebin büyümeyi destekleme ihtimalinin yüksek olduğunu, çünkü Türkiye'nin en önemli ticari partneri olan Avrupa Birliği'nin toparlanmaya başladığını, Orta Doğu'da da göreceli bir istikrar oluştuğunu söyledi. Bunun Türkiye'nin ürünlerine, hizmetlerine olumlu yansıyacağını belirten Şimşek, "Türkiye belki iç talepte biraz daha yavaş gidecek, ama dış talebin katkısı yükselecek. Zaten bizim de temelde arzuladığımız daha dengeli, daha sürdürebilir belki kısa vadede daha sürdürülebilir bir büyüme" diye konuştu.
 
"Cari açıkta ciddi daralma olabilir"
 
Cari açıkta önemli bir daralma beklediğini dile getiren Şimşek, Türkiye'de iç talebin zayıfladığını, liradaki değer kaybının kısa vadeli de olsa rekabet gücünü artıracağını ifade etti. Türkiye'nin son 3-4 yıldaki cari açığının olması gerekenin çok üstünde çıktığını ifade eden Şimşek, söz konusu gelişmeler ışığında belki yüzde 5'lerin altına düşecek bir cari açık süreciyle karşı karşıya olunabileceğini, bunun Türkiye açısından orta, uzun vadede olumlu yansıyacağına inandığını söyledi. Hedeflere ilişkin bir revizyon için erken olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Mart seçimleri, siyasi istikrarın devamını ben inanıyorum ki ortaya koyacaktır. Kamuoyu yoklamaları onu gösteriyor. Kamuoyu yoklamalarına baktığınız zaman siyasi istikrarın zedelenme riski bayağı düşüktür. Marttan sonra en azından iç dinamikler itibarıyla öngörülebilirlik artacaktır. Bu, tüketici güvenine, iş aleminin yatırım kararlarına olumlu yansıyacaktır. Liradaki bir miktar değer kaybının ihracata yansıması olumlu olacaktır. Bütün bunları düşündüğünüzde belki iç talepteki zayıflamayı dış talepteki toparlanma telafi edebilir, ama bu analizleri yapmak için çok erken." Bakan Şimşek, bir soru üzerine, yeni doğan çocukları ile ilgili bir sıkıntı olmadığını, isim konusunda ise eşiyle müzakere halinde olduklarını söyledi.
 
YENİ DOĞAN BEBEKLERİ
 
İki gün önce ikiz bebek babası olan Bakan Şimşek, "Eşim ve çocuklarım hastanede, her şey iyi. İsim konusunda eşimle müzakere halindeyiz. Sorun yok. Birkaç isim üzerinde görüşmeleriniz sürüyor" diye konuştu.
 
Milliyet, 29.01.2014

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.