Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası faizi sabit tuttu 
Merkez Bankası, kısa vadeli faizlerde değişikliğe gitmezken, bankalararası para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılması için bir ay vadeli repo ihalelerine son verdi.
 
TCMB; böylelikle gecelik faiz oranlarının koridorun üst bandı olan yüzde 7.75'e yakın oluşacağını belirterek sıkılaştırma sinyali verdi.

TCMB, Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel politika faizi ile koridorun alt ve üst bandını sabit tutarken, zorunlu karşılıklar (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişikliğe gitmedi.

Politika faizi yüzde 4.5'te sabit tutulurken, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faizi yüzde 3.5'te, üst bandı oluşturan gecelik borç verme faizi ise yüzde 7.75'te sabit tutuldu. Piyasa yapıcı bankalar için gecelik borçlanma imkanı faizi de yüzde 6.75 düzeyinde kaldı.

Reuters anketinde TCMB'nin Kasım ayında politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bırakması beklenirken; TL ve yabancı para cinsi ZK ve ROK'larda değişiklik yapması öngörülmüyordu.

Ancak TCMB'nin önceki söylemlerinin ardından ekonomistler uyguladığı ek parasal sıkılaştırmaya yönelik açıklama yapması ve öngörülebilirliği artırma yönünde adımlar atması bekleniyordu.

Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğine dikkat çekilen TCMB açıklaması şöyle denildi:

"Kurul, bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin sınırlandırılması için temkinli duruşun güçlendirilmesine ve para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılmasına karar vermiştir. Bu amaçla bir ay vadeli repo ihalelerine son verilmiştir. Böylelikle, bankalararası para piyasasındaki gecelik faiz oranlarının yüzde 7.75'e yakın seviyelerde oluşması sağlanacaktır. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtmiştir."

Bir önceki açıklamada yer alan (yıllık) enflasyonda düşüş sürecek ifadesi ise bu metinde yer almadı.

Karar sonrası ilk tepki olarak dolar/TL 2.0210'den 2.0157'ye kadar sepet bazında TL ise 2.3783'ten 2.3677'ye kadar geriledi.

TCMB'nin para politikasında sıkılaştırmaya devam ettiğine dikkat çeken Abank Ekonomisti Serdar Şenol, "TCMB, politika faizi ve faiz koridorunu değiştirmezken, enflasyonun yüksek seyrine bağlı olarak temkinli duruşunu güçlendirdi ve bu kapsamda aylık vadedeki repo ihalelerini sona erdirdi" dedi ve ekledi:

"TCMB, bu kararıyla bankalar arası para piyasasındaki gecelik faiz oranını yüzde 7.75'e yakın geçmeye zorluyor... TCMB'nin bu kararı net sıkılaştırıcı tercihinin sürdürdüğünü göstermekte. TL varlıklar açısından destekleyici bir karar. Yılın kalanında da TCMB'nin yeni önlemleri gündeme gelebilecek."

Enflasyon endişesi sürüyor

Bankacılar, TCMB'nin parasal sıkılaştırma adımlarının enflasyonda ve kurda sert düşüşe neden olacak nitelikte olmayabileceğini belirtiyorlar.

Aylık repo ihalelerinin kaldırılması, mevcut bir ay vadeli fonlamaların tamamının itfa olacağı önümüzdeki bir ay içinde belirginleşecek. TCMB'nin bir haftada kaç gün ek sıkılaştırma uygulayacağı da sıkılaştırmanın seviyesini gösterecek.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, son enflasyon raporunda yaptığı açıklamada yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 6.8'e yükseltildiğini ve enflasyon odaklı para politikasının süreceğini belirterek, enflasyon yüzde 5 olan hedefe yaklaşana hatta ulaşılana kadar para politikasında gevşeme beklenmemesi gerektiğini söylemişti.

Bu açıklamadan sadece bir kaç gün sonra açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verisi ise enflasyonun Ekim ayında giyim ve gıda fiyatlarındaki sert artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 arttığını gösterdi. Enflasyondaki sert artış sonrası analistler TCMB'nin yüzde 6.8 olan yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılma ihtimalinin artık mümkün olmayabileceğini söylediler.

Piyasada bu görüşün yaygınlaşması ardından Başçı, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) yaptığı konuşmada cevaben enflasyonda Ekim ayındaki sert artış sonrası sorgulanan yüzde 6.8'lik yıl sonu tahminine yılın son iki ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gerçekleşebilecek "aşağı yönlü kuvvetli bir sürpriz" ile ulaşılabileceğini söyleyerek yanıt verdi.
 
cnnturk.com, 19.11.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.