Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kredilere sert fren hazırlığı

Kredilere sert fren hazırlığı

Cari açığı frenlemek için bir süredir önlem hazırlığında olan ekonomi yönetimi, kredi kartları ve bireysel kredilere yönelik sert sınırlamalar içeren bir taslak yayınladı. Taslaktaki sınırlamalar son yıllarda kredilere ilişkin alınan en sıkı önlemler olarak yorumlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) yapılan açıklamada kredilere yönelik getirilmesi düşünülen sınırlamalar şöyle sıralandı:

 

*Kredi kartı ile yapılan gıda ve akaryakıt harcamalarında taksit kalktı

*Kredi kartı ile yapılan elektrik elektronik, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculuk ile ilgili harcamalarda taksit imkanı 6 ay olacak.

*Kredi kartı ile yapılan beyaz eşya ve mobilya harcamalarında taksit 12 ay ile sınırlandırıldı

*Bedelli 50 bin liraya kadar olan taşıtların alım için kullanılan krediler, taşıt bedelinin yüzde 70'i ile sınırlandırılacak

*Bedelli 50 bin liranın üzerinde olan taşıtlar için ise kredi sınırı bedelin %50′si ile sınırlandırılacak

*Konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesi 36 ay ile sınırlandırılacak

*Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı geçemeyecek

 

Öngörülen düzenlemeler bankacılıktan, beyaz eşya, telekomünikasyon ve otomobil sektörüne kadar birçok sektörü derinden etkileme potansiyeline sahip.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye ekonomisinin yeniden yapılanmak zorunda olduğunu, bu nedenle öngörülen düzenlemelerin gerekli olduğunun altını çizdi. Özen, "Tüketimi dengelemek zorundayız. Makro ekonomide gelinmek istenen nokta açısından bu gerekli" ifadelerini kullandı.

Özellikle yüksek rekabet nedeniyle tüketici kredilerinde uzun taksitlerden kendilerinin de rahatsız olduğunu vurgulayan Özen, "Sektör de bundan rahatsızdı. Ancak yüksek rekabet buna sebep oldu. Kredi vadeleri 60 aya kadar çıktı. Elbette bu bilançolarda vade uyumsuzluğu yaratıyordu. Bunu da 2014 bilançolarında göreceğiz" diye konuştu.

Özen, bütün bankaların getirilen yeni düzenlemelere aynı koşullarda uyum sağlaması durumunda, karlılıklarda önemli bir etkinin olmasını beklemediklerini sözlerine ekledi.

Bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam kredileri Eylül sonu itibariyle yılbaşına göre yüzde 31 artışla 990,4 milyar liraya yükseldi. Yılın 9 ayındaki tüketici kredileri artışı yüzde 22,2, bireysel kredi kartı harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 21 oldu.

Düzenlenmelerin yasalaşması durumunda en çok etkilenecek sektörlerden biri de otomotiv sektörü olarak. Otomotiv Distrübütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Ece, sektörde ortalama vadenin 27-36 ay olduğunu belirterek, bu konuda getirilmesi planlanan 36 ay sınırının etkisinin çok olmayacağını belirtti ve ekledi: Ancak konulan yüzde 50 ve yüzde 70 sınırlamaları etkili olabilir.

Mobilya sektöründeki kredi kartı harcamaları 12 ay taksitle sınırlandırıldı. Mobilya üreticisi Doğtaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da düzenlemelerden etkilenmeyeceklerini savundu. Doğan, "Bizim sektörümüz 12 ay taksit ile dönüyor. Dolayısıyla gelen sınır bizi etkilemez" dedi.

Kredi kartı ile gıdada yapılan harcamalar taksitlendirilmeyecek. Buna karşın sektör temsilcileri rahat. "Gıda zaten 2005'den bu yana taksitlendirilmiyor" diyen Kiler Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler, düzenlemenin yeni olmaması nedeniyle etkisinin olmayacağını kaydetti.

 

CarrefourSA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane düzenlemelerin sert olmadığını, yumuşak bir geçiş olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Küçük ev aletleri üretici Arzum'un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, kendi sektörleri için en fazla 6 ay taksitin yeterli olacağını bu nedenle sektörde satışların olumsuz etkilemesini beklemediğini kaydetti.

Hükümet, 2014-2016 döneminin kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) önceliğini tasarrufları artırarak cari açığı düşürmeğe vermişti. OVP'de bu yılsonunda yüzde 7,1 olması beklenen cari açık/Milli Gelir oranının 2014'de yüzde yüzde 6,4'e, 2015'de yüzde 5,9'a, 2016'da yüzde 5,5'e düşürülmesi amaçlanıyor. Bu yıl yüzde 12,6 olan yurtiçi tasarrufların ise 2016'da yüzde 16'ya kadar çıkarılması öngörülüyor.

wsj.com, 26.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.