Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Büyükekşi'den vatandaşlara "İnovasyon Haftası'na katılın" çağrısı

Büyükekşi'den vatandaşlara "İnovasyon Haftası'na katılın" çağrısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu yıl 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde (ICC) düzenleyeceğimiz Türkiye İnovasyon Haftası'nı daha kapsamlı ve görkemli bir şekilde gerçekleştireceğiz. Gelme imkanı bulunan bütün vatandaşlarımızdan bu etkinliği kaçırmamalarını rica ediyorum. Etkinlik tamamen ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek" dedi.

Türkiye İnovasyon Haftası'nın tanıtım toplantısında inovasyon kavramına ve Türkiye'nin 2023 hedefleri bağlamında ihracat konularına ilişkin değerlendirmeler yapan Büyükekşi, bir ülkenin gelişim ve kalkınmasının en önemli dinamiklerinden biri olan inovasyonun, günümüzde yalnızca teknolojide değil hayatın her alanında hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Bütün sektörlerde dönüşümün sağlanması gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, "Birçoğumuz bir ürünü eskidiği için değil yenisi çıktığı için satın alıyoruz. iPhone'un son modeli çıktığında öncekini bırakıyoruz. O yüzden artık yeni olan farklı olan rağbet görüyor. O sebeple bizler de katma değerimizi artırmak için ucuza mal mı satacağız? Hayır... Yeni olanı üreteceğiz, öne çıkacağız" diye konuştu.

Türkiye'deki inovatif dönüşümün ivme kazanması amacıyla her yıl düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın bu yıl çok başarılı geçmesi için çalıştıklarını dile getiren Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İnovatif girişimlerin yaşama kalite ve artı değer kattığı artık bilinen bir gerçek. Biz bu noktadan yola çıkarak 7'den 77'ye herkesin bilim, teknoloji, pazarlama, tasarım, kent, iş ve sanayi dünyası, pazarlama, enerji ve tıp alanlarında inovasyonun geliştirici gücünün fakına varmasını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl, 6-8 Aralık tarihleri arasında düzenlediğimiz İnovasyon haftası etkinliğinde yaklaşık 15 bin ziyaretçi, dünyanın dört bir yanından gelen 50'ye yakın inovasyon gurusunun konuşmalarını dinledi. 52 Ar-Ge merkezi, yurt içi ve yurt dışından 57 üniversite ve 500'e yakın ödüllü projeyle inovasyon dünyasına yeni bir ivme kazandırdık.

Bu yıl 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde (ICC) düzenleyeceğimiz Türkiye İnovasyon Haftası'nı daha kapsamlı ve görkemli bir şekilde gerçekleştireceğiz. Yurt dışından gelen inovasyon gurularının, öğrencilerin ufkunu açan konuşmalar yapacağı İnovasyon Haftası'nda birçok üniversite, bilim-teknoloji merkezi ve tekno-kent projelerini, ürünlerini ve çözümlerini sergileyecek. Geleceğin inovatif insanlarını yetiştirmek adına çok başarılı bir çalışma olacak."

Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılında kişi başına 25 bin dolar seviyesinde milli gelire ulaşması hedefinin bulunduğunu hatırlatarak, "Hedeflerimiz büyük. Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefine dinamizm kazandırması için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda inovasyon alanında gençlere yatırım yaparak, üniversite-sanayi işbirlikleri sağlayarak ülkemizi daha ileri taşıyabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

"Vatandaşlarımızdan bu etkinliği kaçırmamalarını rica ediyorum"

Türkiye İnovasyon Haftası'nın finanse edilmesine katkı sunan partnerleriyle beraber düzenlediği lansmanda soruları yanıtlayan Büyükekşi, etkinliğin toplam maliyetinin henüz belli olmadığını belirtti.

Büyükekşi, "İnovasyon Haftası etkinliğine konuk olacak katılımcıların her biri kendi alanında dünyaya bir değer sunmuş, bir dönüşümü gerçekleştirmiş kişilerdir. Ziyaretçilerimizin dolu dolu geçireceği bu etkinlikte çok faydalı bilgiler ve dönüşüm hikayeleri duyacağını umuyorum. Etkinlik tamamen ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ne katılımcılar için ne ziyaretçiler için ne de dinleyiciler için bir ücret alınmayacak. Gelme imkanı bulunan bütün vatandaşlarımızdan bu etkinliği kaçırmamalarını rica ediyorum."

Bir soru üzerine ihracat artışı için yapılan her yeni düzenlemenin turizm sektörüne de doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunduğunu anlatan Büyükekşi, "Bugün Türkiye'ye gelen bir turistin ortalama harcaması 600 dolar. Ama bu alışveriş amaçlı bir gezi olursa 3 bin- 5 bin dolar harcama yapılabiliyor. Mesela biz Shopping Fest'te de bunu yapmaya çalışıyoruz. İhracata yönelik düzenlemeler, etkinlikler turizm sektörümüze de önemli kazançlar sağlıyor" diye konuştu.

Geçen yılki etkinliğin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sene Türkiye İnovasyon Haftası'nın son gün kapanışını gerçekleştireceğini belirten Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı'na programa olan desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Türkiye İnovasyon Haftası Organizasyon Komitesi Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki ise Türkiye İnovasyon Haftası'nda, alanında önemli başarılara imza atmış konuşmacıların yanında, ihracatçı birlikleri tarafından bu yıl düzenlenen 8 farklı Ar-Ge Proje Pazarı ve 17 farklı tasarım yarışmasından seçilen ödüllü tasarımları ziyaretçilerle buluşturacaklarını dile getirdi. Öztiryaki, "Türkiye'de inovasyonu güçlendirerek ülkemizin gelişimine katkı sağlamanın yanında, Türkiye'deki başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturarak sektörü kaliteli tasarımlarla beslemek de bizim için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Etkinlik partnerlerinden Arçelik AŞ'nin Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da, ay sonunda düzenlenecek programa partner olmaktan gurur duyduklarını belirterek, inovasyonun günümüz insanının vazgeçilmez dönüşümü olduğunu anlattı.

Çakıroğlu, Arçelik'in dünyanın sayılı beyaz eşya üreticileri arasında yer almasının ardındaki en etkili faktörün "inovasyon gücü" olduğuna dikkati çekerek Arçelik şirketinin faaliyetleri ve pazar konumuna ilişkin şunları aktardı:

"22 yıllık Ar-Ge deneyimimiz ve beraberinde getirdiği teknolojik yetkinliklerimiz, şirketimizin sürdürülebilir rekabet gücünün ardındaki en önemli unsurdur. Arçelik'in kendi teknolojisini geliştirmesi ve Ar-Ge'ye yaptığı kesintisiz yatırımlar, kendi markaları ile uluslararası pazarlara yayılımının önünü açmıştır. Bizim inovasyon kabiliyetimiz de, şirketimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda marka bilinirliğini artırmasında ve global varlığını yaygınlaştırmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ar-Ge ve inovatif teknoloji alanındaki çalışmalarımız neticesinde çevre dostu, yenilikçi ve müşterilerinin yaşam standardını artıran ürünler geliştirmeye ve dünyanın en sessiz, en az enerji harcayan, en az su tüketen ürünlerini üretmeye devam edeceğiz."

 

Hürriyet, 05.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.