Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonominin 2014'te daha iyi performans göstermesi için 3 neden

Ekonominin 2014'te daha iyi performans göstermesi için 3 neden
Son dört yıldır birçok kez ekonominin hızlanacağını duyduk ancak bu sefer ekonominin gerçekten güçleneceğine inanmak için birkaç iyi neden var.

Hiç kimse 2014'ün ekonomik patlama yılı olmasını beklememeli ama şans biraz yaver giderse ekonomi uzun vadeli trende kıyasla biraz daha hızlı büyüyebilir ve ekonomi tam toparlanmaya bir adım daha yaklaşabilir. Büyüme yüzde 2 yerine yüzde 3'e yakın olabilir.

Hızlı büyüme işsizliği düşürerek deflasyon tehdidine son verebilir.

Fed'i parasal çıkışı sürdürmeye teşvik edebilir, hane halkına, şirketlere ve hükümete bilançolarını onarmak için yardımcı olabilir.

Bu yılı, diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de en gerçekçi tahmin yürüten isimlerin de 2014'te iyileşme bekliyor olması. Goldman Sachs, IHS Global Insight ve Societe Generale gibi şirketlerin çalışanlarından bahsediyoruz. Bu analistler, mali engellerin azaldığı argümanına dayanıyor. Eurodaki patlamanın yayılma endişeleri yatıştı.

Tüketiciler yeniden ev ve araba almaya başladı. Şirketler ise verimlilik kapasitelerini artırmak için daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

1. Mali Engel

Otomatik dengeleyiciler, vergi kesintileri ve canlandırma harcamaları nedeniyle mali politikalar büyüme üzerinde son dört yılda ciddi bir baskı oluşturdu.

Mali uçurum anlaşmasının bir parçası olarak vergiler yükseltilmeseydi ve harcamalar kesintiye uğramasaydı büyüme 2013'te iki kat hızlı olabilirdi. Kongre Bütçe Ofisi ile bireysel ekonomistlerin hesaplamalarına göre 2013'te mali engeller milli gelir büyümesini 1,5 puan aşağı çekti.

2014'te ise belirsizlik daha az olacak. Moody's Analytics'e göre söz konusu oran bu yıl 0,5'e inecek.

2. Borç yükünün azalması

Tüketiciler daha fazla borca girse de reel gelir ile refah kazançları yeni borçlardan yüksek. Hane halkının kişisel gelir içindeki payı 2006'da yüzde 114 iken bugün yüzde 92'ye gerilemiş durumda. Bu oran 2000'de yüzde 77, 1970'te ise yüzde 53 idi. Aynca borcu servis etmenin maliyeti son 30 yılın en düşük seviyesinde.

Bankalar da benzer bir süreçten geçti. 2009'da GSYH'nin yüzde 119'u olan borç oranı bugün yalnızca yüzde 82.

Bu da tüketicilerin daha fazla borçlanmak, bankaların da daha fazla kredi vermek istedikleri anlamına geliyor. Sonuçta büyümenin artması beklenebilir.

3. Yatırım harcaması

Şirketler, satışların iyileşmesini beklerken yeni ekipmanlara yatırım yapmaktan uzak duruyordu. Şimdi ise talep konusunda ihtiyatlı olmakla beraber iyimserler. ISM verisine göre imalat şirketleri yatırım harcamalarını 2014'te yüzde 8 artırmayı planlıyor.

Morgan Stanley ABD ekonomisinden sorumlu baş ekonomisti Ellen Zentner, yatırımlardaki artışın bankanın bu yıl büyümenin güçlenmesini beklemesinin dayanaklarından biri olduğunu belirtti.

Büyümenin hızlanacağı beklentisinin dayanaklarından biri de mali uçurum anlaşmasının yapılmasından bu yana ISM yeni sipariş endeksinde görülen istikrarlı iyileşme. Mayıs ayında yüzde 48,8 olan endeks yüzde

64,2 ile 2010'ların başlarından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye tırmandı.

wsj.com.tr, 12.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.