Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İşte kara para trafiği

İşte kara para trafiği

Türkiye’de kurulmuş 3 hayali şirketi incelemeye alan Maliye Bakanlığı müfettişleri İran’dan gelen yüklü miktarda para transferi yapıldığını tespit etti.

A.M. isimli ihbarcının Maliye Bakanlığı müfettişlerine sunduğu belgeler ve ifadelerinde, Türkiye’de kurulan tabela şirketlerine ait banka hesaplarına, İran devletinin yüzde 40 hissesinin bulunduğu İran Mellat Bank üzerinden, 2009-2012 tarihleri arasında 87 milyar Euro karapara transferi yapıldığı iddia edildi. Adem Gelgeç, Vidadi Badalov gibi isimler tarafından kurulan şirketlerin banka hesaplarını inceleyen müfettişler olayla ilgili özel bir komisyon kurdu. İstihbarat birimlerinin de yaptığı ek çalışmada 11 ayrı şirketin bu yollarla İran’dan karapara transferi gerçekleştirdiği belirlendi. Şirket ortaklarından Gelgeç, Maliye Bakanlığı’na verdiği ifadesinde para transferlerinin İran ağırlıklı olarak yapıldığını ve şirketlerin bu amaçla kurulduğunu belirtti. Hayali ihracatla ilgili bu şirketlerin Reza Zerrab tarafından kurdurulduğu ve yönlendirildiği tespit edildi.

Rus Federal Gümrük Bürosu Bildirdi

Son yılların en büyük karapara aklama operasyonu, 14 Aralık 2011’de İstanbul’dan Rusya’nın Vnukovo Havalimanı’na giden üçü Azeri biri İranlı 4 kişinin valizlerinde 14,5 milyon dolar ve 4 milyon Euro ile yakalanmasıyla başladı. Rusya Federal Gümrük Servisi, 14 kuryenin ismini bildirdi ve para transferlerinin soruşturulmasını istedi. Tahtakale’de döviz bürosu sahibi ile çalışanı 14 kişi gözaltına alındı. “Ayaklı borsacı” olarak bilinen 14 kişinin son 37 seferde 40 milyon dolar ve 10 milyon Euro’yu valizlerle Rusya’ya taşıdığı tespit edildi. Paranın Azeri işadamları Nizami A., Surkhay H. ve Vidali Badalov’a ait olduğu iddia edildi. İşadamlarının parayı yine valizlerle Dubai’den Türkiye’ye, ardından Rusya’ya götürdükleri belirlendi. 14 kurye serbest bırakılırken, yurtdışındaki 3 Azeri işadamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı, Gelgeç ve Vidadi Badalov’a ait olduğu ortaya çıkan, üç şirketin Türkiye’deki bazı bankalarda bulunan 420 sayfalık para transferlerini ve kimler tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti. 3 şirketin her birine günde ortalama 5 milyon Euro para transferi yapıldığı hesap hareketleri incelenince ortaya çıktı. Paraların karşılıksız olarak geldiği ve vergi dairesinde şirketlere ait hiçbir vergi borcu olmadığı görüldü. Banka hesaplarındaki hareketleri inceleyen müfettişler, paraların ağırlıklı olarak İran devletinin de yüzde 40 hissesini elinde bulundurduğu İran Mellat Bank aracılığıyla yapıldığını belirtti.

3 ayrı paravan şirketin vergi giderleri ve para trafiğini inceleyen müfettişler, 25 Şubat 2013’te şirketlerin sahibi olan Adem Gelgeç’in ifadesine başvurdu. Gelgeç’e Türkiye’deki bazı banka hesaplarına gelen paraların karşılıksız ve hiçbir beyanda bulunmadan yapılmasıyla ilgili sorular yöneltildi. Gelgeç, şirketlerin İran ağırlıklı olarak yurtdışı para transferleri faaliyetinde bulunmak üzere kurulduğunu itiraf etti. Para hareketlerinin İran ve Azerbaycan’dan gelen talimatlar doğrultusunda yapıldığını belirten Gelgeç, bunları yaptıran üçüncü kişiler hakkında şu an için bilgi vermeyeceğini söyledi.

 

Zaman, 21.12.2013

Hayali ihracat ve karapara trafiği

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması milyonlarca dolar ve euro’luk karapara trafiğini de gözler önüne serdi

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması milyonlarca dolar ve euro’luk karapara trafiğini de gözler önüne serdi. Savcılığın şemayla ortaya koyduğu Reza Zarrab Grubu’nun karapara aklama yöntemleri iki aşamadan oluşuyor. İlk başta Rusya odaklı sistemle karapara akladığını ileri süren savcılık, bu yönetimin deşifre edilmesi üzerine Halkbank kanalıyla karapara aklamanın yapıldığını belirledi.

DEŞİFRE OLAN SİSTEM

» Savcılık iddiasına göre, Rusya odaklı karapara aklama sisteminde, Rusya’daki bankaların sıcak para ihtiyacını karşılama odaklı komisyonculuk yapıldığını ve geliştirilen bu sistemle resmi belgede sahtecilik, gümrük ve vergi kanununa muhalefet edildiği tespit edildi. Şahısların bu sistemle yapmış olduğu usulsüzlüklerin, MASAK ve Vergi Dairesi Müfettişleri tarafından incelendiği bilgisine ulaşıldığı belirtildi.

HALKBANK’LI SİSTEM

» Savcılık, eski yöntemleri deşifre edilince zor durumda kalan grubun, Halkbank üzerinden yeni bir yöntem geliştirdiğini tespit etti.

» İran’a uygulanan ambargoyu delmek amacıyla geliştirdikleri bu yeni sistemle, İranlı şahısların İran bankalarında bulunan paralarını yurtdışına çıkarttıkları ve akabinde tekrar İran’a altın olarak soktukları belirlendi.

» Şüpheliler Çin’de paravan firma kurdular. Bu firmalar adına Türkiye’de açtıkları banka hesaplarına, İran’daki bankalardan ihracat ödemesiymiş gibi havale yaptılar.

» Çin’den gelen paraları bekletmeden Türkiye’de kurdukları paravan veya gerçek firmaların hesabına ihracat ödemesi olarak aktardılar.

» İran’a göndermek üzere altına dönüştürecekleri paralarla ilgili gerçek firmaların Halkbank’taki hesaplarını kullandılar.

» İran’a çıkartılacak paralar ile ilgili diğer bankaları kullandılar.

» Toplanan külçe altın ve nakit paraları kuryeler aracılığıyla havalimanından İran’a veya İran’a göndermek üzere Dubai’ye yolladılar.

» Halkbank’ı kullandıkları işlemlerde de gerçekte olmayan ihracat belgeleri kullanıldı.

 

Taraf, 21.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.