Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Her yıl kaçak akaryakıta 1 Marmaray, kaçak sigaraya 1 Boğaz köprüsü feda

Her yıl kaçak akaryakıta 1 Marmaray, kaçak sigaraya 1 Boğaz köprüsü feda

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, kaçak mala karşı kampanya başlattı. Konfederasyon Başkanı Palandöken’e göre kaçakçılığın yıllık büyüklüğü 415 milyar lira. Palandöken, “Kaçak akaryakıtta 12 milyar lira, kaçak sigarada 5 milyar liralık vergi kaybı var. Bu ikisi, Marmaray ve Boğaz köprüsüne denk.” dedi.

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bir yıllık gıda kaçakçılık maliyetinin bir Marmaray projesi inşa masrafına karşılık geldiğini, yıllık kaçak akaryakıt geliri ile de bir Boğaz köprüsü yapılabileceğini söyledi. Kayıt dışı ekonominin Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu ifade eden Palandöken, kaçakçılığın gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 27’sine denk gelen 415 milyar liralık büyüklük ile Türkiye ekonomisini baltaladığını kaydetti. Palandöken, kaçak ürün sorununa karşı Türkiye genelinde “Kaçak ürün alma, kapıma kilit vurma” kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Kampanyanın tanıtımıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Palandöken, “Kayıt dışı ekonomi içinde önemli bir yer tutan kaçak sorunu çaydan akaryakıta, sigaradan alkole pek çok sektöre yayılmış durumda. Konunun en büyük mağdurları ise kazancından olan dürüst esnafın yanı sıra ucuz ürün alayım derken, ne olduğu belli olmayan ürünleri satın alarak hem sağlığını hem parasını riske atan vatandaşlar.” dedi. Endişe verici boyuta ulaşan kaçak probleminin özellikle belli sektörlerde yoğunlaştığına işaret eden Palandöken şunları söyledi: “Kaçak akaryakıt nedeniyle 12 milyar liraya varan vergi kayıpları söz konusu iken, kaçak ve sahte içki pazarı 6 milyar liraya tırmanmış görünüyor. Ayrıca satılan her beş sigaradan biri de kaçak olup, bazı illerde kaçak sigara oranı yüzde 65’ler seviyesine çıkmış durumda. Bunun sonucunda da yıllık 5 milyar liralık vergi uçup gidiyor. Yani her yıl için kaçak akaryakıt bir Marmaray, kaçak sigara ise bir Boğaz köprüsü demek.”

Kaçak sorununun ekonominin bel kemiği olan esnafın gelirini baltaladığını, ticari hayatı tehdit ettiğini belirten Palandöken, “Unutmayalım ki kaçağı alan da, satan da bundan sorumlu. Herkes esnafın yanındayız diyor ama olan yine esnafa oluyor. Elimizi taşın altına koyuyor, 2 milyon esnafımızı ve milyonlarca vatandaşımızı bilinçlendirmeyi hedefleyen ‘Kaçak ürün alma, kapıma kilit vurma’ kampanyasını başlatıyoruz.” diye konuştu.

Palandöken’in açıklamasına göre kaçağı azaltmak için sınır giriş-çıkış ücreti 1 liradan 15 liraya çıkarıldı. Alo 136 Kaçakçılık İhbar Hattı da aktif hale getirildi. Bu düzenlemelerin ardından yakalamalarda ciddi artışlar oldu. Alınan önlemlerle beraber 2012 yılında ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarında bir önceki yıla göre yüzde 59, kaçak cep telefonu adedinde yüzde 102’lik artış gerçekleşti. Ayrıca 1.378 ton kaçak çay yakalandı ve 99 milyon paket sigara ele geçirildi. Herkesin kaçak mala karşı mücadelede el ele vermesi gerektiğini belirten Palandöken, tüm vatandaşların, esnafın sesine kulak vererek kaçak ile mücadeleye katılacağına inandığını söyledi. Palandöken, “İlk etabı üç ay sürecek kampanya kapsamında yurt çapındaki on binlerce perakendeci esnaf, dağıtılacak kampanya malzemeleri vasıtasıyla resini bilgilendirilecek. İlk kez bu kadar yaygın bir kampanya yürütüyor, kaçağa dur demek için seferber oluyoruz.” dedi.

Zaman, 31.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.