Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Her yıl 2.5 trilyon dolar yıkanıyor

Her yıl 2.5 trilyon dolar yıkanıyor
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla Türkiye'nin gündemine yeniden karapara girdi. Tam rakam bilinmese de dünyada her yıl 2.5 trilyon doların aklandığı düşünülüyor.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla Türkiye ’nin gündemine yeniden karapara girdi. Tam rakam bilinmese de dünyada her yıl 2.5 trilyon doların aklandığı düşünülüyor.
Karapara aklanma yöntemleri değişik. Nakti yüzlerce parçaya bölüp de 
ülke dışına çıkarabiliyorlar ya da vergi cennetlerine sorgusuz sualsiz yerleştiriyorlar. Vergi cennetlerinde şu anda 18.5 trilyon dolar para olduğu tahmin ediliyor. Bunun yarattığı vergi kaybı ise 1 trilyon dolar.

Karapara nasıl aklanır?


Nakit Kaçakçılığı: Nakit fiziksel olarak taşınır. Para kuryesi, nakit parayı ya kendisi doğrudan veya başka herhangi bir taşımacılık vasıtasıyla nakit para üzerine denetimi olmayan ve banka gizliliği prensibinin mevcut olduğu bir ülkeye götürür.
Smurfing (Mantarlama): Temel özelliği, devletin nakit muamelelerinde koyduğu sınıra çok yakın miktarların kullanılması. Kaçakçılığı yapmak isteyen kimseler, 100 kişi kiralayıp aynı parayı 9999 dolarlık dilimler halinde transfer eder.
Vergi Cennetleri: Bu ülkelerde, gelirler üzerinde vergi yoktur veya çok düşük bir vergi vardır, banka veya ticaret gizliliği esası olur, nakit üzerinde kontrol yoktur, şirket, banka kurmak veya satın almak çok kolaydır, modern bir haberleşme sistemi vardır, ülkeye giriş kolaydır.
Borç ödeme metodu: Vergi cennetindeki bir bankaya para yatırılarak, bu paranın kaçakçının bulunduğu ülkedeki bankaya transfer edilmesi. Önemli olan vergi cennetindeki paranın başka bir isme ait hesapta olması. Böylece ani zenginleşmenin sebebi borcun geri alınması olarak açıklanır.
Taşeron veya hayali şirketler:Önce çok küçük sermayeyle bir şirket kurulmakta ardından bu şirket sermayesini büyüterek veya büyütmüş gibi göstererek başka bir şirket adını alır. Böylece sayısız şirket kurularak paraya kanuni zemin hazırlar.
Nakit işlemleri: Metotta restoran işletmeciliği, bozuk para kullanılan işlemler, otomobil yıkama, taksicilik, gazinoculuk, otelcilik gibi nakit paranın kullanıldığı işkolları tercih edilir. Mantığı günde kaç pizza satıldığını veya kaç otomobil yıkandığını belirlemenin imkânsız oluşu.
Kumar ve Gazinoculuk: Aklayıcı nakit parayla kumarhaneye giderek kasadan 
oyun fişi alır. Bu fişle ya çok az bir oyun oynar veya hiç oynamaz. Sonra tekrar kasaya giderek o kadar nakit parayı taşımasının tehlikeli olacağını, kendisine çek yazmalarını ister. Çekini alan aklayıcı kendisine paranın kaynağı sorulduğunda ise kumardan kazandığını söyler.

Radikal, 22.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.