Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mehmet Görmez: TÜİK anketi toplumun din algısını tespit etmek için yapıldı

Mehmet Görmez: TÜİK anketi toplumun din algısını tespit etmek için yapıldı
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez 6. Dini Yayınlar Kongresi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Diyanet İşleri Başkanı İsmail Görmez, TÜİK'in enflasyon araştırması için kullandığı iddia edilen "Hangi dine mensupsunuz”, "Sizce köpek giren eve melek girer mi" gibi soruları içeren ankete ilişkin, "toplumun din algısını tespit etmek için" yapıldığını belirtti. Görmez, "Biz sadece, toplumun din ile ilgili doğru algılarını ve bilgilerini bilmekle yükümlü değiliz. Eğer yanlış bir algı, yorum, anlayış varsa, bizim onları da bilmemiz lazım. Dolayısıyla bütün o sorular, hatta çok daha saçma sorular olabilir, ancak bu soruların her birisinin hedefi, toplumda din ile ilgili doğru, yanlış yorumlar var mı, yok mu, bunu tespit etmeye yöneliktir" dedi.

Dilhun Gençdal ve Özkan Arslan'ın Doğan Haber Ajans'ında yer alan habere göre, İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde düzenlenen 6. Dini Yayınlar Kongresi'ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in basın mensuplarına verdiği cevaplar şöyle:

'Soruların hedefi, din ile ilgi…'

"Bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Anayasal bir kuruluş olarak topumu din konusunda aydınlatmakla yükümlü olan bir kurumdur. Bilimsel verilere dayanarak, çalışmalarını yürütememiş olması bir eksiklik olmuştur. Dolayısıyla dünya çapında din hizmeti sunan, toplumun dini hayatına hizmet eden bir kurumun, toplumu din konusunda aydınlatmakla yükümlü olan bir kurumun toplumun içerisinde dini hayatla ilgili ne tür sorunlar yaşanıyor, ne tür doğru ya da yanlış düşünceler var, bunları bilmeden vaazları, hutbeleri, eğitim hizmetlerini tanzim etmesi mümkün değil. Herkes çok iyi bilir ki, bütün dünyada bunlar bilimsel çalışmalardır. Ve bu bilimsel çalışmalar asla insanları tasnif etmek, bölmek, tespit etmek için yapılmaz. Bütün bu bilimsel araştırmalar, bilimsel veriler oluşturarak, o bilimsel veriler doğrultusunda kendi hizmetlerini tanzim etmek için yapılır. Bunun kadar tabii bir şey yoktur diye düşünüyorum. Biz sadece, toplumun din ile ilgili doğru algılarını ve bilgilerini bilmekle yükümlü değiliz. Eğer yanlış bir algı, yorum, anlayış varsa, bizim onları da bilmemiz lazım. Dolayısıyla bütün o sorular, hatta çok daha saçma sorular olabilir, ancak bu soruların her birisinin hedefi, toplumda din ile ilgili doğru, yanlış yorumlar var mı, yok mu, bunu tespit etmeye yöneliktir."

 Anket tamamlandı

 Söz konusu anketin tamamlanmadığı yönündeki iddialar sorulunca Görmez, "Tamamlandı. Şu anda bilim adamları çalışarak, bize sadece veriler verecektir. Biz de o bilimsel verileri dikkate alarak, kendi hutbelerimizi, vaazlarımızı, eğitim programlarımızı, bunu dikkate alarak yeniden değerlendirmeye alacağız" dedi.

'Birbirimizin yüzüne bakmak durumundayız'

Mehmet Görmez, dershanelerle ilgili tartışmaların sorulması üzerine de "Benim doğrudan o konuya girmem doğru değil. Ben sadece Diyanet İşleri Başkanı olarak ve bu topraklarda yaşayan bir kardeşiniz olarak, bir çağrıda bulunabilirim. Elbette bizim, gelecek nesillerimizi, insan yetiştirme düzeneklerimizi, eğitim müfredatlarımızı tartışmamız, konuşmamız son derece önemli ve tabiidir. Ancak, bunu yaparken herkesin kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku içinde kalarak, birbirini üzmeden, itham etmeden, doğru dil ve üslup kullanarak, bu tartışmaları, konuşmaları yapmamız çok önem arz ediyor. Çünkü, Allah bizi kardeş olarak ilan etmiştir. Biz birbirimizin her gün yüzüne bakmak durumundayız. Birbirimize karşı bizi sonradan mahçup edecek her türlü dilden, üsluptan uzak durmaya davet edebilirim herkesi sadece" diye konuştu

"Bugüne kadarki tartışmalarda yanlış üslup kullanıldı mı?" diye sorulunca Görmez, "Onu, sizin taktirinize bırakayım artık" dedi.

t24.com.tr, 29.11.2013

TÜİK’ten ‘dini hayat sorusu’ yanıtı
TÜİK, Hanehalkı Bütçe Anketleri’nde dini hayat algısına ilişkin sorular sorulduğu iddialarını yalanladı. TÜİK, söz konusu soruların Diyanet’le ortak yapılan bir ankette yöneldiğini bildirdi.

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde kapsanan mal ve hizmetlerin ağırlıklarının sürekli yapılan Hanehalkı Bütçe Anketlerinde dini hayatla ilgili sorular sorulduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir soru yer almamaktadır. Ayrıca, TÜFE kapsamında her ay 1083 madde çeşidi için 375 bin fiyat yaklaşık 27 bin 500 işyerinden ve 4 bin 252 kira bilgisi hanehalklarından derlenmekte olup, bu kapsamda işyerlerine ve hanehalklarına habere konu olan soruların sorulması mümkün değildir.

Haberlerde yer alan sorular, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği çerçevesinde; Türkiye'de dini hayatı bütün çeşitliliği ile inceleyerek gündelik hayatta dinin hangi statü, sembol ve dillerde var olduğuna ilişkin toplumun algısını tespit etmek amacıyla Haziran-Eylül 2013 döneminde uygulanmıştır.

Söz konusu Dini Hayat Araştırması'nda da TÜFE veya Hanehalkı Bütçe Araştırması'nda yer alan herhangi bir soru bulunmamaktadır. Ayrıca, birbiriyle hiç ilgisi olmayan bu iki araştırmaya ait soruların nasıl karıştırıldığı da anlaşılamamıştır. Kaldı ki TÜİK uyguladığı hiçbir ankette habere konu olan soruları, Dini Hayat Araştırması hariç, sorgulamamıştır."

ntvmsnbc.com, 28.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.