Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İş aynı, ücret farklı

İş aynı, ücret farklı
Alman anayasası erkek-kadın ayırımını yasaklıyor. Ancak gelir dağılımına bakıldığında, bunun böyle olmadığı görülüyor. Kadınlar, aynı işi yapan erkeklerden dörtte bir oranında daha az para kazanıyorlar.

Ne var ki, işverene yakınlığı ile tanınan Alman Özel Sektör Enstitüsü, Almanya’da kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkının olsa olsa yüzde bir civarlarında seyrettiği görüşünde. Anketler ise bu farkın dörtte biri bulduğunu gösteriyor. Peki, bu konuda hangi rakam doğru? Sosyolog Jutta Allmendinger, farkın yüzde 22 olduğuna dikkat çekerek, kadınların mesleki tecrübelerinin daha az olduğunu ve farklı işlerde küçük işletmelerde çalıştıkları için ücret gruplarının da farklı olduğunu belirtti. Allmendiger, bu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve bu durumda erkekler ile kadınlar arasındaki saat ücretinin üçte ikiye varan oranlarda farklılık gösterdiğinin ortaya çıktığını belirti.

Ancak sosyolog Allmendinger, erkeklerle kadınlar arasındaki yüzde 22’lik gelir farkının, kadınların yaşam realitesine daha uygun düştüğünü de vurguladı. Allmendinger, kadınların daha fazla yarı zamanlı işlerde çalıştığını, daha az kariyer yapma şansları olduğunu ve yaşlılıkta daha sık yoksul duruma düştüklerini belirtti. Alman sosyolog, en azından borsaya kayıtlı şirketlerde yönetici düzeyinde çalışan kadınlar için kota uygulamasının şart olduğunu, şirketlerin de kadın personeli artırmak üzere kendiliklerinden ‘bağlayıcı kurallar’ koyması gerektiğini vurguluyor.

Bir reklam ajansında yönetici olarak çalışan Karen Heumann, “Eskiden kadınlar için kota uygulamasını gereksiz bulurdum, şimdi öyle görmüyorum, çünkü kadınların yönetici pozisyonuna gelmelerinin artık lütuf değil, normal terfi olarak görülmesi gerekir” dedi.

Öte yandan meslekî yaşamlarında sadece yönetici pozisyonundaki kadınların değil, geleneksel erkek mesleklerinde çalışan kadınların da kendilerini kabul ettirmeleri gerekiyor. Örneğin Alman itfaiyecilerin sadece yüzde birinden biraz fazlası kadınlardan oluşuyor. 1.65 boyunda ve 60 kilo olan kadın itfaiyeci Tanja Dittmar için sürekli yapılan tatbikatların yorucu olduğunu belirtti. Şartların kadın ve erkek itfayeciler için eşit olduğuna dikkat çeken Dittmar, işe alınırken kadın ve erkeklerin aynı testleri geçmek zorunda olduğunu ifade etti.

Memur statüsünde olduklarından, Alman itfaiyecileri arasında ücret farkı bulunmuyor. Tanja Dittmar, erkek iş arkadaşları tarafından herhangi dışlayıcı muamele görmediğini anlattı. Erkek mesleğinde çalıştığının altını çizen Dittmar, itfaiyecinin özellikle dışarıda çalışırken ve ağır yaralıları kaldırırken, kadın itfaiyecinin de dayanıklı olması gerektiğini belirtti.

dw.de, 20.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.