Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 'Altın ve Bitcoin para çukuru'

'Altın ve Bitcoin para çukuru'
Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, altın ve Bitcoin’in birer para çukuru olduğunu belirtti. Krugman, paranın bu çukurlara gömülmesiyle insanların 17. yüzyıla geri dönmek niyetinde olduğu yorumunu yaptı.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, üç para çukurundan yola çıkarak insanların asılarca süren ilerlemeden geri dönüş için çabaladıklarını yazdı.

New York Times için bir makale kaleme alan Krugman'a göre ilk para çukuru altın madenleri. Krugman insan hakları ve çevreye saygısı olmayan madenlerden çıkarılan altının 10 yıl öncesine kıyasla daha değerli olduğunu ancak rekor seviyeden de uzaklaştığını yazdı.

Makaledeki ikinci para çukuru ise ekonomistin sanal altın olarak nitelediği Bitcoin. “İnsanlar başkaları talep eder diye düşünerek Bitcoin alıyor” diyen Krugman'a göre net bir faydası olmayan dijital para için gerçek kaynaklar harcanıyor.

Krugman'ın üçüncü para çukuru ise ekonomist Keynes'e dayanıyor. Keynes 1936'da hükümetin nakit parayı şişeleyerek gömmesini ve özel sektörün bu paraları çıkarmak için çalışarak ekonomiye katkı sağlamasını önermişti. “Bu deney gerçek altın madenleriyle aynı işlevde” diyen Keynes, söz konusu madenlerden çıkarılan değerli metalin de merkez bankaları tarafından satın alınıp yine yerin altındaki depolara kilitlendiğine işaret etmişti.

Krugman “Altın en azından diş çürüklerini doldurur ama Bitcoin sadece bir şaka” ifadesini kullandı. Krugman ekonomist Adam Smith'in ise parayı ticareti kolaylaştırmak için bir meta olarak tanımladığını hatırlatarak, kağıt paranın ulusal serveti gümüş ve altın gibi ölü kaynaklara bağlamadığına işaret etti.

Krugman kağıt paraya karşı olan ve altını tercih edenlere ise küresel bol likiditeye rağmen enflasyonun bir türlü yükselmediğini söyledi. Altın ve Bitcoin'i farklı çağların altın çukurları olarak gören ekonomist, dünyanın dört bir tarafında 17. yüzyıla geri dönüşün yollarının arandığı yorumunda bulundu.

cnbce.com, 26.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.