Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > “Tam Gün” TBMM’de görüşülmeye devam ediyor

“Tam Gün” TBMM’de görüşülmeye devam ediyor

İki kez son dakika kararıyla geri çekilen ve kamuoyunda “Tam gün” tasarısı olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı’nın görüşmelerine 3 Aralık akşam saatlerinde başlandı.

Genel Kurul’da önce AKP’nin, TBMM gündemi ve takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Genel Kurul’un, haftalık çalışma günleri dışında 6 Aralık Cuma ve 9 Aralık Pazartesi günü de çalışması kararlaştırıldı.
Dün gece TSİ 12:00’ye kadar süren görüşmelerde milletvekillerinin sayısının az olması, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine neden oldu.
Dünkü görüşmelerde tasarıya ilişkin öncelikle gruplar adına konuşmalar yapıldı.
BDP grubu adına söz alan Muş Milletvekili Demir Çelik, bu ve benzeri yasaların 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde çokça geçirildiğini söyledi. Önceki iktidarların da sorunları çözemediğini ve “kangrenleşmenin önüne geçemediklerini” savunan Çelik, “AKP iktidarı da 11 yıllık iktidarı döneminde başta sağlık olmak üzere, el attığı, ‘Çözeceğim’ iddiasında bulunduğu, çözümsüzlükteki ısrarını ortaya çıkardığı bir kaosu yaşatmaktadır” dedi.
Performans sistemine de değinen Öz, “Söylemişsiniz peşin peşin kriteri. ‘Ne kadar kazanırsan, ne kadar kazandırırsan, ne kadar benim istediğim şekilde hasta bakarsan ben sana bunun karşılığında serbest meslek icrası için yetki veririm’ diyorsunuz” diye konuştu.
CHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise konuşmasına görüşmeler sırasında salondaki milletvekillerinin azlığına vurgu yaparak başladı. Atıcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na “Sayın Bakanım, böylesine önemli bir konu tartışılırken arkanızda bulunan bürokrat arkadaşlarımın sayısının AKP milletvekili sayısının yaklaşık 2 katı olduğunu hatırlatmak isterim. Bu da hükûmetinizin bu konuya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Üzülerek bu tabloyu ifade etmek istedim” dedi. Atıcı’nın bu sözlerine CHP, MHP ve BDP sıralarından alkışla destek geldi.
Atıcı konuşmasında tasarının “akla ve vicdana uygun olmadığını” söyledi. “Paran çıkmazsa canın çıksın” anlayışıyla hareket edildiğini savunan Atıcı, tasarının adının “tam gün” olmaması gerektiğini belirtti ve “Sakın ola buna ‘tam gün’ demeyin” dedi. Atıcı, tasarının “yandaşlara ve candaşlara özel uygulamalar getirdiğini” belirtti.
Genel Kurul’da MHP grubu adına ise Mersin Milletvekili Ali Öz söz aldı. Tasarının eşitlik ilkesine aykırı oluğu için Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini ileri süren Öz, yanlış olan kısımları düzeltmek için zaman olduğunu söyledi.
Hekimlik mesleğinin bugünkü asıl sorununun, “iyi ve onurlu bir hekimlik yapamamak” olduğunu söyleyen Öz, “Hükümetin görevi, mesleğimize yakışır koşulları hazırlamaktır. Bu nedenle, sorun, çıkarılacak Tam Gün Yasası'yla asla çözülemeyecektir” dedi. Öz ayrıca “sağlıkta asıl olanın sağlık hizmetinde kalitenin artırılması olduğunu” söyledi.
Grup konuşmalarının tamamlanması sonrasında ise milletvekilleri tasarıyla ilgili bireysel söz alarak konuşmalar yaptı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “tam gün” tasarısının tümü üzerindeki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, iki kez yapılan yoklamada toplantı yeter sayısının bulunmaması üzerine, birleşimi bugün TSİ 14:00’te toplanmak üzere kapattı.
Genel Kurul, 14:00’te çalışmalarına tekrar başladı ancak öncelikle grup önerileri ardından da tam gün görüşmelerine geçilecek.

BBCTurkish.com, 05.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.