Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Pakistan'da Başbakan ve Çağlayan arasında neler yaşandı?

Pakistan'da Başbakan ve Çağlayan arasında neler yaşandı?

8 gün önce 3 bakanın çocuklarının gözaltına alınmasıyla başlayan Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu bu sabah 2 Bakanın isfitasını getirdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a istifalarını sundu. Erdoğan da bu istifaları kabul etti. Soruşturma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar da gözaltına alınmış, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Operasyonun ardından, 3 gün önce büyük bir heyetle Pakistan'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında, oğlu tutuklu yargılanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da vardı. Geziye katılanlar Çağlayan'ın Pakistan'da istifa konusunda hiçbir şey hissetmediğini ancak çok üzgün olduğunu, Başbakan Erdoğan'ınsa Bakan Çağlayan'a normalden de yakın davrandığını dile getiriyorlar. İkilinin zaman zaman yalnız da görüştüğünü ifade eden katılımcılar "Biz bu istifayı beklemiyorduk" diyorlar. Geziye katılan 4 işadamı The Wall Street Journal'a Erdoğan ve Çağlayan arasında yaşananları anlattı.

BAŞBAKAN ÇAĞLAYAN'LA ÇOK İLGİLİYDİ

Bakanın gezi boyunca görevini sürdürdüğünü, iş dünyasının Pakistan'da yaptığı ikili görüşmeler konusunda da ilgili olduğunu ifade eden heyetten adının açıklanmasını istemeyen bir işadamı, "İşadamlarının da olduğu ortamda operasyon konusu hiç gündeme gelmedi. Kimse Bakana 'Ne yapacaksınız' diye sormadı. Başbakanla da Bakanla da farklı ortamlarda bulunduk. Bakanda doğal bir keyifsizlik vardı. Başbakan ise heyetle birlikteyken Çağlayan'a karşı samimi tavırlarıyla dikkat çekti. Bana göre vefasını gösterdi. Birlikte görüntü de verdi. Ardından da istifa haberi geldi. Büyük ihtimalle bu dedikodulara meydan vermemek içindi" dedi.

3 dönemdir Bakan

 

15 Kasım 1957'de Muş'ta doğan Mehmet Zafer Çağlayan 3 dönemdir bakan olarak görev yapıyordu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünü bitiren Çağlayan 1987'de Ankara Sanayi Odası Oda Meclisi Üyesi oldu. 1989'da Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, 1991'de Başkanvekili ve 1995'te Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 13 yıl aralıksız bu görevini sürdürdü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde üç dönem Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı. 60.Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi. 61. Hükümette ise Ekonomi Bakanlığı görevini üstlendi.

Bir başka işadamı ise Çağlayan'ın mutsuz göründüğüne dikkat çekerek "Bize istifa konusunda hiç renk vermedi. ama Çağlayan o gezideki keyifsiz haliyle eski Çağlayan değildi" diye konuştu.

İhracatı geliştirme çabalarıyla tanınan Çağlayan'ın istifasını yorumlayan bir ihracatçı birlik başkanı "Kabinede işadamı olan tek bakan oydu. Bürokrat gibi değildi. Bizi anlardı. Ama bu iddialar da kabul edilemez. Biz istifasını bekliyorduk. Genel beklenti istifa etmesi yönündeydi" diye konuştu.

Bakana yakın isimlerden bir ihracatçı Bakanla görüştüğünü Bakan'ın o görüşmede "Bu da geçer" dediğini ifade ederek Bakanın ilk günlerde de istifa etmek konuusnda hazır olduğunu ancak Başbakan ile ortak karın 8 gün sonra geldiğini belirtti.

wsj.com.tr, 26.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.