Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çalışan artıyor, iş azalıyor

Çalışan artıyor, iş azalıyor

Son istatistiklere göre, Almanya'daki istihdam patlamasına paralel olarak fakirlik de artıyor.

 

 

Almanya'nın ekonomik bakımdan faal nüfusu yıllardır artıyor. Çalışanların sayısı hiç bu kadar fazla olmamıştı. Ancak, yaklaşık 41 milyon 500 bin kişinin çalıştığı Almanya'da fakirlerin, fakirlikten kurtulamayanların ve fakir düşme tehlikesine maruz kalanların sayısı da hızla yükseliyor.

 

Fakirlik riskinin en yüksek olduğu grubu 55 ile 64 yaşları arasındakiler oluşturuyor. Yaşı 24 ya da daha küçük olan gençlerin yüzde 20'si de fakirlik riskinin en yüksek olduğu kesimde yer alıyor. İstatistikçi ve sosyal bilim uzmanlarının hazırladıkları "Almanya Sosyal Raporu"na göre istihdam rekoruna rağmen iş hacmi 1991 yılından beri geriliyor. Kişi başına çalışma süresi 20 yıldır kısalıyor. Bunun başlıca nedeni, arzuladığı için ya da mecburen kısa mesaili işlerde çalışanların artması. Aynı zamanda normal istihdam dışında çalışılan işlerde de önemli artış söz konusu. Tipik olmayan çalışma şartlarında geçimini sağlayanların toplam çalışan nüfus içindeki payı yüzde 22'yi buluyor. Fakir düşme tehlikesi en çok, kadınlar, gençler ve meslekî eğitimi olmayanların oluşturduğu bu grupta yer alanları bekliyor.

Zenginlik ömrü uzatıyor

İstihdam artışına rağmen fakirleşme riski bulunanların oranı 2011 yılında yüzde 16'yı aştı. 2011 yılında, aylık geliri 980 euronun altında olanlar fakir sayılmaktaydı. 18 ile 24 yaşları arasındaki her beş gençten biri fakir düşme riski taşıyor. Aynı zamanda sürekli fakirlik çekenlerin nüfus içindeki payı da büyüyor. 2011 yılında fakirlik riski bulunanların yüzde 40'ının en az beş yıldır fakir olduğunu belirten uzmanlara göre 2000 yılında Almanya'daki sürekli fakirlerin oranı yüzde 27 idi.

Maddi durum ile sağlık arasında da doğrudan bağlantı bulunuyor. En düşük gelir grubunda olup da sağlık durumunun nispeten kötü ya da kötü olduğunu söyleyen kadın ve erkeklerin sayısı artıyor. Yüksek gelir grubundaki kadın ve erkeklerde ise durum bunun tam tersi. Fakirlik hayat süresi üzerinde de doğrudan etkili oluyor. Zengin dünyaya gelenler, fakir doğanlardan ortalama 11 yıl daha fazla yaşıyor. Zengin ve fakir kadınlar arasındaki fark ise sekiz yıl.

 

dw.de, 26.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.