Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sayıştay ekleri yemiş

Sayıştay ekleri yemiş

Meclis gündemine damga vuran Sayıştay skandalı tartışmasına denetçiler de katıldı. SAYDER, raporların eklerini TBMM’ye göndermeyen Sayıştay yönetimini sorumlu tuttu

Onlarca bakanlığı gerekli bilgi ve belge verilmediği gerekçesiyle denetleyemeyen ve raporlarındaki sansürle gündeme gelen Sayıştay krizinde her geçen gün yeni skandallar ortaya çıkıyor. 2014 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na da damgasını vuran raporlara ilişkin Sayıştay Denetçileri Derneği (SAYDER) tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Meclis’e gönderilen raporlara son şeklinin Sayıştay Başkanlığı tarafından verildiği ifade edildi. Dernek, Sayıştay yönetiminin raporların eklerini TBMM’ye iletmediğini, delil niteliğindeki eklerin olmamasının raporları anlamsızlaştırdığını belirtti. Bu açıklama, bir anlamda sansür iddialarını doğruladı, hatta bu sansürden dolayı denetçilerin de rahatsız olduğunu ifade etmiş oldu. Bu açıklamanın ardından bu yıl TBMM’deki bütçe görüşmelerinde büyük bir krize dönüşen Sayıştay raporları konusunu Sayıştay Denetçileri Derneği Başkanı Nuray Yılmaz ile konuştuk.

SİSTEM PROBLEMİ

Sayıştay raporlarında, kurumlardan gerekli bilgi ve belge alamama eleştirisi vardı. Sıkıntı neydi?

Kamu idareleri bazında bizim istediğimiz mali tabloların hazırlanamaması nedeniyle, mali raporlara görüş verme sürecinde bilgilere ulaşamadık. Spesifik bilgileri alma noktasında Sayıştay’ın bir sıkıntısı yok, bu sistemden kaynaklanan bir problem oldu. Maliye Bakanlığı’nın bu sistemi uygun hâle getirmesi gerekiyor. Bakanlık nezdinde bu veriler ortak toplanıyor. O tablolar olmadan da kamu idaresine görüş vermek bizi zorluyordu. Bizim sıkıntımız buydu.

“Sistematik” dediniz, sistemde nasıl bir sorun var?

Örneğin Enerji Bakanlığı’na ilişkin mali tabloların üretilememesi... Verilerin Maliye Bakanlığı’nda toplanmasının ardından ortak bir tablo çıkmaması gibi...

Bunun sorumlusu kim?

Bunun muhatapları yasal çerçeveyi çizenlerdir. Maliye Bakanlığı ile Sayıştay arasında böyle bir komisyon da var. Maliye Bakanı da sistem sorununu ifade etti. Buna çözüm bulmak için çalışmalar devam ediyor. Aslında daha önce başlamıştı bu sorun, Maliye Bakanlığı da farkındaydı, Sayıştay da. Bu çözülmeye çalışıldı, ama kısa vadede sistemle ilgili bir konu olduğu için çözülmesi kolay olmadı. Böyle bir sıkıntının olduğu da Meclis’e raporlanması gerekiyordu. Sayıştay, Meclis’e bilgi vermekle yükümlü...

Dernek neyi açıklamak istedi?

Biz Sayıştay’daki raporlama sürecini açıkladık. İlk raporlar denetçi raporlarıdır. Raporlar, Sayıştay’daki kurullardan geçiyor. Bu süreçten geçtikten sonra ortaya çıkan Sayıştay raporlarıdır. Buradaki eksikliği de dile getirdik. O da şudur, bu raporların ekleri vardır. Bu ekler olmadan da raporlarda anlatmak istediğimizi anlayamaz kimse. Herkes bu özetlerden başka bir şey anlayabilir.

Bu eklerde ne var?

Bu eklerde bizim kanıtlarımız var. Sayıştay asla kanıtı olmadan -bu uluslararası denetim standartlarının da gereğidir- belgesiz ve dayanaksız rapor yazmazlar. Okuyan için de “Bu belgeler ışığında bu bulguya ulaşılıyor” denmesi lazım. İşte o belgeler, o eklerde var.

GÖNDERİLSE ŞIK OLURDU

Sayıştay Başkanlığı neden bu ekleri Meclis’e göndermedi?

Bu yönetimin verdiği bir karar. Bizim dernek olarak görüşümüz, o ekler olmadan, o raporlar bizim istediğimiz anlamda anlaşılamaz. Tabi Meclis istediği zaman bu ekleri temin edebilir. Ama her seferinde de bunu istemek, güçlük yaratır. Özetini okur, orada ayrıntısını görmek istediği zaman da ekine bakar. 10 tane bulgu varsa, iki bulgunun ekini görmek isteyebilir bir parlamenter. Bize göre, bu eklerin gönderilmesi şeffaflık gereği daha şık olurdu. Bu anlaşılmazlık ortadan kalkardı.

Neden bu sene Sayıştay bir kriz haline geldi?

Meclis Sayıştay raporlarını ilk defa bu sene bu kadar kurum bazda değerlendirdi. Biz de ilk defa bu işi yapıyoruz. Sistem işledikçe oturacaktır. Biz de sistemimizi geliştireceğiz. Sayıştay’ın ilgili kurumları da buna böyle karar verdi, öyle gitti.

Sayıştay da kendi sistemini buna entegre edecek, parlamentoya uygun, ihtiyaçlara uygun hâle getirecek. Bunun da bir yıllık uygulamada mükemmeliyete uyması mümkün değildir.

YOLSUZLUK BEKLENMESİN

Bu durumda biz 2012 yılına ait denetimleri unutacak mıyız?

Unutmak değil, kurumsal bazda spesifik sorunlar bir anlamda dile getirildi ama sadece görüşünü verememe oldu. Mali tablo olmadığı için kurum bazında o görüşü veremedik. Aslında spesifik tespitleri dile getirdik. Yani bir şey kayıp değil. Hukuki olmayan durumlarda da zaten Sayıştay’da başka süreçler var. O süreçler de işledi. Şu anda olumsuz diyemeyiz, çünkü görüş oluşturamadık. Görüş oluşturacak o tablolar hazırlanmadı dedik. Sistemi bütün tarafların iyi anlaması gerekiyor. Yani Sayıştay raporlarından yolsuzluk beklentisi oluşmamalı. Sayıştay, ona ortam oluşturacak unsurları ortadan kaldırır, sistemin iyi işlemesine katkı yapar.

Meclis’te neden bu kadar kriz oldu?

Birçoğu bu eklerin olmamasından kaynaklandı. Özet olunca, boş rapor dendi. Ekleri olsaydı, ayrıntısına bakılabilecekti.

Taraf, 29.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.