Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Selahattin Demirtaş: Polislerin alınması müdahaledir

Selahattin Demirtaş: Polislerin alınması müdahaledir

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş “Polislerin görevden alınması soruşturmaya müdahale etmektir” derken, HDP “Operasyonu cemaat yaptı diye yolsuzluk örtülmez” açıklamasını yaptı
 

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın da gündemindeydi. Operasyonu desteklediklerini belirten Demirtaş, hırsızlık, yolsuzluk ve ahlaki çöküntünün üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti. Soruşturmada adı geçen bakanların gerekirse istifa edebilecekleri görüşünde olduğunu belirten Demirtaş, "Son gelişmeler, 'temiz eller operasyonu'ndan çok 'Siyasi rekatebete' benziyor" dedi.

BDP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Selahattin Demirtaş, ortada hırsızlık yapıldığına dair iddialar varken soruşturmayı yürüten emniyet müdürlerini görevden almanın soruşturmaya müdahale anlamı taşıdığını anlattı.

 

SORUMLUSU HÜKÜMET

Demirtaş, şöyle konuştu:"Kim bu olayı kapatmaya çalışırsa izin vermeyeceğiz. Parlamentoda derhal araştırma komisyonu kurulmalıdır. Hangi savcı, hangi vali Cemaatçidir, bu uygulamayı yapıyor bilemeyiz. Bunları atayan hükümettir. 'Bu süreci Cemaat bozuyor, hükümet mağdurdur' yaklaşımı kabul etmiyoruz. Olupbitenlerin sorumlusu hükümettir. Cemaat onların konrolünde koalisyon yaptığı bir sivil güçtür. Hamisi AKP'dir. Savcı ve polis operasyonu dikkatli yürütmüş. 'Komplo yapılmış' demek doğru değil. Kapatmaya çalışmak kapatmaya çalışanları da beraberinde götürür."

Operasyon tamamlansın

HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, İstanbul’daki yolsuzluk operasyonu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Hükümetin, suçlamalara yanıt vermek yerine “Cemaat operasyonu” suçlamasında bulunmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Tuncel ve Kürkçü, “Bu yolsuzluk operasyonu hangi nedenle başlamış olursa olsun herhangi bir engele takılmadan sürdürülmeli ve tamamlanmalıdır” açıklamasında bulundu.

Taraf, 19.12.2013
 

Selahattin Demirtaş: "Rüşvet operasyonunu destekliyoruz"
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, başlatılan büyük rüşvet operasyonunu desteklediklerini, hırsızlık, yolsuzluk, ahlaki çöküntü nerede varsa üstüne gidilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, soruşturmada adı geçen bakanların gerekirse istifa etmelerini isterken Son gelişmelerin 'Temiz eller operasyonu'ndan çok 'Siyasi rekatebete' benzediğini savundu.

BDP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Selahattin Demirtaş, başlatılan büyük rüşvet operasyonlarının, ucu kime dayanırsa gereğinin yapılması gerektiğini söyledi. Hükümete yakın çevrelerin ihale ve rüşvetlerinin konuşulduğunu, soruşturulmasını parlamentoda gündeme getirdikleri halde ciddiye alınmadığını bildirdi. Demirtaş, şöyle devam etti:

"Operasyonun siyasi amacını bu aşamada tartışmak istemiyoruz. Bakan, işadamı, bürokrat yakınlarının usulsüzlüklere bulaştığı yönünde ciddi iddialar var. Hükümete düşen bu iddiaların soruşturanın güvenliğini sağlamaktır. Soruşturmanın önüne kesmek zan altında bırakır. Vatandaşa simit hesabı yapan bir başbakan bunların hesabının sorulmasına izin vermeyecek mi? Bakan da olsa, çocuklarıda olsa gereği yapılmalıdır. Kimin ismi geçerse geçsin parlamentoya derhal getirilmeli. Fezleke, dokunulmazlıkların kaldırılmasını BDP olarak destekleyeceğiz. Gerekirse 550 milletvekilin dokunulmazlığını kaldıralım. Yolsuzluklar soruşturulsun. Daha ikinci gününde emniyet müdürlerinin alınması soruşturmaya müdaheledir."

BDP lideri Demirtaş, ortada hırsızlık yapıldığına dair iddialar varken soruşturmayı yürüten emniyet müdürlerini görevden almanın soruşturmaya müdahale anlamı taşıdığını anlattı. Demirtaş, gerekirse bakanların istifa etmesini, derhal dokunulmazlıklarının kaldırılarak soruşturmanın şeffaf hale getirilmesini istedi. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Kim bu olayı kapatmaya çalışırsa izin vermeyeceğiz. Parlamento'da derhal araştırma komisyonu kurulmalıdır. Bu daha buzdağının görünen yüzüdür. Türkiye'nin her yerinde bu tür çirkinlikler vardır. Cemaat, AKP yanlısı bizi ilgilendirmez. Biz milletin parasını çalanlardan hesabını soruyoruz. Van'da üşüdüğü için elektrikleri kesilen, 'Bunların konteyner hakkı yok' diyen bir devlet, diğer taraftan trilyonları götürenleri koruyamaz. 'Kaçakçılık yaptılar' diye 34 çocuğu savaş uçağıyla katleden devlet, trilyonları kaçakçılık ile götürenleri koruyamaz. Hükümet, soruşturmaya müdahale haline gelecek tek müdahale yapmamalı. Namusu, vicdanı, ahlakı olan herkes savcısıyla, hakimi, medyası, siyasetçisiyle bu yolsuzlukların peşine düşmelidir."

"Siyasi rekabete benziyor"

Genel Başkan Selahattin Demirtaş, son operasyon konusunda hükümetin bir an önce operasyonun önünü açtığını açıklaması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Bugün itibariyle temiz eller operasyonundan çok bir siyasi rekabete benziyor. Bunun 'Temiz eller operasyonuna' dünüşmesini istiyoruz. Halen bu ülkede açlık, soğuktan ölen yurttaşlar vardır. Halen bu ülkede milyonlarca çocuğun ayağında giyecek ayakkabısı yoktur. Ama, 5 milyon doları ayakkabı kutusunda saklayan genel müdürler vardır. Artık AKP açısından halka hesap vermenin saatleri başlamıştır" dedi.

"Cemaat ve AKP'den yana tavır koyma zorunda değiliz"

Demirtaş, cemaatin resmi ve yasal bir organizyon olmadığını, 'Cemaat üyesi' denilen kişinin bir yere kayıtları olmadığını ifade ederken şöyle konuştu:

"Hangi savcı, hangi vali cemaatçidir, bu uygulamayı yapıyor bilemeyiz. Bunları atayan hükümettir. 'Bu süreci cemaat bozuyor, hükümet mağdurdur' yaklaşımı kabul etmiyoruz. Olup- bitenlerin sorumlusu hükümettir. Cemaat onların konrolünde koailsyon yaptığı bir sivil güçtür. Hamisi AKP'dir. Onların yapacağı olumsuzluk AKP'ye mal olur. Cemaat kim bilemeyiz. Sivil bir yapıdır. Bu haliyle çözüm sürecinin de her gün zora girdiği doğrudur. BDP tavrını hak ve adaletten yana koymuştur. Cemaatin de karıştığı olmuş olabilir. Biz cemaat ve AKP'den yana tavır koymak zorunda değiliz. Savcı ve polis operasyonu dikkatli yürütmüş. 'Komplo yapılmış' demek doğru değil. Kapatmaya çalışmak kapatmaya çalışanları da beraberinde götürür."

"Adalet dağıtmadılar"

Demirtaş, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay ile ilgili kararlarına rağmen tutuklu milletvekillerinin tahliye istemlerinin kabul edilmediğini, Diyarbakır'daki mahkemelerin hukuksuz iş yaptıklarını kamuoyuna açıklamış olduğunu öne sürdü. BDP lideri Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

"Özel yetkiler mahkemeler asla adalet dağıtmadı. Biz de adalet beklemedik. Adalet beklemek saflık olur. Özel yetkiyle kurulmuş çoğu zaman bakanlık ve hükümetle bilgi alışverişi yapan bu tür mahkemelerin adalet dağıtması imkansızdır. Fakat, göz göre göre kanunsuzluğun olacağını tahmin etmiyorduk. Bu kadar açık suç işleme idaresinin mahkeme tarafından gösterileceğini beklemiyorduk. Bu kararı verenler, kendilerine mahkeme diyenlere çağrım şudur; Bu halkın evlatları ağır bedeller ödedi, her zaman kazandı. Bu halkın çocuklarını yargılayan yargıçlara tavsiye ediyorum Mazlum Doğan'ın savunmasını okusunlar. Onu yargılayanlar, mahkum edeceğini düşünenler bu dosyayı kapatacağını sanıyorlardır. Bugün Mazlum Doğan'ın bölgedeki 100 belediyelerde düşüncesi var. Şimdi ezdiklerini zannedenler bir sonraki seçimlerde sandıktan çıkacak sonuçla cevabını alacaklar. Bu tutumlarıyla her zaman Türkiye'ye kaybettirdiler. 13 yaşındaki Kürt çocuklarına pankart açan çocukları tutuklayanlardan asla adalet dilenmiyoruz. Direnenerek özgürlüğümüzü kazanacağız. Bu özel yetkili mahkemeler ve cezaevlerinin yerinde müze yapacağız."

"Kandil'den görüşme talep ettik"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün 2 milletvekili ile Irak'taki Kürdistan Yurtsever Birliği'nin davetlisi olarak Süleymaniye kentinde 2 günlük temasları olacağını söyledi. Demirtaş, Kandil'den görüşme isteminde bulunduklarını hava koşulları uygun olması halinde KCK Yürütme Konseyi eşbaşkanları ile göreşeceklerini söyledi.

cnnturk.com, 18.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.