Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Politik istikrarsızlık yabancı portföylerini eritti

Politik istikrarsızlık yabancı portföylerini eritti

17 Aralık'ta başlayan Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması yabancı yatırımcıyı da Türkiye'de zarar etti. Başbakan Erdoğan ve Fethullah Gülen cemaati arasında siyasal çekişmeye dönüştüğü iddia edilen soruşturma, politik istikrarı tehlikeye attığı nedeniyle Türk lirası varlıklarını vurunca portföy değerlerinde yüzde 28'e varan düşüş yaşandı.

Mayıs sonunda Gezi Parkı'nda kesilmek istenen ağaçları protesto için başlayan ancak kısa sürede Başbakan Erdoğan'ın otoriter rejimine karşı dönüşen olaylardan bu yana yabancıların elinde tuttukları hisse senedi, DIBS ve Repo portföyleri MB verilerine göre yüzde 25 değer kaybederek 122,2 milyar dolara geriledi.

Yabancıların elinde tuttukları hisse senedi portföyü değerinin Mayıs sonundan bu yana yüzde 28,2 azalarak 57,7 milyar dolara inerken, aynı dönemde BIST 100 endeksinde yaşanan kayıp yüzde 33'ü geçti.

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan yabancıların çıkışlarının önümüzdeki bir iki ay sürebileceğini söyledi ve ekledi: "Bazı piyasalarda özellikle tahvil piyasasında olduğu gibi likit sıkıntısı olduğundan çıkmak isteyen çıkamayabilir. Dolayısıyla likidite sıkışıklığı nedeniyle sert fiyat hareketleri görebiliriz"

Türkiye'nin en büyük şirketlerinden oluşan ve en çok bankaların ağırlığı olan Borsa Istanbul 100 endeksi Mayıs'ta 93398 puanla rekor kırmıştı. Fed'in parasal sıkılaştırmaya gideceği beklentisi ve ülkede yaşanan siyasi çalkantılarla birlikte tüm Türk lirası varlıklara satış geldi.

Yurtdışında yerleşik kişilerin elinde bulunan Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) stoğu da Mayıs sonundan bu yana yüzde 22,18 azalarak 53,8 milyar dolara geriledi. Mayıs'tan bu yana yabancılar 4 milyar doların üzerinde DİBS sattı.

Politik çalkantılar ve son olarak da yargı ile hükümet arasındaki gerilim, faizlerde de yukarı doğru sert hareket oluşmasına neden oldu. 2 yıllık gösterge faiz yüzde 10'u aşarken, Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

REPO portföyleri de son 7 ayda yüzde 17,6 oranında eriyen stoklar ise 10,6 milyar dolara geriledi.

Türk lirasında yaşanan sert değer kaybıyla birlikte Cuma günü dolar kuru 2,17'i aşarken, Euro kuru da 3 seviyesini aşarak rekor kırdı. Türk lirasında bu yıl yaşanan kayıp yüzde 16'yı geçerken, euro kuru da yüzde 28,5 değer kaybetti.

Standard Bank gelişen piyasalar baş ekonomisti Tim Ash, tüm olanların kritik bir zamanda geldiğini söyledi. "Türkiye'nin dev cari açığı, büyük dış fonlama ihtiyacı ve Merkez Bankası'nın liranın değerini korumak için yeterince rezervi olmadığı yanında erken seçime hazırlanan politik ortamda faizi artırmak için de isteksizliği" gibi sebeplere bağlı olarak Türkiye'nin kırılganlığına atıf yapan Ash ekliyor:

"Bu gelişmeler ışında lira satış baskısı altında kırılgan kalmayı sürdürecek"

wsj.com, 27.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.