Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa Merkez Bankası toplantısından çıkarılacak 5 ders

Avrupa Merkez Bankası toplantısından çıkarılacak 5 ders

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin 2014 yılında gerçekleştirdiği ilk basın toplantısı Aralık ayında gerçekleştirdiği toplantıdan çok farklı mesajlar içermezken, dinleyicilerin hafızasını yeniledi. AMB her ne kadar yüzde 2'lik enflasyon hedefinin çok açık bir şekilde altında kalmaya devam etse de Almanya'da çok tepki bulacak varlık alımları gibi önlemlere gerek kalmadan ekonomiyi destekleyebilmesi için biraz daha alanı bulunuyor.

1. Elde olan bütün araçlar kullanılmaya hazır: Başkan Mario Draghi düzenlediği basın toplantısında gerek görülmesi durumunda kullanılabilecek araçları sıralamasına dair soruları sürekli atladı.

Morgan Stanley 'de çalışan Elga Bartsch, Draghi'nin "kararlı adımlar" atmaya ve "AB Anlaşması çerçevesinde kullanılabilecek bütün enstrümanları kullanmaya" hazır olunduğu yönündeki açıklamalarını Federal Reserve ve Bank of England tarafından gerçekleştirilen geniş varlık alımlarına benzer bir hareketin ipuçları olarak değerlendiriyor. Avrupa Merkez Bankası'nın her ne kadar resmi olarak hükümetlerin bütçe açıklarını kapatması yasak olsa da bankanın tüzüğünde yer alan kelime seçimlerine yakından bakıldığında "parasal genişleme"nin mümkün olabileceği görüşü ağırlık kazanıyor.

2. Deflasyon paniği yok: Kasım ayında yüzde 0.9 olan Euro Bölgesi enflasyon oranı Aralık ayında yüzde 0.8'e gerilerken, volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyat endeksi bugüne kadar en düşük seviye olan yüzde 0.7'ye indi. Fakat Draghi açıklamalarında AMB'nin uzun süre devam edecek ve fiyatlarla maaşların birbirlerini aşağı çektiği bir deflasyon kapanına kısılmasını beklemediğinin altını çizdi. Enflasyonun daha uzun bir süre yüzde 2 hedefinin altında kalmasını bekleyen banka, yavaş yavaş yüzde 2'ye tekrar dönüleceğini tahmin ediyor. Draghi bununla beraber AMB'nin politika faizinin "uzun bir süre" şu anki seviyeler veya altında kalacağı rehberliğini "güçlü bir şekilde" tekrarladı.

3. Oyunu değiştirebilecek iki potansiyel faktör: Mario Draghi, AMB'nin "bekle ve gör" pozisyonundan vazgeçmesine neden olabilecek iki faktöre vurgu yaptı: enflasyon görünümünün kötüleşmesi ve para piyasaları oranlarında kontrolden çıkacak bir yükseliş. Draghi, Aralık ayı tüketici fiyat endeksinin Almanya'da gerçekleşen ve bir seferlik olduğuna inandıkları teknik "tuhaflıktan" dolayı "kötüleşen enflasyon görünümü"ne bir örnek teşkil etmediğini ifade etti. Planlarda değişikliğe yol açabilecek bir diğer faktör ise para piyasası oranlarında "kontrolden çıkabilecek" bir artış. Fakat Draghi, Fed'in daha dar bir para politikasına gideceği beklentilerinin dünya genelinde oranları yükselttiği geçtiğimiz yaza göre AMB'nin olaylar üzerindeki kontrolünün şimdi daha sağlam olduğunu da sözlerine ekledi.

4. "Sapkın" değil, "inatçı": Mario Draghi, Alman basını tarafından Euro Bölgesi çevre ülkelerini kayırmak için sürekli AMB politikasını yumuşattığı nedeniyle uzun bir süre eleştirildi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmaların birinde Draghi bu eleştirilerin "inatçı" olduğunu, yani "sürekli aynı hatayı tekrarlayıp durduğu"nu belirtti. Bu açıklama ise bir kısım Alman medyası tarafından "sapkın" olarak çevrilerek bankanın merkezinin yer aldığı Frankfurt'ta devam eden "kültür mücadelesi" yangınına körükle gidilmesine neden oldu. Draghi'den önce görevde olan Jean-Claude Trichet bu tür eleştirileri mümkün olduğu her yerde kendisini Bundesbank'tan daha ortodoks göstererek bertaraf etti. Fakat Draghi ortodoks olmayan, yani alışılmışın dışında politikaların gerekliliği konusunda daha açık sözlü bir tavır sergiliyor. Faakt bu tavır AMB'nin Almanya'da zayıf bir kanadı olmasına yol açıyor ve bunun da içinde bulunduğumuz yıl boyunca sürekli bir gerginlik kaynağı olması bekleniyor.

5. Bankalar - uzun vadede kazanmak için kısa vadede acı çekmek: Mario Draghi, banka tarafından gerçekleştirilen Varlık Kalite İncelemesi'nin (AQR) uzun vadede getireceği faydaları beklerken kısa vadede verilen kredilerde daha zayıflığa göz yumacağı sinyalini veriyor. Draghi, Euro Bölgesi için güvenilir bir kalite incelemesinin Japonya'nın 1990'da gittiği yoldan gitmemek adına önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

wsj.com.tr, 10.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.