Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bağdat, Türk-Kürt petrol anlaşması nedeniyle şaşkın

Bağdat, Türk-Kürt petrol anlaşması nedeniyle şaşkın
Irak'taki Kürdistan bölgesinin bağımsız bir petrol ihracatçısı olma isteği, Bağdat'ın yarı özerk bölgeyi merkezi hükümet ile anlaşmaya varmadan uluslararası satış planları yapmakla eleştirmesi ile darbe aldı.

Irak Petrol Bakanlığı, durumu hayretle izlediklerini belirterek Cuma günü yapılan açıklamada planları Irak anayasası provizyonlarının çirkince ihlal edilmesi' olarak tanımladı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, ilk parti petrol satışını Ocak ayı sonunda Irak Devlet Petrol Pazarlama Organizasyonu ile değil Kürdistan Petrol Pazarlama Organizasyonu aracılığı ile yapmayı planladığını açıkladı.

Bakanlık ayrıca Türk hükümetinin Kürt petrolünün Bağdat'ın rızası olmadan Irak-Türk boru hattından geçmesine izin vermesini de eleştirdi.

Bağdat'ın onayı olmadan ihracat yapılması sorunlara neden olabilir.

Irak Petrol Bakanlığı, Bağdat'ın onayı olmadan ihraç edilen Kürt petrolünü alan şirketlere karşı yasal girişimde bulunacağı tehdidinde bulunmuştu.

Türkiye, Kuzey Irak petrolünün Türk limanları aracılığıyla uluslararası pazarlara ulaştırılması konusundaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi için Ankara, Bağdat'taki merkezi yönetim ve Erbil'deki Kürt otoriteleri arasında üç taraflı görüşmelerin başlamasına yardımcı olmuştu. Ancak satışları kimin kontrol edeceği ve gelirin nasıl paylaşılacağı konularında tartışmalar sürüyor.

Olası bir anlaşma, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nce yapılacak petrol satışlarında dönüm noktası olabilir. Bağdat ile Bölge arasındaki tansiyon, Erbil'in bir bütçe tartışması nedeniyle petrol ihracatını askıya aldığı 2012 sonlarından bu yana artmıştı.

Türkiye ile Irak'taki Kürdistan Yönetimi'nin Kasım sonunda Erbil'in ihracatını günde yaklaşık yarım milyon varile yükseltecek bir dizi anlaşma imzalaması da tartışmaları alevlendirmişti.

Türkiye, Irak anayasasını ve ülkenin birliğini baltalayacak bir işte yer almayacağını defalarca yinelemişti ki bu konu ABD'nin de en çok önem verdiği konulardan biri.

Enerji Bakanı Taner Yıldız 2 Ocak'ta yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin Kürdistan'ın uluslararası pazarlara petrol satışı yapmasından önce Bağdat'ın onayını bekleyeceğini belirtmişti.

Açıklamada bulunma yetkisine sahip olmaması nedeniyle isminin verilmesini istemeyen bir Türk yetkili konu hakkında, "Türkiye'nin tutumu değişmedi. Kürtlerin mevcut boru hattı ile Ceyhan'a gönderdiği petrol saklanıyor. Henüz uluslararası pazarlara sevkiyat gerçekleştirilmedi," diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Perşembe günü yapılan telefon görüşmesinde Bölge liderini petrol ihracatı ve gelir paylaşımı konularında ortak bir yol bulunması için teşvik etti.

Taraflar arasındaki görüşmeler halen sürüyor. Bir KRG yetkilisine göre Erbil delegasyonu gelecek hafta Bağdat'taki mevkidaşları ile bir araya gelecek. Aynı yetkili, Kürt ve merkez Irak temsilcilerinin bu hafta bütçe konularını görüşmek üzere görüştükleri bilgisini de verdi.

- Bu habere Summer Said katkıda bulunmuştur.

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.