Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Euro Bölgesi'ne ilk İslami banka geliyor

Euro Bölgesi'ne ilk İslami banka geliyor
 

İşte Körfez'den cesur bir bankacılık girişimi: bölgesel işadamlarından, yerel bir bankadan ve kraliyet ailelerinden oluşan bir grup, Euro Bölgesi'nin ilk İslami bankası olacağını ve Avrupa'daki Müslüman müşteriler için rekabet edeceğini iddia ettikleri bir oluşumun ilk aşamalarındalar.

Adı Eurisbank olması planlanan ve 60 milyar euro gibi mütevazı bir başlangıç sermayesine sahip olan banka; Paris, Brüksel, Hollanda ve Frankfurt'ta şubeler açmayı planlıyor. Bankanın adı açıklanmayan destekçileri Lüksemburg'da bankacılık lisansı almak için başvuruda bulundu. Gelecek yılın son çeyreğinde açılması planlanan banka özel, kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri verecek.

 

İslami finans son yıllarda yükselişte ve finans merkezleri, global Müslüman camiasında şeriata uyumlu ürünlere olan ve giderek artan talep için rekabet ediyor. Ernst & Young, kısa bir süre önce yayınladığı bir raporda İslami bankacılık endüstrisinin son yıllarda (geleneksel bankacılığın büyüme oranının üstünde) yüzde 16 civarında büyüdüğünü ve varlıkların 2012'de 1.54 trilyon dolara ulaşacağını açıkladı.

Yeni bankanın kuruluşunda Deloitte ile birlikte çalışan İslami fon Excellencia Investment Management partneri Ammar Dabbour, "Avrupa Birliği'ndeki 20 milyondan fazla Müslüman İslami finansın büyüme potansiyeli için önemli bir pazar sunuyor," diye konuştu.

Eurisbank, hali hazırda İslami hizmetler sunan HSBC ve BNP Paribas  gibi büyük bankalarla rekabet edebilir.Kuruluşun Lüksemburg'da olması, ülkenin kendisini İslami finans merkezi olarak sunması nedeniyle olağandışı bir durum değil.

İslami finans sektörünün devasa büyüme potansiyeline rağmen Eurisbank'ın son yıllarda sektör için sorun yaratan bazı tehlikeleri bertaraf etmesi gerekiyor. Küçük niş oyuncularla başlayan Körfez'deki birçok İslami banka yeterli düzeyde ölçeğe ulaşamadı ve finansal kriz döneminde ya birleşmelere ya da sektörden çıkmaya zorlandı. Buna ek olarak kar oranları da düşük seyrediyor.

İslami bankaların karlılık oranının geleneksel kurumlara kıyasla ortalama yüzde 18 altında olacağını tahmin eden E&Y, İslami bankaların son yıllarda kaydettiği hızlı büyümenin operasyonel karmaşıklık nedeniyle maliyetli olduğu görüşünde.

wsj.com, 26.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.