Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Tutuklu milletvekilleri için formül aranıyor

Tutuklu milletvekilleri için formül aranıyor
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, tutuklu milletvekilleri konusunda kalıcı çözümün Anayasa değişikliğiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Kuzu, Meclis'in yeni yılın ilk günlerinde tutuklu milletvekilleri sorununun nasıl çözülebileceği konusunda partiler arasında görüş alış verişi gerçekleşeceğini belirterek, "Benim kanaatim bir maddelik anayasa değişikliğiyle bu soruna köklü çözüm bulunabilir" dedi.

Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83. maddesinde yapılacak değişiklikle; "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14'üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır" içindeki 14. maddeye yapılan atıfın çıkarılmasının yeterli olacağını söyledi.

Anayasa'nın "Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması"nı düzenleyen 14. maddesinin; "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa'da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir" dendiğini hatırlatan Kuzu, bu maddeye yapılan atıfın kaldırılması halinde sadece suçüstü halinin korunmuş olacağını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutuklulukla ilgili kararının ardından mahkemeler tarafından farklı uygulama olduğunu ifade eden Kuzu, bunun giderilmesi konusunda tüm partilerin ittifak halinde olması durumunda köklü bir çözüm bulunabileceğini anlattı.

Anayasa değişikliği dışında yasal değişiklik yapılabileceğini belirten Kuzu, bunun eşitlik ilkesi bakımından sorun yaratabileceğine işaret etti.

"AYM, 10 yıllık süreyi uzun buldu. Onu aşağıya çekmek mümkün olabilir. O da mahkemelere bir kolaylık verebilir" diyen Kuzu, yasal değişiklikte, milletvekili için tutukluluk süresinin düşürülmesinin gündeme getirilebileceğini hatırlattı.

Kuzu, "Milletvekili için 'en fazla iki yıl tutuklu kalabilir" ifadesi konulsa, diğer kişiler bakımından daha uzun süre olması ayrı bir sonuç çıkarır. Tutukluluğu tümden ortadan kaldıramazsın; çünkü o gerekli olabiliyor" dedi.

Anayasa değişikliği dışında yapılacak yasal düzenlemenin tartışmaya neden olabileceğini savunan Kuzu, çözümün partilerin ortak çalışmasıyla ortaya çıkabileceğini söyledi. Parti içinde, tutuklu milletvekilleri sorununa bulunacak formül konusunda detaylı bir görüşme yapmadıklarını anlatan Kuzu, Anayasa değişikliğinin kendi kişisel görüşü olduğunu vurguladı.

Tutuklu milletvekillerinin de Balbay kararının ardından Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu hatırlatan Kuzu, "34 yıl hüküm giyen milletvekili için salıverilme kararı veriliyor ama daha hüküm almamış, belki aldığında 10 yıl hüküm giyecek olan milletvekili için salıverilme kararı çıkmıyorsa; burada bir adalet duygusu sorunu olduğu belli. AYM'den çıkacak karar belki bu tutuklu milletvekilleri için de aynı olabilir" dedi.

cnnturk.com, 23.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.