Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstanbul'a üçüncü köprünün inovasyona ne faydası vardır?

İstanbul'a üçüncü köprünün inovasyona ne faydası vardır?

Hizmet olsun diye köprü yapılmaz. Herhalde bir yerlerde birileri hepimize ait olan paraları harcarken bize dönecek yararlarla ilgili bir hesap yapıyordur.

Üçüncü köprünün ne faydası var diye tartışamadan köprü yapılıyor bile. Biraz önce İstanbul’a inerken havadan gördüm. Herhalde oydu. Ağaçlar kesiliyor. Bir karar verilmiş. Herhalde bazı değerlendirmeler yapılmış. Ama bakın biz daha onların ne olduğunu bilmiyoruz. Ben yaman merak ediyorum. Mesela, bu üçüncü köprü inovasyon sürecine nasıl bir katkıda bulunacak? Daha yaşanabilir bir İstanbul’a bizi yaklaştırıp, daha yürünebilir bir şehir mi yapacak İstanbul’u acaba? Türkiye’nin büyüme sürecine bu yatırımın acaba ne tür bir katkısı olacak? Hani ille de her projenin iktisadi bir getirisi olsun, büyüme sürecine katkıda bulunsun diye demiyorum. Benim aklıma bir iktisatçı olarak başka bir örnek gelmediği için böyle söylüyorum. Ne yani, bu çağda sırf “Biz yaptık, oldu!” diyebilmek için piramit yapmıyoruz herhalde. Bir manası olmalı. Siz hiç böyle bir mana tartışması dinlediniz mi? Ne bileyim? Elektrik yoktur, elektrik üretimine katkı yapacaktır. Hani tam da küresel girişimcilik haftası etrafındayız. Oradan çıktı bu köprünün inovasyona ne katkısı olur lafı. Hizmet olsun diye köprü yapılmaz. Herhalde bir yerlerde birileri hepimize ait olan paraları harcarken, bize dönecek yararlarla ilgili bir hesap yapıyordur. Ben atlamış olabilirim. Görmedim. Yapılmadıysa yapılmaya başlanmasında fayda var.

Daha bu eylülün sonunda, New York’ta Bloomberg Teknoloji Zirvesi’nde New York’un nasıl bir yeni inovasyon merkezi haline geldiği tartışılıyordu. New York, Amerika’nın en kalabalık şehri. İstanbul da Türkiye’nin en kalabalık şehri. Yapılan zirvede tartışılan konu, New York’un medya endüstrisinin dijitalleşmesinden yararlanarak nasıl bir inovasyon merkezi haline geldiği konusuydu. Şehrin teknik altyapısını, internet bağlantısını güçlendirmişler, Brooklyn yeni bir teknoloji merkezi haline gelmiş. Bir sürü yeni şirket kurulmuş. Bu çerçevede, Amerika’da istihdam rakamları yaklaşık yüzde 3 gerilerken 2007-2012 arasında New York’ta yüzde 4 istihdam artışı olmuş. Üstelik bu artışı, katma değeri yüksek, inovasyona dayalı faaliyetler sağlamış. Şehrin dış çeperinde istihdam rakamları yüzde 6,9 gerilerken şehir merkezinde istihdam artışı yüzde 11 olmuş.

Şimdi bu rakamlar ve bu analiz bana neden ilginç geldi? Bizim buralarda olmadığı için herhalde. Adamlar oturmuş, “Biz şehre şu ve şu yatırımları yaptık ya, işte onun sonucunda bu ve bu sonuçları elde ettik” diye açıklıyorlar. Galiba bana garip gelen tam da bu. Geçtim bu üçüncü köprüyü, Kanal İstanbul’u, şunu bunu, siz dün dahil hiç böyle “Biz şimdi kente bir yatırım yapıyoruz, bunun sonucunda şu tür bir geri dönüş bekliyoruz. Bakın bu da istenilen bir şeydir” diye bir açıklama duydunuz mu? Ben duymadım.

Bu tür açıklamaları duymadığım için de aklımda kalan hep şöyle bir şey: Türkiye’nin meselesi cari işlemler açığıdır. Cari işlemler açığını büyüten ana neden Türkiye’nin tasarruf açığıdır. Bu ne demektir? Yatırımlarımız tasarruflarımızdan daha çoktur. Türkiye’nin tasarruf açığının yüzde 50’si kamu bütçesinden kaynaklanmaktadır. Nedir? Türkiye’de kamu tasarruf etmemekte, harcadıkça harcamaktadır. Türkiye’ye gereken mali disiplin değil, kamuda harcama disiplinidir. Kamu bütçesi ekonominin yüzde 17’sini kontrol ederken tasarruf açığının yarısı bu nedenle kamudan gelmektedir. Devletin, harcadığı her kuruşun hesabını vermesi gerekmektedir. Yoksa yüzde 7,5 cari açık ve yüzde 3 büyüme kötü bir kombinasyondur. Zor beraber olur. Şimdiden söylemiş olayım.

Şimdi işte onun için merak ediyorum: Üçüncü köprünün inovasyon sürecine katkısı ne olacaktır? Herhalde bir katkısı vardır. Nihayetinde devasa bir yatırım. Hiç değilse, konuşmaya başlayalım.

 

Güven SAK

Radikal, 10.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.