Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Almanya'da AR-GE'ye rekor bütçe

Almanya'da AR-GE'ye rekor bütçe

Alman şirketleri son bir yılda araştırma ve geliştirme çalışmalarına tam 53 milyar 800 milyon euro harcadı. Böylece özel sektörün AR-GE bütçesi bir yıl öncesine kıyasla yüzde beş oranında artmış oldu.

Bochum Ruhr Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Profesör Jan Wieseke araştırma ve geliştirme harcamalarının rekor düzeye çıkmasında, finans ve ekonomi krizinden çıkarılan derslerin de rol oynadığını tahmin ediyor.
Wieseke, “AR-GE bütçelerinin kabarması aynı zamanda küresel rekabet sürrecinin daha da yoğunluk kazandığını ve dolayısıyla geleceğin teknolojilerine geçiş aşamasına gelindiğini gösterir. Uzun vadede başarılı olabilmenin sırrı da zaten bu" diyor.
Almanya araştırma ve geliştirme çalışmalarına yapılan harcama sıralamasında Avrupa üçüncüsü. İngiltere, Fransa ve İtalya gibi diğer büyük sanayi ülkelerini açık farkla geride bırakıyor. Ancak Bilim Vakıfları Birliği yönetim kurulu üyelerinden Gero Stehnke, Almanya'nın uluslararası alanda kapatması gereken önemli bir açık bulunduğunu söylüyor: “Bu alanda hızla büyüyen Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler var. AR-GE'ye milli gelirine göre Almanya'dan fazla kaynak ayıran ülkeler ise İsveç ve Finlandiya. Bu iki ülke AR-GE bütçesini yüksek ve istikrarlı bir düzeyde tutuyor. Aradaki farkı hızla kapatan ülkelerin başında ise Çin'i sayabiliriz.”
Alman şirketleri sadece kendi AR-GE çalışmalarına hız vermekle kalmayıp, yüksek okullarla araştırma enstitülerine de 13 milyar euroluk geliştirme siparişi verdi. Dışarıya verilen siparişler yüzde 3,8 oranında arttı.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu alana en çok kaynak ayıran sektörlerin başında sanayi sektörü geliyor. Otomotivcilik branşı araştırma ve geliştirmeye yılda 24 milyar euro harcıyor. Toplam AR-GE harcamalarının yüzde 37'si otomotivciler tarafından yapılıyor. Öncelikle binek otomobil ve ticari araç imal eden şirketler inovasyon yatırımlarını yüksek oranda arttırdı. Avrupa'nın en büyük otomotivcilik şirketi olan Volkswagen tröstü 2013 yılında 2,5 milyar euroluk araştırma yaptı. Bilim Vakfı yönetim kurulu üyesi Andreas Kladroba AR-GE bütçelerinin artmaya devam edeceğini söylüyor. Kladroba, "Elektrikli otomobil teknolojisi daha uzun yıllar bizleri meşgul edecek. Sürücü istemeyen yarı ve tam otomatik otomobiller denenmeye başlandı bile. Otomobil imalatçıları yepyeni imkânlar yaratacak olan bu alanda adeta yarış halindeler" ifadelerini kullanıyor.

'Gizli Şampiyonlar' kim?
Elektro, makinecilik, kimya ve eczacılık da araştırmaya en fazla para ayıran branşlar arasında. Araştırma harcamalarının dörtte üçü, bin ya da daha fazla personel istihdam eden şirketlerce yapılıyor. Profesör Wieseke, orta ölçekli aile şirketlerinin araştırma ve geliştirme harcamalarının pastadaki payının küçük olmasına rağmen verimlilik açısından küçük işletmelerde çok daha başarılı sonuçlar alındığını belirtiyor: "Önce orta ölçekli sanayinin Alman ekonomisinin motoru olduğunun bilinmesi gerekir. ‘Gizli Şampiyonlar' olarak adlandırdığımız orta ölçekli işletmeler AR-GE'ye yatırdıkları her bir eurodan çok daha fazla getiri sağlıyorlar. Maddi imkânları sınırlı olup daha az personel çalıştıran şirketler çok daha fazla patent alıyor."
Gero Stehnke büyük şirketlerin ürün iyileştirmeye daha fazla önem vermesinin normal olduğunu söylüyor. Stehnke, "Ürün kalitesinin arttırılmasına elverişli şirket ve pazarlar var. Örneğin Çin'de dikiş tutturmak isteyen Alman şirketlerinden AR-GE ünitelerini de Çin'e taşımaları isteniyor. Böylece Avrupa piyasasına göre geliştirilmiş ürünlerin Asya pazarlarına uydurulması mümkün oluyor" şeklinde konuşuyor.
Profesör Wieseke de araştırma ve geliştirme harcamalarının şirkete kâr olarak geri dönmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: "Alman sanayi kültürü mevcut bir ürünün sürekli iyileştirme yoluyla mükemmele ulaştırılmasına dayanıyor. Bunu yaparken de radikal değişiklikler içeren fikirler göz ardı ediliyor."
Vakıflar Birliği Alman ekonomisinin iyi yolda olduğundan emin. Nitekim ankete katılan şirketlerin büyük bölümü araştırma ve geliştirme harcamalarını önümüzdeki yıllarda yüzde beşe varan oranlarda arttıracağını beyan ediyor.

dw.de, 26.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.