Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa Komisyonu'nda kader haftası

Anayasa Komisyonu'nda kader haftası
 
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanarak, sivil anayasanın geleceğini tartıştı. Meclis Başkanı Çiçek, toplantıda önce umutsuz konuştu.Komisyonun kaderi önümüzdeki hafta belirlenecek.

ANKARA - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP’nin, Ak Parti’nin “60 maddeyi yasalaştıralım” teklifine “diğer partilere de soralım” yanıtını vermesinin ardından Mecis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanarak komisyonun kaderini tartıştı. Ak Partili üyeler “çalışmaları tamamlayalım” derken muhalefet direndi. Komisyonun kaderi önümüzdeki hafta belirlenecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanarak, sivil anayasanın geleceğini tartıştı. Meclis Başkanı Çiçek, toplantıda önce umutsuz konuştu. Çiçek, “Bu komisyonun yeni anayasayı yapacağı konusunda neredeyse ümitler tümüyle boşa çıkmış vaziyette. İşin özünü bir tarafa bıraktık; masadan kim kalkacak ya da kalkmayacak. Bu masa için kurulmuş bir komisyon değil ki. Komisyon devam etsin ama netice alacaksak devam etsin” dedi.

Gergin geçen toplantıda, Ak Partili üyelerle, muhalefet partilerinin üyeleri 3 saat boyunca komisyonun geleceğini masaya yatırdı. AK Partililer, komisyon çalışmaları için öngörülen sürenin çoktan geçtiğini ifade ederek, çalışmaların tamamlanması gerektiğini savundu. AK Partili üyeler, seçim takviminin önümüzdeki aylarda başlayacağını beirterek, “kısırdöngüye giren komisyonun verimli çalışamayacağını” savundu. Ak Partili üyeler, halka boş umut verilmemesi gerektiğini söyledi. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, “Toplum artık bize güvenmiyor, Anayasa’nın yapılamayacağını düşünüyor. Çünkü anayasanın ana sütunlarında anlaşma yok. Masa değil, anayasa arıyoruz. Olabilir mi sorusuna ciddi cevap arayalım. Anlaşma olur mu, olmaz mı, onu değerlendirelim” görüşünü ifade etti. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da Komisyon’un yeni anayasa için amaç değil araç olduğunu belirterek, “Aracı amaca dönüştürmeyelim. Yeni anayasa yapmak istiyoruz, Uzlaşma Komisyonu yapmak istemiyoruz. Arkadaşlar karar versinler; yeni anayasa mı yoksa Uzlaşma Komisyonu mu yapmak istiyorlar?” dedi.

MHP: MECLİS BAŞKANI KOMİSYONU FESHEDEMEZ

MHP’li üye Faruk Bal, komisyonu Meclis Başkanı veya Başbakan’ın kurmadığını beirterek, “Dolayısıyla bu komisyonu Meclis Başkanı feshedemez; Başbakan, hatta Meclis Genel Kurulu da feshedemez. Komisyon ancak bir partinin çekilmesi halinde fesholur” dedi. CHP’li üyeler ise seçim sürecinin bu çalışmayı etkilemeyeceğini belirterek, seçim meydanlarındaki havanın komisyona motivasyon vereceğini ifade etti. CHP ve MHP, yeni anayasa çalışmalarında Venedik Komisyonu ile işbirliği yapılabileceğini ifade etti. Muhalefet, Komisyon çalışmalarının web sitesine konulması, TRT’de her partiye eşit süre tanınarak görüşlerini aktarması, kamu spotu yayınlanmasını önerdi. Tartışma bir sonuca bağlanmadı. Meclis Başkanı Çiçek, pazartesi günü yeniden bir araya gelmeyi önerdi. Komisyonun kaderinin hafta başında şekillenmesi bekleniyor.

CHP: MECLİS BAŞKANININ SONA ERDİRME GÖREVİ YOKTUR
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Çiçek’in, komisyonun çalışmalarına ilişkin ümitsizliğini ifade ettiğini belirterek, “Sayın Başkan, ‘siz mutabık kalıyorsanız bitirebiliriz’ anlamında konuştu. Ama üç muhalefet grubunun da aksine görüşleri vardı” dedi.

Kart, “Sayın Mehmet Ali Şahin, Sayın Başkan’a yönelik olarak, ‘Bu komisyonu siz kurdunuz, bunu sona erdirmek de sizin sorumluluğunuz’ anlamında son cümleyi söyledi. Ben müdahalede bulundum. ‘Komisyonun nasıl sona ereceği bellidir. Bu komisyon Sayın Meclis Başkanı tarafından kurulmamıştır. TBMM tarafından kurulmuştur. Meclis Başkanı’nın bu komisyonu sona erdirme görevi de misyonu da yoktur’ dedim. Üç muhalefet grubu da komisyonun bugünkü gündeminin, ‘çalışmaların sona erip ermemesi’ değil, ‘daha verimli nasıl çalışılacağı’ olduğu görüşünü sundu. Sonra Sayın Başkan, ‘gruplar mutabık kalırsa, ben sona erdiği yönünde beyanda bulunabilirim’ mealinde bir değerlendirme yaptı. Bunun üzerine itirazımız oldu” dedi.

Radikal, 14.11.2013
 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.