Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Mudiler dövizde ısrar ediyor

Mudiler dövizde ısrar ediyor

Dövizdeki yükselişe karşı döviz mevduatlarını bozdurarak karşılık veren mudiler, bu kez aynı stratejiyi izlemiyor.

Mayıs ayından bu yana dolardaki yüzde 10 yükselişe karşın mudilerin döviz mevduatlarını bozdurmaması dikkat çekiyor. Merkez Bankası verilerine göre Mayıs-Kasım ayları arasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları (parite etkisinden arındırılmamış) yüzde 10 artışla 126,8 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde dolar/TL kuru ise yaklaşık yüzde 10 yükseldi.

Sadece gerçek kişilere ait döviz mevduatlarında da benzer bir eğilim var. Gerçek kişi sahiplerinin döviz mevduat hesapları Mayıs-Kasım döneminde yüzde 9 arttı. 1 Kasım tarihi itibariyle gerçek kişilerin döviz hesabı 70.4 milyar dolar düzeyine çıktı.

 

Geçmişte mevduat sahiplerinin genelde kurdaki harekete tam tersi yönde tepki vermesi bekleniyordu. Örneğin, 2006 Mayıs-Haziran dalgalanmasının ardından Türk Lirası hızlı bir değerlenme sürecine girmiş ve dolar/TL kuru 2 yıl içinde 1,1 seviyesine kadar inmişti. Söz konusu dönemde mudiler döviz mevduatlarını yüzde 75 oranında artırmıştı.

Mudiler aynı stratejiyi ilerleyen yıllarda da izledi. 2008'de Lehman Brothers'ın iflas etmesiyle patlak veren kriz, dolar kurunu 1,1'li seviyelerden 1,8'li seviyelere fırlatınca döviz mevduatları bu kez hızla mevduatlarını bozdurulmaya başladı. Eylül 2008'de başlayan bu süreç, Şubat 2009'a kadar devam etti. Bu dönemde döviz hesapları yaklaşık yüzde 20 küçüldü.

Kurdaki oynaklığa karşı bir çeşit otomatik düzenleyici rolü üstlenen döviz hesaplarında aynı hareketlilik 2010 ve 2011 yıllarında da devam etti.

Uzmanlara göre kurdaki son yükselişe rağmen mudilerin bu kez döviz mevduatlarını bozdurmaması, kurda yükseliş beklentilerinin devam ettiğinin bir göstergesi.

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, gelişmekte olan ülke kurlarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve düşük faizler nedeniyle dövizin talep görmeye devam ettiğini söyledi. "ABD'deki parasal çıkışın başlayacağı konusunda geniş bir bilinç oluştu" diyen Atakan, "Bir diğer konu ise Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmadaki ısrarı. Faizlerin düşük olması da dövize talebi artırıyor" diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılsonu kadar faizleri yüzde 6,75-7,75 bandını üstüne çıkarmayacaklarını söylemişti. Eylül ayı itibariyle enflasyon yüzde 7,71 seviyesinde bulunuyor. Türk Lirası mevduatlarda faiz oranı yıllık yüzde 8-9 arasında değişiyor. Döviz hesaplarına ise genelde yüzde 1,5-2 bandında mevduat faizi veriliyor.

Alternatif Bank Genel Müdürü Tolga Şenefe, hem şirketler hem de kişilerden döviz talebinin devam ettiğini belirtti. Döviz mevduatları ile döviz kuru arasındaki ilişkinin koptuğunu vurgulayan Şenefe, "Döviz açık pozisyonu olan şirketlerin bir döviz talebi var. Gerçek kişiler ise reel faizin neredeyse sıfır olması nedeniyle dövizi tercih ediyor" dedi. Şenefe, müşterilerinden döviz talebi gelmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Başçı, Ağustos ayında verdiği bir röportajda yılsonunda dolar kurunun 1,92'nin altında kapatmasının büyük bir olasılık olacağını söylemiş ve döviz açık pozisyonu olan şirketlere pozisyonlarını kapatmama çağrısı yapmıştı.

Başçı, daha sonraki açıklamalarında "1,92 kur" söylemini bir varsayım olarak ortaya koyduğunu söylemişti.

ABD Merkez Bankası Fed'in parasal çıkışı bir süre daha erteyelebileceği beklentisi ile Ekim'de 1,96 seviyesine gerileyen dolar kuru kısa sürede yeniden 2'yi aştı. Kur bugün 2,03 seviyesinin üzerinden işlem görüyor.

 

wsj.com, 11.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.