Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ‘Üç büyükler’ dünyada ilk 50’ye girdi

‘Üç büyükler’ dünyada ilk 50’ye girdi

Spor yatırımları, 550 milyar Euro büyüklüğünde bir pazar oluşturdu. Dünya futbolunun en değerli 50 markası sıralamasına, Türkiye’den de üç kulüp girdi. Galatasaray milyon dolar cinsinden 116’yla 17’nci, Fenerbahçe 95’le 22’nci, Beşiktaş 71’le 36’ncı basamakta. Zirvenin sahibi ise 860’la, geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nde kupaya uzanan Alman Bayern Münih.

Spor yatırımları, büyümeye devam ediyor. Dünya genelinde yaklaşık 550 milyar Euro’luk bir pazar oluştu. En kıymetli 50 kulüp arasında Türkiye’den de üç takım yer aldı. Galatasaray dolar cinsinden 116 milyonla 17’nci sırada. Fenerbahçe 95 milyonla 22’nci, Beşiktaş 71 milyonla 36’ncı basamakta. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nde kupaya uzanan Alman temsilcisi Bayern Münih, 860 milyon dolarla zirvede. İngiliz ekibi Manchester United 837 milyon dolarla ikinci, İspanyol Real Madrid, 621 milyon dolarla üçüncü. Ülkemizdeki futbol ekonomisinin hacmi ise 700 milyon Euro’yu aştı. Marka değerleri belirlenirken, yayın hakları, sponsorluk, bilet ve ticari satışlar, gayrimenkuller, kârlılık ve borç seviyeleri dikkate alınıyor.

Araştırmanın sahibi olan İntegral Menkul Değerler’den analist Tuğba Özay, spor gelirlerinin yüzde 3,7 oranındaki artışla 2015 yılında 145,3 milyar dolara ulaşmasını beklediğini bildirdi. Özay’a göre; en büyük payı Ortadoğu’daki gelişmekte olan spor sektörünün yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS ülkeleri ve Kuzey Amerika alacak. Piyasaları ve başarıları incelenen devlerin, malî yapıları iyi olan ülkelerden çıktıklarını belirten Tuğba Özay, “Buralarda devlet ve özel kuruluşlar sportif altyapı yatırımlarına, yeteneklerin keşfi ve onların geliştirilmesi alanlarında daha fazla kaynak aktarıyor.” dedi. Futbolun önemli bir özelliğinin de kendisi dışındaki sektörlere kazanç sağlaması olduğunu vurgulayan Özay, “Bunların en başında televizyon geliyor. Uydu alıcıların ve dijital platformların satılmasındaki en büyük etkenlerden birisi maç yayınları. Turizme katkı sağlanıyor. Deplasmandaki karşılaşmalar, yerel liglerde ve uluslararası turnuvalarda çok ciddi bir hareketlenme getiriyor. Başka bir kente ya da ülkeye giden taraftara yönelik yolculuk süresince ulaşım, yeme-içme, konaklama ve hediyelik satışlardan elde edilen girdiler, o bölgeye kalıyor.” ifadesini kullandı. Özay, özellikle Dünya Kupası gibi organizasyonlarda milyonlarca insanın sadece bu etkinlikleri izlemek için seyahat ettiğini dile getiriyor.

Zaman, 02.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.