Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Siyasi risk döviz mevduatlarını rekora taşıdı

Siyasi risk döviz mevduatlarını rekora taşıdı

Fed'in parasal çıkışa başlaması ile Gezi Protestoları ve yolsuzluk operasyonu nedeniyle artan siyasi risk, döviz mevduat hesaplarına olan talebi artırdı. Yurt içinde yerleşiklerin mevduat bankalarında tuttukları toplam döviz mevduat hesapları, 2013'te yüzde 14 artışla 119,3 milyar dolar seviyesine çıktı. Gerçek kişilerin döviz mevduat hesapları ise 69 milyar dolar seviyesine yükseldi.

The Wall Street Journal Türkiye

Yılın ilk yarısında yatay bir seyir izleyen, Haziran'da ise 99 milyar dolara kadar inen toplam döviz mevduat hesapları, ABD Merkez Bankası Fed'in parasal çıkışa başlayabileceği sinyali vermesi ve Haziran'daki Gezi Protestoları sonrasında hızlı yükselişe geçti. Bu tarihten itibaren döviz mevduatları yaklaşık 20 milyar dolar arttı.

"Geçmiş dönemlerde TL zayıfladığı zaman yerel yatırımcılar yeniden TL'ye dönme eğiliminde olurlardı. Buna karşın bu kez aynı şey olmadı" diyen Standard Bank Ekonomisti Tim Ash, "Bu politik görünümün kötüleşmesi, ödemeler dengesi ve Merkez Bankası politikalarındaki belirsizliğin bir sonucu olabilir" değerlendirmesinde yaptı.

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, mevduat sahiplerinin siyasi belirsizlik ve ABD ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle döviz hesaplarını artırmaya devam ettiğini belirterek, "Henüz bu hesaplarda bir çözülme işareti görmüyoruz" dedi. Atakan, kurda soluksuz yükselişin sürmesi nedeniyle döviz hesaplarına ilginin sürdüğünü, kurda bir gevşeme görülmesi durumunda ise hızlı bir çözülmenin görülebileceğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ekim ayında Enflasyon Raporu'nu açıklarken dövize olan talep artışını değerlendirmiş ve "Genelde trend olarak döviz yükseldiğinde mudiler satış tercih ediyor. Bazen soru işaretlerinin olduğu dönemde, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında olduğu gibi, biraz duraklamaya geçtiklerini hissettik. Fakat daha sonra belirsizlik azaldıkça hanehalkı da normale döndü" ifadelerini kullanmıştı.

Dolar kuru 2013'te yüzde 20'nin üzerinde artarken Merkez Bankası, artışı durdurmak için 18 milyar dolar sattı.

Merkez Bankası'nın döviz satışı miktarının, döviz mevduatlarındaki artışa yakın olması, TL'nin değerini korumak için yapılan satışın yetersiz kaldığı yönündeki görüşlere güç kazandırdı.

Ash, döviz satışlarının yetersiz kaldığına işaret ettikten sonra "Bu ay 3 milyar dolar daha satılacak. Ama piyasa Merkez Bankası'nın cebinin çok kadar derin olmadığını biliyor. TL'nin değerini savunmak için yapacağı müdahalenin bir sınırı var" dedi.

wsj.com.tr, 06.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.