Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Barzani ziyaretine CHP tepkisi

Barzani ziyaretine CHP tepkisi
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır temaslarına ana muhalefet partisinden eleştiri geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Kürt meselesinin çözümü konusunda Mesud Barzani'den medet umduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Meclis'e düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Diyarbakır'daki görüşmesini değerlendirdi.

Loğoğlu, "Barzani'ye 'bölgede Kürtler senden sorulur' mesajı açık açık verilince, bağımsız bir Kürt devleti isteyen ya da bunun rüyasını kuranlar, bu konuda daha cesaret sahibi olacak. Bu yönde gidişat, Kürt meselesinin bölgesel bir kalkışma dinamiğine dönüşmesinin önünü açar" dedi.

'DİYARBAKIR GEZİSİ UCUZ BİR SEÇİM YATIRIMI'
Basın toplantısının konusunun "Diyarbakır gösterisi ve Suriye" olduğunu söyleyen Loğoğlu, Türkiye'nin çözüm sürecinde aylarca "akil adamlarla avutulduğunu", şimdi de Diyarbakır buluşması ile halkın, çözüm konusunda ciddi bir iradenin olmadığı ortamda ikinci kez avutulduğunu ve bunun da ucuz bir seçim yatırımı olduğunu iddia etti.

"Bu gösteri AKP'nin din eksenli çözüm getirme çabasının son ürünüdür" diyen Loğolu, Kürt meselesinin Kürtler arasına duvar örülerek çözülemeyeceğini, daha fazla demokrasi ve özgürlüklerle çözülebileceğini kaydetti.

'RESMİ GÖRÜŞMELERİN ANKARA'DA YAPILMASI GEREKİR'
Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkentinin Ankara olduğunu anımsatan Loğoğlu, şunları kaydetti:

"Yapılacak bütün resmi görüşmeler, aksine bir durum olmadığı taktirde Ankara'da yapılması gerekir. Aksine durum da şudur: Bir ilde uluslararası bir toplantı yapılır ve o toplantıya da Hükümet yetkilileri gidebilir. Mesud Barzani, - komşu bir ülkenin federatif yapısı içinde bölgesel yönetim var - her türlü itibara ve saygı gösterilmesine layıktır. Barzani, Türkiye'ye düğün için gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı düğün davetine gelen Mesud Barzani'nin ayağına gitmiştir. Bu, Başbakanlık makamını yücelten bir davranış değildir. Sayın Başbakan, konuşurken Barzani'ye 'dostum' demiştir. Acaba Barzani'nin aklına o sırada Kaddafi'ye, Esad'a yapılan muamele gelmiş midir, geldiyse acı acı tebessüm etmiş midir?

'AKP, BARZANİ'DEN MEDET BEKLİYOR'
AKP Kürt meselesini çözememektedir; doğrudur kan dökülmüyor, bundan herkes gibi CHP de memnundur. Ama kan dökülmeyişi meselenin çözümü anlamına gelmemektedir. Son açıklanan pakette Kürtlere verilen, sadece alfabeye birkaç harfin eklenmesidir. Sanki Kürt meselesi çözülmüş de bu kutlanıyor gibi bir ortam var. Bundan ülkenin ilerisi için çok rahatsızlık duyuyoruz. Diyarbakır buluşması ne anlamı geliyor  AKP çözemediği Kürt meselesi için Barzani'den medet bekliyor. Barzani'nin Diyarbakır'da bu şekilde ağırlanması, AKP ve Sayın Başbakan tarafından BDP'ye, Öcalan'a ve Kandil'e mesaj olarak görülüyor. Yani Başbakan şunu demek istiyor; (meydan yalnız sizin meydanınız değildir, ben sizin karşınıza Barzani'yi koyuyorum, ayağınızı denk alın, ona göre davranın.)"

Loğoğlu, AK Parti'nin Kürtleri bölerek, Kürt meselesini çözebileceğini düşündüğünü, ancak Türkiye, Suriye, İran ve Irak Kürtleri arasındaki dayanışmanın her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi.

AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır buluşmasıyla Barzani'ye, "bölgenin Kürt lideri sensin" dediğini savunan Loğoğlu,  "Barzani bunu hak eden davranışlarda bulunmaktadır. Ama Başbakan'ın bunu yapması, Kürt meselesinin giderek bölgesel bir sorun olduğunun AKP tarafından kabullenilmesi ve buna yeşil ışık yakılması anlamına da gelir. Biz Kürt meselesini kendi içimizde halledebileceğimizi düşünüyorduk ama şimdi Kürt meselesi Türkiye'nin iç meselesi olmaktan çıkmış ve bölgesel bir sorunun parçası haline getirilmiştir. Bu nasıl bir yaklaşımdır " dedi.

Loğoğlu, "Barzani'ye 'bölgede Kürtler senden sorulur' mesajı açık açık verilince, bağımsız bir Kürt devleti isteyen ya da bunun rüyasını kuranlar, bu konuda daha cesaret sahibi olacaklar ve daha net tavırlar alma gereğini görecekler, bu imkana kavuştuklarını görecekler. Bu yönde gidişat Türkiye'nin Kürt meselesini içeride çözmesini daha da zorlaştıracak, Kürt meselesinin bölgesel bir kalkışma dinamiğine dönüşmesinin önünü açar ve bölgede bildiğimiz gerginliklerin üzerine yeni kırılmalara yol açacak Kürt meselesini gündeme oturtur. Buna dikkat etmemiz lazım" diye konuştu.

Bağdat'a gittikleri gibi Erbil'e de gideceklerini ifade eden Loğoğlu, Barzani ile görüşülmesine itiraz etmediklerini, bu görüşmenin, çözüm meselesinde Barzani'nin katkısının alınması amacıyla yapılmış olmasının yanlış olduğunu söylediklerini kaydetti.

ntvmsnbc.com, 18.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.