Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Şahin: Hükümetin ‘q, x ve w’ açıklaması yok

Şahin: Hükümetin ‘q, x ve w’ açıklaması yok

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, demokratik açılım kapsamında q, x ve w harflerinin alfabeye gireceği tartışmalarını değerlendirdi. Şahin, "Bu konuda hükümetin herhangi bir açıklaması yok" dedi.

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Fransa Parlamentosu Başkanı'nı kabulünün ardından soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı Şahin, Q, x ve w harflerinin alfabeye girmesi konusunda hükümetin açıklaması yokken kendisinin birşeyler söylemesinin doğru olmayacağını belirtti.

Şahin, 17 Ekim'de süresi dolan "sınırötesi operasyon tezkeresi" nin yenilenmeyeceği yönündeki iddiaları da "Meclis’e herhangi bir tezkere gelmedi, aramızda sözlü olarak böyle bir görüşme geçmedi, uzatılıp uzatılmayacağına da cevap veremem" sözleriyle yanıtladı.

ntvmsnbc.com, 16.09.09

Vural: Q, X ve W harfleri Türkçe'ye ihanettir

MHP'li Oktay Vural, alfabeye ''Q, X ve W'' harflerinin eklenmesinin Anayasaya aykırı olacağını söyledi. Vural, "Bu Türkçemize ihanettir. Sözkonusu harflerle hangi anlatamadığınız derdinizi anlatmak istiyorsunuz?" dedi.

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, alfabeye ''Q, X ve W'' harflerinin eklenmesi iddialarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükümetin PKK'nın isteklerine cevap verdiğini öne süren Vural: ''PKK'nın siyasal ne siyasi talebi varsa bu talepleri yerine getirmek için bu açılımla bunun içi doldurulmak istenmektedir. MHP'nin rahmetli genel başkanı Alparslan Türkeş, 1960 yılında ABD'de NATO'da görevliyken bir Kürtçe alfabe hazırlığı yapıldığını söylemişti. Bu oyun, dış kaynaklı bir oyundur. Bu oyun, bu milletin dilini bozma oyunudur. Böyle bir girişim Anayasaya aykırıdır, Türkçemize de ihanettir. Türkçemize yeni harfler eklemenin bu coğrafyada yeni milletler icat etmek isteyen siyasal bölücü bir düşüncenin talebi olduğunu düşünüyorum. Q,X,W ile hangi anlatamadığınız derdinizi anlatmak istiyorsunuz? Bu, siyasi amaçla bu milletin dilini bozmaktır. Bu, devlet eliyle Kürtçeyi eğitim diline sokma çabasıdır. Bu, demokratik değil, bölücü bir açılımdır.''

'ATEŞKESİ RESMİLEŞTİRMEK ARAYIŞI...'
Vural, ''Sınır ötesinde operasyon izni veren tezkerenin süresi 17 Ekim'de doluyor. Yeni bir tezkerenin gelmeyeceği söyleniyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi: ''Meclis yetki verdi de bu Hükümet kullandı mı? 8 gün gittiler, ABD'nin isteğiyle hemen sonlandırdılar. Hükümet, bu yetkiyi kullanmadı ki. PKK ile bölücülerle pis bir pazarlık yürütülüyor. Sayın Başbakan, 'terör olunca, terörle mücadele de olacak' dedi. Yani benim askerim kurşunu bekleyecek, yiyecek ondan sonra operasyon yapılacak.

Bu, terör örgütüne 'rahat ol, ben sana bir şey yapmayacağım' mesajı göndermektir. Sayın Başbakan, terör örgütüne ateşkes öneriyor. Bu bile teröre karşı teslimiyet anlayışıdır. MHP olarak biz, terörle mücadelede sınır ötesi operasyon dahil olmak kaydıyla bütün imkanların kullanılması konusunda kararlıyız. Aktif bir terörle mücadele stratejisi gereklidir. Anlaşılan o ki Hükümet, pasif bir şekilde bir ateşkesi bu yolla resmileştirmek arayışı içerisindedir.”

ntvmsnbc.com, 16.09.09

Q, W, X harfleri alfabeye girerse ne olur?

Hakkı Devrim, "Alfabe oyuncak değil, zaten kimsenin umrunda da olmaz..." Feyza Hepçilingirler, "Kürtçe'den değil İngilizce'den dolayı girecek, bence sakıncası yok."

İSTANBUL - Habertürk Gazetesi’nde yer alan habere göre hükümetin demokratik açılım sürecinde atılacak adımlarla ilgili olarak 8 bakanlıkla çalışma yürüttüğü ve Latin alfabesinde yer alan ancak Türk alfabesinde yer almayan Q, W, X gibi harflerin alfabeye dahil edilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın teknik çalışma yürüttüğü ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Kürtçe’nin ilköğretim ve liselerde seçmeli ders olarak okutulması konusunda da hazırlık yapıyor.

Bakanlık ayrıca Kürtçe kurslarının aynı zamanda İngilizce, Almanca gibi diğer dillerde de kurs verebilmesini sağlayacak kanuni değişiklik hazırladı.

Hakkı Devrim ve Feyza Hepçilingirler, ntvmsnbc'den Hasan Cömert'in konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

BUNDAN BETER OLMAZ...
Hakkı Devrim, Radikal

Türk alfabesi zaten kifayetli değil ki... Bir dilde ne kadar ses varsa o kadar kelime olması lazım ama Türkiye'de bu tutmuyor ki. Uzun 'a' da var kısa 'a' da. Nasıl yazacaksın bunu? Böyle bir soruya cevap verebilecek durumda değiliz. Q, W, X gibi harfler alfabeye girerse ne olur? Bundan beter olmaz, berbat durumda zaten. Yani hassas bir alfabemiz yok ki bizim.

Bu değişikliği rahat yaparlar çünkü kolay değiştiriyorlar. Bizim geçerli, kesin bir imla kılavuzumuz yok daha. Dil kurumu yapıyor; eskisi farklı, bugün çıkan farklı...

ÇOK TARTIŞMA OLUR
Ama yine de zor bir karar, çok tartışma olur. Bir defa bu harlerin okunuşundaki fark nedir? Kürtler 'v' sesiyle 'w' sesi arasında bir fark gözetiyorlar mı? Mesela bizim 'Nevruz' dediğimizden farlklı mı telafuz ediyorlar? Aradaki ses farkı nedir? Bunu öğrenemedim. Böyle meseleler ortaya çıkacak.

ALFABE OYUNCAK DEĞİL
Alfabe oyuncak değil ki. Bir dildeki seslerin harf şeklinde temsil edilmesidir. Bu karı koca değiştirmek gibi bişey. Bu çok saçma... Aynı dünyada yaşıyoruz, farklı diller de öğreniyoruz ama ben bunu kullanacağım diye birşey yok. Mesela ben Kürtçe öğrenmeyeceğim...

BİRÇOK İNSANIN UMRUNDA OLMAYACAK
Alfabeme niye karışıyorlar. Yarın Ermenice de diyebilirler. Rumca da diyebilirler. Ben onların harflerini de mi alacağım! Böyle birşey yok. Kürtler de 'ğ' kullanmayacaklar mesela. Ne yapsınlar 'ğ'yi. Birçok insanın umrunda da olmayacak.

CEKET ALALIM DER GİBİ...
Bunları düşünmüyorlar. Nasıl kullanılacağını düşünmüyorlar. Harfi alalım diyorlar, 'ceket alalım' der gibi. Telafuz meselesi var... Oradan harf alacağız derken bunun ne demek olduğunu düşünmek gerekiyor.

ÇOKTANDIR HAYATIMIZDA ZATEN
Feyza Hepçilingirler, Cumhuriyet

Zaten çoktandır alfabemizde yer almadığı halde hayatımızda var bu harfler. Kürtçe'den dolayı değil İngilizce'de var. Birçok yerde, televizyon kanallarında, banka kartlarında bu harfler kullanılıyor zaten. O yüzden alfabeye alınmasında da herhangi bir sakınca yok.

TÜRKÇE'NİN BU HARFLERE İHTİYACI YOK
Aslında Türkçe'nin bu harflere ihtiyacı yok. Türkçe'de bu harlerle ifade edilmesi gereken herhangi bir ses yok. Ama zaten kullanılıyor. Bunların girip girmemesi resmi bir onay halini almış durumda. Çünkü her yerde bu harfler kullanılıyor. Alfabeye girmesi sadece formalite icabı. Ama bir açılım nedeniyle bu harflerin alfabeye girmesi şartsa girmesinde bir sakınca yok.

HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK...
Bu harfleri hayatınmızdan çıkarıyorsak alfabemize de almayabiliriz. Harfler girdikten sonra da hiçbir şey değişmeyecek çünkü 20 yıldır hayatımızda zaten.

ntvmsnbc.com, 16.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.