Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bali Paketi neler getiriyor?

Bali Paketi neler getiriyor?
Dünya Ticaret Örgütü Endonezya'nın Bali adasında küresel ticaretin liberalleşmesine yönelik bir paket üzerinde uzlaşmaya vardı. Peki, bu paket neler getiriyor?

Dünya Ticaret Örgütü'nün Dokuzuncu Bakanlar Konferansı'nda ticaret kolaylıkları, tarım sübvansiyonlarının azaltılması ve gelişmekte olan ülkelere yardım konularını içeren Bali Paketi imzalandı. 159 ülkenin bakanları tarafından imzalanan anlaşma, Dünya Ticaret Örgütü'nün 1995'teki kuruluşundan bu yana imza attığı ilk kapsamlı ticaret reformu olma özelliğini taşıyor.

Gözleri yaşlı bir biçimde konuşan Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Roberto Azevedo, varılan uzlaşmayı “tarihî” olarak niteledi ve şunları söyledi: “Tüm dünyayı yeniden Dünya Ticaret Örgütü’ne dâhil etmiş olduk. Ve bayanlar, baylar, şunu söylememe izin verin: Dünya Ticaret Örgütü, tarihinde ilk kez gerçek bir sonuç ortaya çıkarmıştır.”

Sınırlamaların kaldırılması hedefleniyor

İmzalanan Bali Paketi dünya ticaretindeki sınırlamaların kaldırılmasını öngörüyor. Özellikle bürokrasinin kademeli olarak küçültülmesi hedefleniyor. Ayrıca, sanayi ülkelerinin başka ülkeler için uyguladığı ithalat gümrüklerinin ve kendi ürünlerine uyguladığı tarım sübvansiyonlarının da azaltılması hedefleniyor. Bu uygulama Avrupa’daki sanayisi gelişmiş ülkelere ayak uydurmaya çalışan yoksul ülkeler açısından önemli bir adım oluşturuyor.

Almanya’da işveren kuruluşlarına yakınlığı ile tanınan Alman Ekonomi Enstitüsü’nden Jürgen Matthes, DW’ye yaptığı açıklamada, “bu önlemlerin dünya ticaretini canlandıracağını” ifade etti.

Şu sıralarda konjonktürün ağır ilerlemesinden dolayı dünyanın birçok ülkesi için ufukta beliren yeni ihracat imkânları, ekonominin canlanmasına yönelik olumlu bir itici güç olarak algılanıyor. Merkezi Almanya’nın Kiel kentinde bulunan Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün eski Başkanvekili Rolf Langhammer varılan yeni uzlaşmanın ayrıntılarına ilişkin şunları söylüyor: “Şüphesiz olumlu bir gelişme de gümrük işlemleri için saptanmış olan belirli standartların dünya çapında uygulanmasına çalışmaktır. Bu standartlar yoksul ülkelerde uygulamaya konulabilir mi, bilinmez. Şüphesiz bu uygulamaların o ülkelerde uygulanması zaman alacaktır, ancak standartları yürürlüğe koymaları için onlara yardım da edilecektir.”

'Üst sınırın kaldırılması olumlu'

Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün eski Başkanvekili Rolf Langhammer, tarım ticaretinde sayısal olarak üst sınırın kaldırılacak olmasını da olumlu bir sinyal olarak görüyor. Langhammer, gelecekte tarım ticaretindeki olası ticaret bariyerlerinin gümrük uygulamaları kapsamında çözülmesi gerektiğine de işaret ediyor. Bu, şu anlama geliyor: Bir ülkenin üst sınır engeli olmadan mallarını ihraç edebilmesine izin verilecek ama şimdiye kadarki uygulamada sayısal olarak üst sınırı aşan mallar için de söz konusu ülke ek gümrük ödemesi yapacak.

Dünya Ticaret Örgütü'nün Bali'de aldığı kararlar sadece yoksul ülkelerin değil, Almanya'nın da çıkarına. Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Dış Ticaret Şubesi Başkanı Volker Treier, bu uzlaşmanın Alman ekonomisine yılda 60 miyar euro hacminde katkı sağlayacağının altını çiziyor. Dünya çapındaki tüm ihracatların yaklaşık yüzde 7'sini Almanya yapıyor ve Çin ile ABD'nin ardından sıralamada üçüncü geliyor. Almanya'da yaklaşık her dört iş yerinden biri ihracat ekonomisine bağımlı.

Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün eski Başkanvekili Rolf Langhammer, Bali'de temelin atılmış olduğunu söylüyor ancak büyük anlaşmanın henüz ufukta olduğuna işaret ediyor ve şunları ekliyor: “Doha Zirvesi'nde varılan büyük anlaşma hep hatırlarda. Ancak şimdi tek tek anlaşmalarla adım adım ilerlememiz için sinyal gelmiştir. Yani geçmişten gerekli derslerin çıkartıldığını düşünüyorum. Zira bir anda büyük sonuçlara varılamıyor.”

dw.de, 08.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.