Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İşsizlik beş ayın zirvesinde

Adım adım çift haneye
 
 
Ağustosta işsizlik oranı yüzde 9.8 ile en son mart ayında gördüğü çift haneli seviyelere yaklaştı. Mevsimsel etkiyle işsizlik oranında yükseliş beklenirken, OVP’de hedeflenen yüzde 9.5 oranından uzaklaşıldığı görülüyor

İşsizlik oranı ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan artışla yüzde 9.8 olurken, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik bir önceki döneme göre değişmeyerek yüzde 10.1 seviyesinde kaldı.
Türkiye’de büyümenin 2012 yılında da olduğu gibi bu yıl da potansiyelin altında kalacak olması işsizlik oranlarını düşürecek hızda bir istihdam yaratılamamasına neden oluyor. Analistler ve hükümet yetkilileri mevsimsel faktörlerin işsizlik oranına etkilerinin süreceğini belirtiyor. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde 1 puanlık artışla yüzde 12.3 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında 2013 yılı Ağustos döneminde, bir önceki döneme göre 60 bin, işsiz sayısında ise 16 bin kişilik artış meydana geldi.

OVP hedefi % 9.5
HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, “Mevsimsel faktörlere de bağlı olarak işsizlik oranındaki artış ağustosta da devam ederken, mevcut görünüm emek piyasasındaki bozulmanın önümüzdeki aylarda da devam edebileceğine işaret ediyor. İşsizliğin 2013’te ortalamada yüzde 9.7-9.8 seviyelerinde gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz” dedi.
OVP’de işsizliğin 2013’te yüzde 9.5 olması beklenirken, önümüzdeki yıllarda kademeli bir düşüş öngörülüyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 50.9, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 45.7 seviyesinde gerçekleşti.

Gençlerde işsizlik % 18
Türkiye genelinde işsiz sayısı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 361 bin kişi artarak 2.81 milyon kişiye yükselirken, genç işsizlik oranı 1.5 puanlık artış ile yüzde 18.7 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 593 bin kişi artarak 25.96 milyon kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 53 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 646 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.3 puanlık artış göstererek yüzde 46.3’ten yüzde 46.6’ya yükseldi.

‘İşsizlik mevsim etkisiyle artacak’
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan işsizlikle ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Son aylarda küresel gelişmelerin etkisi ve iç talebin de durgunlaşması ile istihdam yaratma hızımızda bir miktar gerileme var. Bu veriler daha önce OVP çalışmasına yansıtılmıştı. Önümüzdeki aylarda işsizlikte mevsim etkileri sebebiyle de bir artış göreceğiz. Talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. Şu anda işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek.”

 
 

Milliyet, 16.11.2013

İşsizlik beş ayın zirvesinde
Ağustos'ta işsizlik yüzde 9,8 ile Mart 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İşsizlik Ağustos'ta yükselişe geçti. TÜİK verilerine göre Ağustos'ta işsizlik yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

İşsizlik geçen yılın aynı ayında yüzde 8,8, bu yılın Temmuz ayında ise yüzde 9,3 seviyesindeydi. Bu seviyeyle işsizlik son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İşsizlik Mart ayında yüzde 10,1'e yükselmişti.

361 BİN YENİ İŞSİZ
Türkiye'deki işsiz sayısı 361 bin kişi artarak 2 milyon 806 bin kişiye yükseldi. İstihdam edilenlerin sayısı ise 593 bin artışla 25 milyon 960 bin oldu. Tarım sektöründe çalışan sayısı 53 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 646 bin kişi arttı.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜDE 12'Yİ AŞTI
Tarım dışı isşizlik oranı Ağustos'ta bir puanlık artışla yüzde 12,3'e yükseldi.

YAKLAŞIK 5 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ
Genç nüfusta işsizlik ise yüzde 18,7'ye çıktı. Bir önceki yıl genç işsizlik yüzde 17,2 seviyesindeydi. Ağustos'ta işgücüne katılma oranı yüzde 51,6 oldu.

İstihdam edilenlerin yüzde 25,1’i tarım, yüzde 19,1’i sanayi, yüzde 7,2’si inşaat, yüzde 48,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı.

ntvmsnbc.com, 15.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.