Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 2.5 milyar kişi bankacılıktan yararlanamıyor

2.5 milyar kişi bankacılıktan yararlanamıyor 
Dünya Bankası 2014 Küresel Finansal Kalkınma Raporu'na göre, dünyada halen erişkin nüfusun yarısına denk gelen 2.5 milyar kişi bankacılık hizmetinden yararlanamıyor.
 
Dünya Bankası'nın her yıl yayımladığı Küresel Finansal Kalkınma Raporu'nun (GDFR) 2014 sayısının ana temasını finansal hizmetlere katılımın artırılması oluşturuyor.

Rapor, başta mobil bankacılık olmak üzere teknolojik yeniliklerin, gelişmekte olan ülkelerde finansal hizmetlere katılımı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.

Finansal erişim konusunda bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı raporda, dünyada halen erişkin nüfusun yarısına denk gelen 2.5 milyar kişinin bankacılık hizmetinden yararlanamadığı vurgulanıyor.

Raporda, Dünya Bankası Baskanı Jim Yong Kim'in geçen ay başlattığı ve e-para hesapları, e-mobil cüzdan gibi teknolojik yeniliklerin de yardımıyla 2020 yılına kadar çalışma çağındaki tüm yetişkinlere evrensel finansal erişim sağlamayı amaçlayan girişimine özellikle dikkati çekiliyor.

Başkan Yong Kim, yaptığı açıklamada, finansal hizmetlere katılımı arttırmaya yönelik çabalar iyi tasarlandıklarında kişileri kalkınma yolunda güçlendirmenin iyi bir yolu olabileceğini belirterek, ister bir kamu finansal düzenleyicisi olsun isterse özel bir banka olsun, herkesin finansal hizmetlere erişiminin sağlanmasının ülkelerin çıkarına bulunduğunu kaydetti.

Yong Kim, ayrıca bu gelişmenin dünya geneli için ortaya koyabileceği olumlu sonuçlara değinerek yoksulluğun sona erdirilmesine yardımcı olabileceği görüşlerine yer verdi.

Rapora göre, finansal hizmetlere erişimi daha ucuz ve kolay hale getiren teknolojik yeniliklerden en çok yoksullar faydalanıyorlar. Özellikle uzak ve dağınık nüfuslu bölgelere sahip olanlar olmak üzere düşük gelirli ekonomiler, kurulu banka şubelerinin dışında finansal hizmetlerin sunulmasından yararlanıyorlar.

Rapor, bu çerçevede kullanıcılara paralarını saklayıp aktarabilecekleri güvenli bir yer sunan masrafsız tasarruf ve otomatik ödeme hesaplarına vurgu yapıyor.

Bankalar için düşük masraflı hesaplar sunma ve külfetli belge kullanımından vazgeçmenin ve devlet yardımlarının banka hesaplarına elektronik ödeme yöntemleriyle yatırılması gibi bazı politikaların özellikle etkili olduğu raporda kaydedilen konular arasında bulunuyor.

Sorumlu finansal katılım için aynı zamanda tüketicilerin finansı daha iyi anlamasının gerektiğini vurgulayan rapor, yeni bir iş kurma veya ipotekli krediye başvurma gibi bir insanın yaşamının kilit anlarında verilen finansal eğitimin etkili olduğu görüşünü savunuyor.

Çalışmada öne çıkan bulgulara göre, finansal mesajların sosyal ağlar veya diziler gibi cazip kanallar yoluyla verilmesi kişilerin öğrenmesini kolaylaştırıyor.

Rapor, Dünya Bankası'nın ülkelerin finansal katılımı arttırma çabalarını destekleme yolundaki kararlılığını da vurguluyor. Banka halihazırda 70'ten fazla ülkede kamu ve özel sektördeki ortaklarıyla finansal katılım projeleri yürütüyor.
 
cnnturk.com, 13.11.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.