Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Arınç: Gidene 'oh ne iyi oldu' diyemem

Arınç: Gidene 'oh ne iyi oldu' diyemem

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, partiden istifa eden milletvekillerine ilişkin, ''Gidene 'güle güle oh ne iyi oldu bilmem nereye kadar yolunuz var' diyemem, demem. Trene binenler de olur trenden inenler de ama tren yoluna devam eder'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesi'nin açılışında konuştu.

Son gelişmeleri değerlendirirken cemaati işaret eden Arınç, ''Birileri cemaat üzerinden bombalamaya kalkarsa, biz Başbakanımızın yanındayız" şeklinde konuştu.

İktidara mensup özellikle de milletvekillerinin Başbakan'ı, hükümeti ve partiyi gözetmesi gerektiğini ifade eden Arınç, bir milletvekilinin yapacağı her hareketin partiye, Başbakan'a zarar verip vermediğini düşünmesi gerektiğini anlattı.

 

Arınç, ''Zarar verecekse kendini feda edecek, zarar vermediğini düşünüyorsa, kendisine uygun olan davranışı da yapacak'' diye konuştu.

İsim vermeden "Başbakan da istifa etmeli" diyen eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a tepki gösteren Arınç bunun yanlış olduğunu belirtti.

Partiden istifa eden milletvekillerine de değinen Arınç, "Başka bir partide milletvekili seçilemeyecek olan bizden seçilen milletvekillerinin son yaptıkları çok yanlış. Bu bir sınavdır'' dedi.

Arınç'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

''İnsanız hata yapabiliriz, özel hayatımızda bazı eksiklerimiz olabilir, insan ilişkilerimizde bazı zaaflarımız olabilir ama nihayet aynı kaderi milletvekili olarak paylaştığımız insanlara bugün 'güle güle oh ne iyi oldu, bilmem nereye kadar yolunuz var' diyemem, demem. Böyle bir düşüncem de yok.

'SİYASET TREN GİBİDİR'
Demirel'in bir tabiri vardı; 'siyaset bir tren gibidir.' Bazen istasyonlara uğradığında inenler de olur binen de olur ama tren yoluna devam eder. Bu siyasetin kendi doğası içinde vardır.

'FIRILDAK KUBİ OLMADIKTAN SONRA...'
Fırıldak Kubi gibi olmadıktan sonra siyasette giren de ayrılanlar da olacaktır. Neden ayrıldığı, niçin ayrıldığı neden böyle bir zamanda ayrıldığını kendilerine sorarsınız kamu vicdanı da bunu tartar.

'ÇOK GÖRDÜM, ÇOK GEÇİRDİM'
Ben çok gördüm çok geçirdim. 'AK Parti'ye canını malını verenler niye milletvekili yapılmıyorsa sağdan soldan gelen, düşüncesi fikri farklı insanlar başköşelere getiriliyor?' denildi bize. Valla bu bir sır ben de henüz farkına varamadım. Bunun da bir hikmeti olmalı. O yüzden bu neden geldi şu neden gitti diyecek bir durumda değiliz.

 

'İNSANA SADAKAT YARAŞIR'
'İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah, yardımcısıdır doğruların Hazreti Allah.' Peki sadakat olsun diye kötülüklere göz mü yumacağız, bile bile yanlışlara evet mi diyeceğiz? Hayır. Her zaman doğrudan yana olacağız, doğruları savunacağız. Ama siyaset disiplinli bir kurumdur. Bir siyasi partiye girmişseniz söyleyecekleriniz sadece bu siyasi partinin tüzüğünde yazılı olan yerlerde geçerlidir. Mesela bir milletvekili bir sıkıntısını grupta konuşabilir.

AK Parti'nin grup iç yönetmeliğini ben hazırladım. Tayyip Bey milletvekili değildi milletvekilleri beni oybirliği ile grup başkanı yaptı. Bir sene grup başkanlığı yaptım. Kendi ellerimle yazdım. Her milletvekili güvensizlik önergesi bile verebilir grup yöneticileri ve bakanlar hakkında. Söyleyeceği varsa grup toplantımızdan sonra milletvekilleri konuşabilir. Grup yöneticileri var onlara söyleyebilir, genel başkan yardımcıları var onlara söyleyebilir, genel başkan var ona söyleyebilir, bir milletvekili 10 yer var bunları konuşabileceği.

Onun dışında da teşkilatlarımız kendi iç bünyelerinde konuşacakları yerler vardır. İkincisi bunları yaptıktan sonra hala rahatsızlığı devam ediyorsa ve kendi ilkeleri açısından bir prensip meselesi haline gelmişse ve artık o partide kalması mümkün olmuyorsa yapacağı hareket partisine hükümetine başbakanına zarar vermemelidir. Ben öyle bir şey yapacağım ama bundan partim zarar görür mü? Görürse yerinde kalacaktır. Varlık sebebi bu partidir bu başbakandır bu hükümettir.

'BİZİM DE CANIMIZIN SIKILDIĞI ZAMANLAR OLDU'
Bizim de canımızın çok sıkıldığı zamanlar, yeter artık dediğimiz zamanlar olmuştur. Ateş çemberinden geliyoruz, biz ayaklarımızı uzatıp yan gelip yatmadık. Nelerle suçlandık, nelerle karşı karşıya geldik. Benim mensup olduğum 4 parti kapatıldı.

'İKİNCİ SANIK HEP BEN OLURDUM'
Bunların iddianamelerinde ikinci sanık hep ben olurdum. Son iddianamede ismimin geçtiğini önce duyamadım. AK Parti'ye dava açılmış dediler ben var mıyım filan diye sordum önce kimse cevap veremedi. Sonra araştırdılar ki varım Allah'a hamdettim. Olmasaydım kendimden şüphe ederdim. Biz buralardan geliyoruz, siyaset yasaklarından geliyoruz.

'UTANDILAR 59. MADDEYİ UYGULADILAR'
Tam 25 yıl oldu, İzmir'de Eşrefpaşa'da Şenocak sinemasında refah gecesinde bir buçuk saatlik konuşma yapmışım. O zamanki suç ortaklarım da bugünün il başkanı ve onun arkadaşları. Devlet Güvenlik Mahkemesi vardı. Birinci mahkemede annenin babanın adı, ikincisinde 5 yıl ağır hapis cezası. Ben 5 yıl ağır hapse mahkum oldum. Utandılar 59. maddeyi uyguladılar. Adam iyiyse boynunu bükmüşse biraz da namuslu bir adama benziyorsa cezasının 6'da 1'ini affederler.

'ACIDILAR 5 SENEYİ 4 SENEYE ÇEVİRDİLER'
Acıdılar 5 seneyi 4 sene 2 aya çevirdiler ama sürgün cezası da vardı. 1 yıl 3 ayda Eskişehir'de sürgüne göndereceklerdi. Yargıtay bozdu mahkeme direndi ısrar etti. Beraat edinceye kadar 2 buçuk sene geçti. Biz cezaevlerinin kapılarında sıramızı beklerken Cihat Akay ve arkadaşları hemen hemen 22 ay cezaevinde kaldılar. Bunları yaşamış insanlarız. O gün yaptığım konuşmanın içinde tek cümleyi bırakın sadece o cümle sebebiyle bugün saatlerce konuşsa insan hakkında dava bile açılmıyor.

'ZARAR VERECEKSE KENDİNİ FEDA EDECEK'
Dava açalım diyen insanlara da delirdi mi acaba diye merak ediyorlar. Türkiye bu noktalara geldi. Bir milletvekili yapacağı her hareketin hükümetimize, başbakanımıza, partimize zarar verip vermeyeceğini düşünmek zorunda. Zarar verecekse kendini feda edecek. Zarar vermediğini düşünüyorsa kendisine uygun olan davranışı da yapacak.

Yıllarca en yakınında bulunup şimdi 'Başbakan da yargılanmalı, istifa etmeli' demenin veya 45 senelik okul arkadaşlığından sonra başka sebeplerle istifa ettim demenin veya kendi partilerinde milletvekili olma imkanını bırakın yüzüne bile bakılmadıkları halde bizden milletvekili olma imkanına kavuşanların yaptıklarına teşekkür ederiz. Ama son yaptıkları fevkalade yanlış olmuştur. Bu yanlışlık Türkiye'de umarım ki onların beklentilerinin aksine AK Parti'nin daha da ak olmasına daha güçlü olmasına daha da inşallah başarılı olmasına yol açsın.

'MALZEMEMİZ İNSAN'
Peki bunlar niçin oluyor? Malzememiz insan. Nasıl biz hata yapıp yanılabilirsek, nefis taşıdığımız hatta nefs-i emmare denilen yani sürekli insanı kötüleyen yanlışlığa sevk eden bir nefiste taşıdığımıza göre hiç birimiz nefsini terbiye etmiş insanlar gibi görmüyorum ama hepimiz kusurlu olabiliriz. İnsan malzemesinin olduğu yerde her şey olur. Bu siyasette de böyledir bürokraside de böyledir arkadaşlık ilişkilerinde de böyledir. Allah bizi nefsimizle imtihan etmesin.

'BU BİR İMTİHAN'
Bu bir imtihandır. Yanlış yapanlara ben gönlümden yanlış yaptınız diyorum. Ben bunaldığım zamanlarda bile yapacağım hareket hükümetime zarar verir mi diye düşünmüşümdür. Türkiye'nin yetiştirdiği ve 11 yıldan beri Türkiye'de başbakanlık yapan o başarı insanın inançlı insanın, edepli insanın, Türkiye'yi dünyada bir numara haline getiren insanın acaba zarar görmesi mümkün olur mu diye düşünmüşümdür. Türkiye bugünlere kolay gelmedi. Sokakta bulmadık sokakta kaybetmeye niyetimiz yok. İşadamlarını düşünün.

Ben Refah-Yol hükümeti kurulduğu zaman yine partinin önde gelen isimlerinden birisiydim. Başbakanımızın rahmetlinin yanında çok bulundum. Neler konuşuldu, neler düşünüldü, neler yapıldı çok iyi biliyorum. O güzel bir insandı Allah rahmet eylesin. Siyasetinde farklılıklarımız oldu ama esasta hiç ayrılmadık. Dolayısıyla geçtiğimiz günlerde evine yaptığım ziyarette de düşüncelerimi ifade etmiştim.

O siyasetin Allah rızası için yapılması gerektiğine, milletimizi düşünerek çıkar amaçlı siyaset değil millete hizmet endeksli siyaset yapılması gerektiğine inanan bir insandı. Refah-Yol hükümetine gelinceye kadar siyaset çok yıpranmıştı. İktidar ve muhalefet parti yıpranmıştı, milletvekilliği yıpranmıştı. Kimse başını gere gere sokaklarda ben milletvekiliyim diye dolaşamıyordu. Rozetini takamıyordu. Çıkar, yolsuzluk ilişkileri o günlerde de çok rağbet görüyordu.

Böyle bir zamanda Allah kısmet etti DYP'nin de ANAP'ın da ilk tercihi değildi şüphesiz çünkü sayın Çiller'de seçime girerken 'bunlar PKK'dan daha beter' demişti Refah Partisi için. Ama çıkarları gerektirdi ki sonunda Erbakan'la bir hükümet kurdular. O günlerde işadamlarından birisinin şöyle bir sözünü gazetelerin ekonomi sayfaları genelde orta kısmında olur dün gibi hatırlıyorum. Siz neden böyle bir koalisyona karşısınız?

Adamın verdiği cevap buradaki işadamlarımızı tenzih ediyorum hepinizin alnı açık yaptığınız işler başarılı ve hepiniz ülkemizi en güzel şekilde temsil ediyorsunuz. Ben Refah Partisi'nin dinci, gerici, yobaz bir parti olduğu için karşısında değilim.

Bir tek korkum var Refah Partisi başarılı olursa. Başarılı olursa diye korkan bir işadamına neden diye sormanız lazım. Aradan 18 sene geçti belki adam diyor ki; eğer başarılı olursa bugüne kadar Türkiye'yi yönetenlerin başarısız oldukları ortaya çıkar. Ve bundan sonra kimse başlarını çevirip onlara bakmaz.

'BİRİLERİ CEMAATÇİ KESİLİP...'
Cemaat konusunda biz bu insanları tanıyoruz. Başında bulunan zat da hizmet edenlerin de her birinin iyi insanlar olduğu ve güzel hizmetler yaptığını onlarla zaman zaman birlikte olduğumuzu ve hareketlerine destek verdiğimizi söyleriz. Ama birileri cemaatçi kesilip onların sırtından ya da üstünden bir siyasi hedefi bombalamaya kalkarsa biz hükümetimizin ve başbakanımızın yanındayız.''

 

ntvmsnbc.com, 27.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.